25 / 04 / 2024

Alican Değer: Bodrum bu kadar yoğun yapılanmayı kaldıramaz!

Alican Değer: Bodrum bu kadar yoğun yapılanmayı kaldıramaz!

Yeni Birlik Gazetesi yazarı Alican Değer bugünkü yazısında Bodrum'da yoğun şekilde inşa edilen konutları ele aldı. İşte Değer'in o yazısı...





Turgut Özal, Boğaziçi İmar Kanunu’nu çıkarttığında biz aklı evvel çevre korumacılar ayağa kalkmıştık. Yasa kısaca şöyleydi: Boğazda yasanın çıktığı 1986’ya kadar yapılan yapılmıştı. Artık bunu telafi etmek mümkün değildi. Ama bu tarihten sonra boğaziçinde imar faliyetleri donuyordu. Yapılacak her şey, çakılacak tek bir çivi için bile izin alınacaktı. Bunu denetlemekle de Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkili olacaktı. Biz karşı çıkmıştık çünkü eskiden imara aykırı olarak yapılanların da yıkılması gerektiğini savunuyorduk. Aradan 30 yıl geçti. Ufak tefek aksayan yönleri olsa da yasa temelinde hala iyi uygulanıyor.Tabii gönlüm ister ki tüm boğaz temizlensin. Ama mümkün değil. Böyle olmayacak hayallerim kalmadı artık.


Şimdi aynı şeyi Bodrum yarımadası için ben öneriyorum. Bodrum sahillerini denizden görme şansım oldu. Lafın gelişi “Bodrum sahilleri” dedim. Aslında gördüğüm sahil falan değildi. Üst üste yığılmış taş yığınları gördüm. Neredeyse hiç boş yer kalmamış. betonu beyaza boyayınca beton olmaktan çıkıyor mu ki arkadaşım? Beton yine beton. Süratle Bodrum Yarımadası için özel bir koruma kanunu çıkarılmalı. Elimizde Boğaziçi İmar Yasası gibi örnek bir de durum var. Yoksa bir süre sonra inanın bana  ağaç dikecek boş alan bulamayacağız. Üst üste, üst üste evler. Göz alabildiğine uzanıyor. 20 yıl içinde el birliği ile Bodrum’u maf etmişiz. Bu kadar yoğun yapılanmayı kaldıracak altyapının olmadığı da çok açık. Üstelik hepsi yazlık. Yani başka yerde bir evi olan vatandaşların senede 20 gün bilemedin 1 ay gelip oturduğu konutlar. Ekonomik olarak bir karşılığı da yok. Para toprağa gömülüyor, o kadar.



Alican Değer/Yeni Birlik


Geri Dön