19 / 04 / 2024

Alsancak Stadı'nda yenileme çalışmaları!

 Alsancak Stadı'nda yenileme çalışmaları!

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Alsancak Stadı'ndaki yenileme çalışmalarıyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini, planlanan projelerin meslek odaları ve tüm kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.



Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Alsancak Stadı'ndaki yenileme çalışmalarıyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini, planlanan projelerin meslek odaları ve tüm kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti. 


TMMOB İl Koordinasyon Kumlunun açıklamasında, Alsancak Stadının tribünlerin ve idari binasının yıkılma tehlikesi nedeniyle derhal boşaltılması karan alındığı, yıkım ihalesine ilişkin sürecin basında yer alan haberlerden takip edilebildiği, boşaltma kararına ilişkin gerekçelerin kamuoyuyla paylaşılmadığı ileri sürüldü.  TMMOB a bağlı meslek odalarının, durumun belirsizliği nedeniyle yeterli inceleme yapmasının engellendiğinin iddia edildiği açıklamada, şöyle denildi: 'İzmir kent bütününde planlarda belirlenmiş olan yüksek kapasiteli spor alanlarının yapımına başlanmazken, kent merkezinde kalmış Alsancak Stadı'nın yıkımının bu şekilde hızlıca gündeme gelmiş ve net gerekçeleri ortaya konmaksızın yalnızca güvenli olmadığı iddia edilerek kapatılmış olması, stadın tekrar stat olarak mı kullanılacağı yoksa arsa olarak sermayeye pay mı edileceği konusunda endişeleri artırmaktadır. Çalışmalarla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini ve planlanan projelerin meslek odalan ve tüm kamuoyuyla paylaşılmasını ısrarla hatırlatırız.' Sermaye payı TMMOB açıklamasında: Spor alanlarının mahalle, semt, ilçe ve kent ölçeğinde çeşitlilik kazanarak üst ölçekli planlarda belirlenmiş olması, daha küçük ölçekli alanların ise uygulama imar planlarında netleştirilmiş olması ve yapılacak uygulamaların bu kapsamda ilerlemesi gerekir. izmir kent bütününde planlarda belirlenmiş olan yüksek kapasiteli spor alanlarının yapımına başlanmazken, kent merkezinde kalmış olan Alsancak Stadı'nın yıkımının bu şekilde hızlıca gündeme gelmiş ve net gerekçeleri ortaya konmaksızın yalnızca güvenli olmadığı iddia edilerek kapatılmış olması, stadın tekrar stat olarak mı kullanılacağı, yoksa arsa olarak sermayeye pay mı edileceği konusunda endişeleri arttınyor. 

Plan açıklansın Alsancak Stadı'nın ticari amaçlı faaliyetler üzerinden şekillendirilmesinin, stadın tarihsel bellekteki yerine vereceği zararlar ve güvenilir, modem bir stat oluşturmanın tek koşulunun zeminde ticari faaliyetler içeren bir stat kompleksi olmadığı dikkate alınarak, çalışmalarla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini ve planlanan projelerin meslek odaları ve tüm kamuoyuyla paylaşılmasını ısrarla hatırlatırız. Bu durumun takipçisi olacağımızı ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağımızı, hükümetin bu yıkıcı politikalarını kabul etmeyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.  Duvar araçların üzerine çöktü İzmir'de yıkımı tartışma konusu olan Alsancak Stadı'nda faturası daha ağır sonuçlar doğurabilecek bir kaza sadece maddi zarar ile atlatıldı Perşembe günü gerçekleşen kazada stadın yanında bulunan duvar araçların üzerlerine devrildi. Kaza anında araçların içinde kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. 

Perşembe günü gerçekleşen olayda yıkım çalışmaları sırasında statdan kopan bir parçanın duvarın üzerine gelmesi sonucu olayın gerçekleştiği düşünülüyor. Bazı görgü tanıkları ise olay sırasında bir parçanın Alsancak Stadı'ndan tam ayrılamadığı ve bu parçanın sarkaç gibi sallanarak duvara çarptığı yönünde.  Alsancak Stadının yıkımı sırasında yaşanan olayda araçların üzerine duvar devrildi. Duvarın altında bir çok araç kaldı ve araçlarda maddi zararlar meydana geldi. Kaza ile duvarın yanında bulunan 9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesinin dersliklerinde de hasara neden oldu. Fakültenin birkaç binasında çökmeler meydana geldi.  Olayı şahit olan araç sahipleri harfiyat şirketine tepki gösterdi. Yıkım çalışmalarına bu pazartesi başladıklarını söyleyen Nerman Hafriyat sahibi Gökhan Nermanoğlu 9 Eylül Üniversitesi'ne ait olduğunu ve kendilerinin bir kusuru bulunmadığını bildirdi: 'Bizden yana bir kaza olmadı. Henüz işe başlamamıştık biz.  Bu pazartesi başladık. Stad yıkım işelemi yapılacağı için kapalı şekilde duruyordu. Daha önce yıkılan 9 Eylül'ün binanlarına ait eski bir duvardı.


Haber Ekspres 


Geri Dön