25 / 04 / 2024

Alinur Aktaş: Kentsel dönüşümde vatandaşın rızası önemli!

Alinur Aktaş: Kentsel dönüşümde vatandaşın rızası önemli!

İnegöl Belediyesi Eylül Ayı olağan meclis toplantısında 32’si İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden olmak üzere toplam 50 gündem maddesi ve 5 takrir maddesi ile dün Belediye Meclis Salonu’nda görüşülerek karara bağlandı.



İnegöl Belediyesi Eylül Ayı olağan meclis toplantısında önemli gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Pazartesi Pazaryeri ve bölgesinde yapılması planlanan kentsel dönüşümün iptali ile ilgili maddenin görüşmelerinde, TOKİ’nin devreden çıkartılarak, İnegöllü müteahhitler ile dönüşümün etap etap olabileceği konusunda kanaat oluşması üzerine maddenin bir sonraki mecliste yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı.


İnegöl Belediyesi Eylül ayı Meclis Toplantısı dün İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başkanlığında gerçekleştirildi. 32’si İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden olmak üzere toplam 50 gündem maddesi ve 5 takrir maddesi ile dün Belediye Meclis Salonu’nda görüşülerek karara bağlandı.

 

İmar Komisyonuna havale edilmesi için görüşülen 20 madde, Belediye Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilerek komisyona havale edildi.

 

ASRIN PROJESİ

Pazartesi Pazarı’nın bulunduğu mevkide gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm alanının iptali ile ilgili maddenin görüşülmesi esnasında görüşlerini açıklayan MHP Belediye Meclis Üyesi Hakan Ergül şöyle konuştu: “Çarpık yapılaşmadan Türkiye şikâyetçi. Bundan 30-40 sene önce yapılan planlar bugünün ihtiyaçlarını karşılamıyor. Buradaki imar planı yapılırken İnegöl’de küçük esnaf çok fazlaydı. 150 metre dükkânlar yapılıyordu. Bugün 40-45 dönüm kapalı alanı olan bir İnegöl’de yaşıyoruz ve çarpık kentleşmenin çözülebilmesi için tek çözüm kentsel dönüşüm projesidir. Bu asrın projesidir. Uygulamaları da var. Birçok Büyükşehirde kentsel dönüşüm yapılarak günümüzün şartlarına uygun güzel görüntüler ortaya çıkıyor. İnegöl bu anlamda geride kaldı. Çakırçiftliği’nin girişinde birkaç kentsel dönüşüm vardı ve geçen mecliste iptal edilmişti. Bu son nokta... Bunun iptal edilmemesi ve İnegöl halkına kentsel dönüşümün kötü bir şey olmadığı gösterilmeli. Kentsel dönüşümü cazip hale getirilmeli. Dükkân sahiplerinin dükkân fiyatlarının artacağından eminim. Burada 3 katlı binayı 150 bin TL’ye alabilirsiniz. Buraya bir konut yapılırsa vatandaş bu 3 kat yerine 1 katta bu parayı kazanacaktır. Burada TOKİ’yi devreden çıkarabiliriz. İnegöl’de müteahhitler var. Etap etap müteahhitlere yaptırılabilir. Ağaoğlu’nun yaptığı gibi İnegöl’de de yapabiliriz. Kentsel dönüşüm ile ilgili bir komisyon oluşturmayı meclise sunuyorum. En kısa zamanda İnegöl’de kentsel dönüşüm ile ilgili bir şeyi göstermemiz, kıyas yaptırmamız lazım” şeklinde

 

ETAP ETAP DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm ile ilgili konuşan Başkan Aktaş ise; “Kentsel dönüşümde vatandaşın rızası önemli. Eski afet konutları diye bildiğimiz bölgede şuan ciddi görüşmeler yapıyoruz. Orada da kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Ama bura ile alakalı konuyu sonuçlandırmamız lazım. İnegöl’deki müteahhitlere aslında bu konuyu söyledim. Müteahhitler önce pazaryerini istediler, oradan başlamak istediler. Böyle bir kentsel dönüşüm olmaz. Bunun bir proje dâhilinde etap etap olabileceğini düşünüyorum. 70-80 dönüm alan etap etap da olabilir. Kat problemi de meydana gelmez. Bunu etaplara böleriz. 5 etap diyebiliriz misal. Tekrar bir planlama çalışması yapılabilir. Aslında aynı şeyleri söylüyoruz. Kentsel dönüşümden çıkarmak demek burada istediğini yaparsın demektir. Aynı tas aynı hamam devam eder. Bu manada İnegöl’deki müteahhitlerle bir araya gelelim, bir sunum yapalım. Boş pazar yerini bize verin, biz oradan başlayalım gibi bir konu olamaz. Kentsel dönüşümün esprisi boş yeri doldurmak değil, işlevini, ekonomik ömrümü kaybetmiş binayı doldurmaktır. Etaplayabiliriz. Bu bir hesap kitap meselesi. Çok iyi neticeler çıkabilir. Konunun taraflarıyla bir araya gelerek acilen istişare edilmeli. Bunu sonraki meclise bırakmalıyız. Komisyon ile ilgili konuyu da acilen ele alırız”

