23 / 04 / 2024

Aliağa'da birinci derece sit alanına RES onayı iddiası!

Aliağa'da birinci derece sit alanına RES onayı iddiası!

Belediyeleri by-pass ederek imar planları hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aliağa'nın Yüksekköy Mevkii'nde Vinci derece SİT alanı üzerinde kalan rüzgar enerji santralinin kapasite artışını da onaylamış oldu.



EGE Postası'ndan Erman Şentürk'ün yaptığı habere göre, ünlü iş adamı ve Galatasaray Eski Başkanı Adnan Polat'ın sahibi olduğu Polat Enerjiye bağlı şirketlerden Doruk Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin  İzmir  Aliağa'daki Seyitali Rüzgâr Enerji Santrali'nin kapasite artışına yönelik talebine bakanlıktan yeşil ışık geldi. Belediyelerin yerine imar planı hazırlayarak askıya çıkartan bakanlık, 30 gün süresince itiraz ve görüşlere açık olan binlik ve beş binlik imar düzenlemesi uyarınca Yüksekköy Mevkii'ndeki tesis için ilave 9 bin metrekarede inşaat izni verdi. 


BİRİNCİ DERECE SİT ALANI İÇİN BAKANLIK ONAYI! 


Belediyeleri by-pass ederek imar planları hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aliağa'nın Yüksekköy Mevkii'nde Vinci derece SİT alanı üzerinde kalan rüzgar enerji santralinin kapasite artışını da onaylamış oldu. 


Mülkiyeti orman arazisi olan ve 8 bin 100 metrekare türbin alanı, bin metrekare de yol olarak ayrılan tesisin ilave imar planları uyarınca, EPDK tarafından 49 yıllığına üretim lisansı alan Seyitali RES projesinin kapasite artışı için söz konusu alanda ilave inşaat yapılacak. 


BELEDİYELER BY-PASS EDİLDİ 


2010 yılında ilk onayı kapatılan İzmir İl Özel İdaresi'nin verdiği ve Temmuz 2011 'de devreye alınan tesisin mevcut 15 adet rüzgar türbini ile 30 MVV'lık üretimi de artış ile birlikte toplam 32 MVV'a çıkmış olacak. Yürürlükteki imar yasası ve kanun hükmünde kararname uyarınca enerji ve yol yatırımları için yerel idarenin yerine imar yapma yetkisine sahip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Doruk Enerji tarafından faaliyetine devam eden tesisin orman sahasındaki inşaat faaliyetlerine de onay verirken, baraj içme suyu toplama havzasında kalan tesisin alanı ile ilgili resmi kurumların tamamı ise bakanlığa olumlu görüş sundu. 


ORMAN ARAZİSİ VE BARAJ SU TOPLAMA HAVZASI 


Tesisin rüzgar türbini artışı ve ilave bağlantı yolları için hazırlanan imar planlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aliağa Belediyesi yerine bakanlık makamınca re'sen hazırlanan binlik ve beş binlik planlara 20 Ocak 2015 tarihine kadar itiraz ve görüşler sunulabilecek. Geçtiğimiz ay yine ünlü iş adamlarından Sancak ailesinin Urla'da birinci derece SİT alanı üzerinde kuracağı RES projesi için orman arazisinde inşaata başlamak üzere ağaçları kesmesi ile başlayan kriz mahkeme kararı ile durdurulurken, benzer durumun bir benzerinin de Aliağa'da yaşanabileceği ve imar planlarının yeni bir krize de yol açabileceği belirtildi. 


Aliağa Ekspress


Geri Dön