20 / 04 / 2024

Alsancak ile Cumaovası hızlı tren hattı bugün açılıyor!

Alsancak ile Cumaovası hızlı tren hattı bugün açılıyor!

Aliağa-Menderes Hızlı Tren Hattı'nın Alsancak ile Menderes arasında kalan 22 kilometrelik ilk etabı, bugünden itibaren yolcu taşımaya başlıyor



İzmirlilerin merakla bitmesini beklediği 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Hızlı Tren Hattı'nın Alsancak ile Cumaovası (Menderes) arasında kalan 22 kilometrelik ilk etabı, bugünden itibaren yolcu taşımaya başlıyor. Bugün 15:00'te Cumaovası-Alsancak arasında gerçekleşecek ilk seferin 1 numaralı biletine sahip yolcusu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olacak. Törene, CHP Genel Sekreteri Önder Sav da katılacak. Hattın ikinci etabı ile birlikte tamamı, 29 Ekim 2010'da hayata geçecek. Bu tarihe kadar her gün Alsancak ile Cumaovası arasında yarım saatte bir seferler gerçekleşecek ve 38 dakika sürecek. 2005 yılında hız kazanan ve bugün yolcu taşınmaya başlar hale gelen Aliağa-Menderes Hızlı Tren Hattı'nın işletmeciliğini, TCDD ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin yarı yarıya ortak olduğu İZBAN Şirketi yapcak.

Fikir projesi 1978'lere dayanan Aliağa-Menderes Hızlı Tren Hattı'nın Büyükşehir Belediyesi'nin merhum Başkanı Ahmet Piriştina'nın girişimleri ile TCDD ve Büyükşehir tarafından ortaklaşa yapılmasına karar verildi. 1999 yılında Büyükşehir ve TCDD arasında imzalanan protokolle, istasyon inşaatları ve hattın işletmesini belediye üstlendi.

YAVAŞ İLERLEDİ
2005 yılına kadar yavaş ilerleyen proje için 2005'te Büyükşehir ile yeni bir protokol imzalandı. Bu protokolle, istasyonların yapımını yine belediye üstlenirken işletmesinin ise TCDD ve belediye ortaklığında yapılmasına karar verildi ve İZBAN Şirketi kuruldu. 2006 yılında ise istasyonların temeli atıldı. İhale ve bazı teknik zorluklara rağmen istasyonların inşaatları tamamlandı ve hat, yolcu taşır hale getirildi. Hattın elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemini ise TCDD yaptı.

Aliağa-Menderes Hattı'nın ilk etabının birinci seferi, Bakan Yıldırım ve CHP Genel Sekreteri Sav'ın da katılımıyla Menderes-Alsancak arasında gerçekleşecek. Yıldırım'ın havayoluyla gelmesi ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan Menderes'e geçmesi daha kolay olacağı için ilk seferin başlama noktasının Menderes olmasına karar verildi. Menderes'ten Alsancak'a gelecek olan ilk sefere katılacak olan Bakan Yıldırım ve bareberindekiler önce, Alsancak'taki Trafik ve Kontrol Merkezi'ni inceleyecek. Daha sonra Halkapınar'a geçecek olan heyet, buradaki hareket ve aktarma sistemiyle ilgili bilgi alacak. Hattın, Aliağa ile Alsancak arasında kalan 58 kilometrelik ikinci etabı, 29 Ekim'de faaliyete geçecek. 80 kilometrelik hattın tamamı, günde 550 bin yolcu kapasitesi ile hizmete sunulacak.
YeniAsır/İlker Çoban


Geri Dön