29 / 03 / 2024

Alışveriş merkezleri Türk Lirası ile kira baskısı altında!

Alışveriş merkezleri Türk Lirası ile kira baskısı altında!

Dövizdeki ani yükseliş kira maliyetleri artan perakendecileri harekete geçirirken yeni açılacak AVM'ler ise kiralamada yeni formülasyonlar uygulamaya başladı



Özellikle sahipleri yerli yatırımcılar olan AVM'lerde kiraların TL ile ödenmesi ve kur sabitlenmesi konusunda pazarlıklar başlarken, Halkalı'da önümüzdeki ay faaliyete geçecek olan Arena Park AVM de euro kurunu sabitleyip TL olarak kiralama yapmaya başladı.

Arena Park AVM'nin kiralama işlerini yürüten KDM Kiralama Danışmanlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Murat İzci, bu yeni dönemin herkes için zor olduğunu belirterek, "Zaten 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yeni Borçlar Kanunu'na göre dövizle yapılan kiralamalarda bir artış yapılamayacak. Biz de hem bu kanundaki yeni gelişmeyi hem de dövizde yaşanan artışı göz önüne alarak Arena Park AVM'de yeni bir kiralama formülasyonunu gündeme getirdik. Buna göre euro kurunu 2.2'de sabitledik ve bunu da TL'ye çevirip kiralama yapıyoruz" dedi.

Dövizdeki yükselişin yeni dönemde AVM'ler için ciddi bir sıkıntı yaratabileceğine de işaret eden İzci, "Zaten perakendeciler ithalata getirilen ek vergiler nedeniyle ciddi sıkıntı içinde. Yüzde 16'nın üzerinde döviz artışı nedeniyle kira maliyetleri arttı. Bu dönem karşılıklı oturulup konuşulması gereken bir dönem. Bütün yatırımcıların bu sese kulak kabartması lazım" diye konuştu, İzci, AVM yatırımlarının İstanbul'a göre Anadolu'da daha hareketli olduğunu belirterek, "Şimdi küçük iller hatta ilçeler AVM ile tanışıyor. Perakendeciler de bu illeri keşfediyor. KDM olarak şu anda Siirt'te, Adıyaman, Kırıkkale, Osmaniye gibi yerlerde yatırımı süren AVM'lerin kiralamalarını sürdürüyoruz. Bu süreçte perakendeci ve yatırımcının birbirlerini anlaması gerekiyor" dedi.

Yeni düzenleme talebi geliyor

Mevcut AVM'lerde de kuru sabitleme ve TL'ye dönme alternatifleri konuşulmaya başlandı. İstinye Park olarak kiracıların yüzde 2'sinden yeni düzenleme talebi aldıklarını belirten İstinye Park Genel Müdürü Hakan Kurt, "Ama şu anda kurlarda bir sabitleme ya da TL'ye dönme konusunda pozisyon değiştirecek bir gelişme görmüyoruz. Dövizdeki dalgalanmadan ziyade müşteri davranışına yani satışlara bakıyoruz. Bunda da artış var. Tüketicide bir kriz algısı yok" diye konuştu.
Radikal/SEVGİ SAYAR BAŞARAN


Geri Dön