28 / 03 / 2024

Ali Şekerdağ: Yeni Teşvik Yasası, Elazığ'ı olumsuz etkiledi!

Ali Şekerdağ: Yeni Teşvik Yasası, Elazığ'ı olumsuz etkiledi!

Ali Şekerdağ: Yeraltı kaynakları, yatırım imkanları potansiyeli ve insan kaynaklan bakımından çevresi ile birlikte kalkınma ve gelişmeye müsait iller olarak tespit edilen cazibe merkezlerinin bu yaklaşıma uygun şekilde geliştirilmesi gerekiyor.




Yeni Teşvik Yasasında Elazığ'ın 4'üncü Bölge'de yer almasıyla birlikte yatırım ve istihdamda yüzde 50'den fazla azalma oldu. 


2010-2011 döneminde 133 teşvik belgesi alan yatırımcı, yasanın ardından 2012-2013 döneminde 57 teşvik belgesi aldı  Türkiye'nin son iki yıldaki büyüme rakamlarının tüm dünyada gıpta ile izleniyor. Fakat Elazığ, 19 Haziran 2012 tarihinde başlayan yeni teşvik uygulaması ile birlikte ülkenin büyüme hızına yetişememiş, yatırım, istihdam ve ihracat anlamında geride kalmıştır. Elazığ'ın 4'üncü Bölge'de yer aldığı yeni teşvik yasası ile birlikte bir anda yatırım ve istihdamda bir önceki döneme göre yüzde 50'nin altında geriye gidildi. 2010-2011 döneminde 133 teşvik belgesi alınmış, öngörülen istihdam 2 bin 211 kişi ve toplam yatırım tutarı ise 1 milyar 776 milyon TL olmuştur. Yeni yasanın yürürlükte olduğu 2012-2013 döneminde ise toplam 57 teşvik belgesi alınmış, ön görülen istihdam 475 kişi ve toplam yatırım tutan ise 1 milyar 318 milyon TL ile sınırlı kalmıştır. Bu tablo Teşvik Yasasının Elazığ'ı geriye götürdüğünü ve ülkenin 2023 hedefleriyle uyumlu olmadığını göstermekte, dolayısı ile yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. 


Elazığ, cazibe merkezi yaklaşımında yer alıyor Elazığ, 2007 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından 9'uncu Kalkınma Planı çerçevesinde geliştirilmiş ve 10'uncu Kalkınma Planın'da da mevcudiyetini muhafaza eden 'cazibe merkezi' yaklaşımında yer alan bir ildir. 

Altyapı imkanları, yeraltı kaynakları, yatırım imkanlan potansiyeli ve insan kaynaklan bakımından çevresi ile birlikte kalkınma ve gelişmeye müsait iller olarak tespit edilen cazibe merkezlerinin bu yaklaşıma uygun şekilde geliştirilmesi gerekiyor. Elazığ'ın cazibe merkezleri arasında yer alan bir il olmasına karşın uygulanan teşvik sistemi ile geriye gitmesi planın mantığı ve ülkemizin 2023 hedefleriyle çelişiyor. Bu tezatın yeni bir düzenleme ile giderilmesi gerekiyor. 


Kalkınma Bakanlığı tarafından ülkemizin 12 Cazibe merkezi ve 16 büyüme merkezi arasında yer alan Elazığ, duygusal yaklaşımlardan ziyade objektif kriterler neticesinde mevcut potansiyeli ve kaynaklan ile bu kategoride yer almıştır. Dolayısı ile ilimizin başta bulunduğu yöre olmak üzere, ülke ekonomisine katma değer yaratması açısından özelElazığ'ın cazibe merkezleri arasında yer alan bir il olmasına karşın uygulanan teşvik sistemi ile geriye gitmesi planın mantığı ve ülkemizin 2023 hedefleriyle çelişiyor. Bu tezatın yeni bir düzenleme ile giderilmesi gerekiyor. 

likle, maden, mermer, tanmsal ürünlerden üzüm suyu işlemesi, su ürünleri, turizm, eğitim, sağlık ve imalat sanayi gibi alanlarda 6'ncı Bölge desteklerinden istifade ettirilmelidir. Bu kaynaklann ekonomiye kazandınlması ancak yatınmcılann bu bölgeye çekilmesi ile mümkündür. Bunun yolu da teşviklerden geçiyor. 


Dünya Bölge


Geri Dön