24 / 04 / 2024

Ali Rıza Efendi’nin evi kapılarını ziyaretçilere açıyor!

Ali Rıza Efendi’nin evi kapılarını ziyaretçilere açıyor!

Makedonya’da Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’ye ait ev kalıntısının yerine yaptırılan anıevi, kapılarını ziyarete açıyor. Anıevinde tüm aile bireylerini gösteren pek çok canlandırma köşesi de yer alıyor.




Makedonya dağlarında Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’ye ait ev kalıntısının yerine yaptırılan anıevi bayramdan sonra kapılarını açacak. Jupa’ya bağlı Kocacık köyündeki ev, ilk olarak 1999’da Makedonya basınında çıkan haberlerle gündeme gelmişti. Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nca (TİKA) yaptırılan yapı, ‘Ali Rıza Efendi Anıevi’ adıyla müze olarak ziyarete açılacak.



AİLEYLE İLGİLİ CANLANDIRMA ESERLER

Dönemin evleri incelenerek ve son Osmanlı mimarisine uygun olarak yaptırılan anıevinde aileyle ilgili canlandırma eserler de yer alacak. Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, çocuk Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım anı odaları, genç Mustafa Kemal’in Balkan günlerini yansıtan canlandırma köşeleri hazırlandı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, proje aşamasında gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen bulgulardan da yararlanıldığını belirterek, “Biliyorsunuz Atatürk’ün Selanik’te doğduğu ev Türkiye tarafından restore edilerek yeniden açıldı. TİKA, Atatürk’ün Makedonya’da okuduğu Manastır Askeri İdadisi binasının restore çalışmalarını da sürdürüyor” dedi.



Bülent SARIOĞLU/Hürriyet


Geri Dön