28 / 03 / 2024

Alican Önlü: Tunceli maden ve taş ocaklarının tehdidi altındadır!

Alican Önlü: Tunceli maden ve taş ocaklarının tehdidi altındadır!

HDP Milletvekili Alican Önlü, Tunceli'deki taş ve maden ocaklarını TBMM gündemine taşıdı. Önlü, ''Açılmak istenen ve şu anda işletilmekte olan taş ve maden ocaklarıyla halkın yaşam alanları ellerinden alınırken, halk zorunlu göçe de tabii tutulmaktadır.''dedi.



TBMM Başkanlığına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Alican Önlü önergesinde şunları dile getirdi: "Temel geçim kaynağı hayvancılık, arıcılık, tarım olan Dersim ilimiz, işletilmek istenen ve işletilmekte olan maden ve taş ocaklarının tehdidi altındadır. Açılmak istenen ve şu anda işletilmekte olan taş ve maden ocaklarıyla halkın yaşam alanları ellerinden alınırken, halk zorunlu göcede tabii tutulmaktadır. Maden ve taş ocaklarının özellikle bölge halkının mezarlıklarının ve kutsal mekanlarının bulunduğu alana kurulmak istenmesi, Dersim Alevi inancına yönelik ciddi bir tehlikeyle birlikte, kutsal mekanların yok olmasına ve ekolojiye-doğaya zarar verme riskini de beraberinde getirmektedir."


Önlü konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:


1. Şu anda Dersim’de işletilmekte olan kaç maden ve taş ocağı bulunmaktadır?


2. Dersim’de işletilmesi için başvurusu yapılan kaç maden ve taş ocağı bulunmaktadır?


3. Faaliyetine izin verilen taş ve maden ocaklarına hangi kriterlere göre ruhsat verilmektedir?


4. Dersim’deki maden ve taş ocaklarının özellikle halkın yaşam alanlarında projelendirilmesinin mevzuatınızdaki yeri nedir?


5. Su kaynaklarının, tarım alanlarının, hayvancılık ve arıcılığın ciddi anlamda zarar görmesine neden olan bu projelerin denetimi ve kontrolü kimler tarafından yapılmaktadır?  Oluşan ve oluşabilecek zararlar karşısında ne tür önlemler alınmıştır?


6. Maden ve taş ocaklarının tarıma, hayvancılığa ve arıcılığa vermiş olduğu zararı karşılamaya yönelik çalışmanız var mıdır?


7. Maden ve taş ocaklarının,  bölge halkının kutsal mekanlarının bulunduğu alanlara kurulmuş olmasının ve kurulmak istenmesinin mevzuatınızdaki yeri nedir?


8. Maden ve taş ocaklarının kurulmuş olduğu alanda tahrip olan doğanın yeniden canlanmasını yönelik ne tür çalışmalar yapılmıştır?


9. Bölge halkının taş ve maden ocaklarına olan tepkisine rağmen bunda ısrar edilmesinin sebebi nedir?




Özgür Dersim





Geri Dön