25 / 04 / 2024

Ali Sami Yen Stadyumu'nun satış bilmecesi!

Ali Sami Yen Stadyumu'nun satış bilmecesi!

Sayıştay’ın raporuna göre, Ali Sami Yen Stadyumu’nun satışından doğan 132 milyon TL, Spor Genel Müdürlüğü kayıtlarında görülmüyor.



Sayıştay'ın Spor Genel Müdürlüğü (SGM) 2015 Denetim Raporu yayımlandı. Raporda Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği'nin gelirlerden alacaklar hesabının işleyişi ile ilgili 139'uncu maddesinde; gelirlerden alacaklar hesabının borcuna, bir yıldan daha uzun bir sürede tahsili öngörülen gelir tahakkuklarının kaydedileceğinin öngörüldüğü hatırlatıldı. Sayıştay raporunda; SGM ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında 28 Ağustos 2006 tarihinde akdedilen protokol ve ek protokoller gereğince Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu gayrimenkulün gelir paylaşımı usulü ile satışından elde edilecek gelirden 52 bin seyircili Seyrantepe Spor Kompleksi'nin inşasında kullanılacak bir tutarın ayrılacağı ve kalan tutarın SGM payı olan yüzde 61'inin ise  TOKİ  tarafından spor salonu ve stadyum yapımında kullanılacağı, sonrasında ise mahsuplaşılacağının kararlaştırılacağı belirtildi.


MUHASEBE KAYITLARINDA YOK

Bahse konu taşınmazın satışından elde edilen gelirden 52 bin seyircili spor kompleksinin yapım maliyetinin düşülmesinden sonra kalan tutarın yüzde 61'lik SGM payı olan 140 milyon 568 TL'nin 7 milyon 154 bin 320 TL'sinin 2014 yılında tahsil edildiği belirtildi. Kalan 132 milyon 855 bin 148 TL'lik alacağın tutarının muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığı belirtilen Sayıştay raporunda, “Akdedilen protokoller çerçevesinde TOKİ'ye yapılacak ödemelerden mahsup edilmek üzere bekletilecek tutarın muhasebe kaydı yapılmamıştır. Dolayısıyla söz konusu tutar kurumun bilançosunda görülmemektedir. Kurum cevabında bulgu konusu alacağın 7 milyon 154 bin 320 TL'lik kısmının 15 Nisan 2014 tarihinde tahsil edildiği belirtilmiştir. Bu husus bulguda da ifade edilmişti. Bulgu konusu edilen 132 milyon 855 bin 148 TL'lik alacağın muhasebe kaydı hâlâ yapılmamıştır.Bu itibarla, ‘220 gelirlerden alacaklar hesabına' kaydedilmesi gereken 132.8 milyon TL'lik alacak tutarına ilişkin muhasebe kaydı yapılmadığından bu tutar kurumun bilançosunda görülmemektedir” denildi.



Sözcü


Geri Dön