25 / 04 / 2024

Alışveriş merkezlerinde turistlerin cirodaki payı yüzde 10’u buldu!

Alışveriş merkezlerinde turistlerin cirodaki payı yüzde 10’u buldu!

Perakende sektörü, umudunu yabancı turiste bağladı. Alışveriş merkezlerinde turistlerin cirodaki payı yüzde 10’u bulurken seyahat acentalarının turist başına aldıkları hanut da 2 dolardan 4 dolara yükseldi.





Perakende sektörü, umudunu yabancı turiste bağladı. Kurlardaki yükselme, 17 Aralık’tan bu yana yaşanan siyasi gelişmeler ve yolsuzluk tartışmaları yüzünden durgunluğa giren sektörün can simidi turistler oldu. Alışveriş merkezlerinde turistlerin cirodaki payı yüzde 10’u bulurken seyahat acentalarının turist başına aldıkları hanut da 2 dolardan 4 dolara yükseldi.


AVM’ler odaklandı


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve KDM Alışveriş Merkezleri Kiralama ve Yönetim Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Murat İzci, şu anda tüm alışveriş merkezleri için turistlerin kurtarıcı olduğunu söyledi. İzci, “Şu anda herkes yabancı turist odaklı çalışıyor. İstanbul’daki tüm alışveriş merkezlerinde yabancıların payı yükseliyor. İstanbul genelinde bu oran yüzde 10’u buldu” diye konuştu.


Yabancıların alışverişteki payının artmasının başka iş alanlarına da yansıdığını kaydeden İzci, “Örneğin alışveriş merkezlerine turist getiren seyahat acentalarının hanutlarında da artış var. Birkaç yıl öncesine kadar 2 dolar civarında olan hanut şu sıralar 4 dolara çıktı” dedi.


İranlılar kurtaracak


Bu yılın ilk çeyreğinde alışveriş merkezlerini İranlı turistlerin kurtaracağına da değinen Murat İzci, özellikle yaklaşan Nevruz bayramının bu anlamda belirleyici olduğunu vurguladı. İzci, sözlerini şöyle sürdürdü: “İran’dan dolayı alışveriş merkezlerinde ciddi hareket var. Bu dönemde İstanbul’daki otellerde boş yer yok. Zaten alışverişte yabancı payında ciddi artış var. Mesela kiralama ve yönetim danışmanlığı yaptığımız Kale Center’da aylık 5 bin ziyaretçiyi yakaladık. Yabancıların poşet sayısında yüzde 103 artış oldu. Burada yapılan her 100 liralık alışverişin 8 lirasını yabancılar yapıyor. Daha büyük alışveriş merkezlerinde bu rakam daha yüksek oranlarda gerçekleşiyor.”



Araplar Ruslar’ı solladı


- Cezayir, Fas, Libya, Mısır, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Irak, İran, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen gibi 15 Arap ülkesinden geçen yıl Türkiye’ye gelen turist sayısı, bir önceki yıla oranla yüzde 9 arttı.


- Söz konusu dönemde bu ülkelerden Türkiye’ye 3 milyon 265 bin 190 kişi geldi.


- 2013 yılında en fazla turist artışı ise yüzde 46.74 ile Yemen’den yaşandı. 


- Yemen’i yüzde 37 ile Irak, yüzde 33 ile Suudi Arabistan ve Katar, yüzde 24 ile Libya’dan gelenler izledi.


- İstanbul’da yabancılar içinde en fazla alışverişi ise Ruslar, Azeriler, Kuveytliler, Suudi Arabistanlılar ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları yapıyor. 


- Ruslar ve Azeriler uzun süredir ilk iki sırayı paylaşıyor ancak Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen turistlerin sayısında 3-4 kat artış gerçekleşti.


Vatan


Geri Dön