 

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından maddenin bir sonraki meclise havalesi oy birliği ile kabul edildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü maddeleri arasında yer alan ‘Alkollü Mekân Yer Seçimi’ maddesi bir sonraki mecliste görüşülmek üzere ertelendi.

 

HİLMİYE’DE KADINLAR KOOPERATİFLEŞİYOR

Hilmiye Mahallesi’nde kadınlar için el işi üretim ve satış yapabilmeleri hususunda Kadın Kooperatifi kurulması maddesinin görüşülmesi esnasında söz alan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BEBKA ile ilgili 3 adet projelerinin olduğunu ve bunun da onlardan bir tanesi olduğunu belirterek, “Bir kurum birden fazla proje veremediği için bu proje Kaymakamlık üzerinden gitti. Bu projeyle alakalı da biz de taraflardan bir tanesiyiz. Kadınların ürettiklerini satabilmeleri adına orada bir üretim ve satış yeri yapılması planlanıyor. Kadınların ekonomiye katılması planlanıyor. Alanı bu sebeple inşaatı 2 yıl başlamak şartıyla 10 yıllığına İnegöl Kaymakamlığına havale etmek istiyoruz” dedi. Madde meclis tarafından görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

 

ATM’LERE ÇEKİ DÜZEN GELİYOR

ATM’ler için yer tespiti ve kiralama süresi ile ilgili maddenin görüşülmesi esnasında bir konuşma yapan Başkan Aktaş, “Bankamatikleri tek çatı altında toplayacağız ve hepsi standart olacak. Bize 24 tane yer söylendi, bunlar 15’e indirildi. Bunun ihalesi yapılacak. Hepsi tek çatı altında toplanacak. 2’li, 3’lü, 5’li, 6’lı yerler var” dedi. Meclise sunulan madde oy birliği ile kabul edildi.

 

BELEDİYENİN ENERJİSİ GÜNEŞTEN SAĞLANACAK

İnegöl Belediyesi Güneş Enerji Santrali Kurulumu için yer tahsisi maddesinin görüşülmesi esnasında bir konuşma yapan Başkan Aktaş, “Bununla ilgili destekler var. İnegöl Belediyesi olarak vereceğimiz projelendirme parası 30-40 bin TL. Biz danışman firmaya bunula alakalı 13-14 tane alternatif yer gösterdik. Bu güneşin bol ve çok olmasıyla ilgili bir şey. Bu sayede İnegöl Belediyesi’nin enerji giderlerinden düşeceğiz. Dolayısı ile bu bizim kırsal hizmetler müdürlüğümüz marifetiyle ilgilendiğimiz bir proje. Bize ciddi katkı sağlayacaktır. Sadece 30-40 bin TL para harcayarak böyle bir projeyi hayata geçireceğiz. 2 yılda kendi masrafını çıkaracaktır” dedi.

 

MUHTARLAR BEKLEYİŞ İÇİNDE

Geçmiş meclis toplantılarında MHP grubunun sunmuş olduğu ‘Muhtarlara Yardım’ maddesinin görüşülmesi esnasında söz alan MHP’li Belediye Meclis Üyesi Regaip Korkmaz, “Bu önerge MHP grubunun önergesi. Biz önergemize sahip çıkıyoruz. Muhtarlar da böyle bir bekleyiş içerisinde. Yasaya göre böyle bir yardım yapılabilir, örnekleri de var. Bursa’da böyle yardımlarda bulunuluyor. Biz para olarak bunu 250 TL olarak belirledik ama bu 250 olmaz daha az olur. Muhtarlarla görüşmemizde sizin ret kararınıza karşın dilekçe ile başvuracaklarını belirttiler. Biz MHP olarak bu ret kararına ret kararı veriyoruz” dedi.

 


Okur Gazetesi


Geri Dön