25 / 04 / 2024

Alper İlki: Kentsel dönüşümde binanın yıkılması şart değil!

Alper İlki: Kentsel dönüşümde binanın yıkılması şart değil!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Alper İlki, kentsel dönüşüm yasasına göre riskli binayı yıkmadan güçlendirme yapılabileceğini ve bunu öngören maddenin pek dillendirilmediğini belirterek, "Yasa çok katı dedi...



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Alper İlki, kentsel dönüşüm yasasına göre riskli binayı yıkmadan güçlendirme yapılabileceğini ve bunu öngören maddenin pek dillendirilmediğini belirterek, "Yasa çok katı. Deniz kenarı, tarihi yapı dinlemeyen yasa" dedi.


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından Kentsel dönüşüm ve riskli yapı tespit yöntemleri' konulu seminer düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan İMO Şube Başkanı Cem Oğuz, kentsel dönüşüm yasası ve ilgili yönetmelikler kapsamında Türkiye'de 45 ilde öncelik kamu bina yönetmeliğine göre incelemenin yasa kapsamında binayı yıkıp devletten destek almak için uygulandığını ve kentsel dönüşüm alanlarında uygulandığını söyledi. 


Kentsel dönüşüm yasasının son derece katı, devlete ve bakanlığa tüm yetkileri veren bir yasa olduğunu aktaran Prof. Dr. İlki, şunları dile getirdi: 



KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİNANIN YIKILMASI ŞART DEĞİL 


"Tarihi yapı, deniz kenarı dinlemeyen yasa. Bilinmiyor ama bu yasada bir tek yerde güçlendirme geçiyor. Kentsel İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alper İlki binanın yıkılıp yeniden yapılacağını söyledi. Seminerin konuşmacısı İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alper İlki, Türkiye'de binaların yüzde 90'ında can güvenliği şartının sağlanmadığını, deprem yönetmeliği ile riskli bina tespit yönetmeliğinde uygulama ve değerlendirme farklılığı olduğunu anlattı. Prof. Dr. İlki, riskli bina tespit aşamalarında yılda meydana gelme olasılığı binde 2 olan depremler göz önüne alındığını, değerlendirme sonucuna göre binanın riskli ya da risksiz olduğuna karar can güvenliği şartını sağladığı anlamına gelmediğini ifade eden Prof. Dr. İlki, riskli bina tanımının ağır hasarlı ve yıkılma olasılığı görülen binalar olarak değerlendirildiğini söyledi. Prof. Dr. İlki, "Risksiz binalarda can güvenliği vardır sonucu çıkmıyor" dedi. 



Antalya Kemer Gözcü Gazetesi 





Geri Dön