26 / 04 / 2024

Alışveriş merkezlerinde iş güvenliği baskınları başlıyor!

Alışveriş merkezlerinde iş güvenliği baskınları başlıyor!

Alışveriş merkezlerinde ( AVM ) artan kazaların ardından Çalışma Bakanlığı müfettişleri denetimlere başlama kararı aldı. Yasa, yoğun ilgi gören alışveriş merkezlerinde risk değerlendirmesinin yapılmasını zorunlu tutuyor...



Alışveriş merkezlerinde (AVM) artan kazaların ardından Çalışma Bakanlığı müfettişleri denetimlere başlama kararı aldı. Yasa, yoğun ilgi gören alışveriş merkezlerinde risk değerlendirmesinin yapılmasını zorunlu tutuyor.

Son yıllarda AVM'lerde yaşanan çok sayıda kazaya tanık olduk. Bu kazalardan bir kısmı maalesef ölümle sonuçlandı. Bu nedenle Çalışma Bakanlığı AVM'lerde iş güvenliği konusuna çok önem veriyor. Bakanlık müfettişleri şu sıralar AVM'lerde denetimlerine başlayacaklar. Yeni îş Güvenliği Yasasından kaynaklanan çok sayıda yükümlülük AVM yönetimlerince yerine getirilmek zorunda. 

Yasa, alışveriş merkezlerinde, iş hanlarında, iş merkezlerinde risk değerlendirmesinin yapılmasını zorunlu tutuyor. Bu işin koordinasyonu da alışveriş merkezi yönetimine veriliyor. Sadece risk değerlendirmesi değil, aynı zamanda kanundan kaynaklanan tüm yükümlülüklerde de yönetimler birinci dereceden sorumlu. 


Dolayısıyla alışveriş merkezleri yönetimi, alışveriş merkezinin genel risklerini kapsayan risk değerlendirmesini yaparak konuyla ilgili tüm kiracıları yani dükkân sahiplerini bilgilendirmeli. AVM Yönetimlerinin risk değerlendirmesini yapmayan işyerini Bakanlığa şikâyet etme hakkı da var. 


Bir cezası var... 

AVM'de yer alan işyerleri iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdam etmeleri durumunda bu kişilerin görevlerini yerine getirmeleri için AVM yönetiminden yer talep edebiliyorlar. AVM yönetimleri kendilerine bu yönde bir talep gelmesi halinde gerekli yeri sağlamak zorunda. AVM içerisinde çok küçük yere sahip işyerleri düşünülerek getirilen bu uygulama son derece yerinde. AVM Yönetimleri iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyon görevini yerine getirmezlerse idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. İş sağlığı ve güvenliğinde koordinasyon görevini yürütmeyen AVM'ye 5.390 TL idari para cezası gelebilir. 


Cem Kılıç/ Milliyet Gazetesi 


Geri Dön