23 / 04 / 2024

Altan Elmas: İstanbul'da alt ve orta gelirlilere ev üretilmiyor!

Altan Elmas: İstanbul'da alt ve orta gelirlilere ev üretilmiyor!

ALT ve orta gelir grubunun konut ihtiyacı devam ederken, yeni üretilen konutlar ağırlıklı olarak orta üstü ve yüksek gelir grubuna hitap ediyor.



Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, İstanbul'da arsa arzının sınırlı olması ve mevcut arsalardan çok yüksek bedellerin talep edilmesi nedeniyle ulaşüabilir fiyatla ev yapüamadığını söyledi. Konut pazarında asü talebin alt ve orta gelirli kesimden geldiğini belirten Elmas, "Metrekaresi 3 bin - 3 bin 500 liradan satış yapacağımız arsa arıyoruz ama yok. Biz inşaatçılar inşaat maliyetleri açısından sorunu çözeriz ama arsa probleminin çözümü şart.  TOKİ  ve Emlak Konut arsa üretimini hızlandırmalı" dedi. 




'SEKTÖRÜN SUÇU' 

İstanbul'un gelişim bölgesi Kayabaşı'nı örnek gösteren Elmas, bu bölgede son dönemde Emlak Konut tarafında yapüan ihaleleri değerlendirdi. İhale soması yeni yapüacak konut projelerinde metrekare satış fiyatının 5 bin lirayı bulacağım söyleyen Altan Elmas, "Bir arsa için yapılan ihaleye 20-30 firma kaülır duruma geldi. Aslmda ev fiyatlarım bu noktaya meslektaşlanm getirdi. Fiyatlar çok lüzumsuz yere artti. Kayabaşı'nda metrekaresi 3 bin liradan binlerce ev yapma şansımız varken artık o bölgede de bu şansı kaybettik" diye konuştu. 



500 MİLYON YATIRIM 

Güneşli'de ve Sultanbeyli'de yeni konut projelerine başlayan Sur Yapı bu projeler için 550 milyon Ûra yatırım yapacak. Henüz hafriyat aşamasında olan projelere gelen talepten memnun olduklarını belirten Altan Elmas, Güneşli'de inşa edeceği Mirage Rezidans'ın yüzde 40'ım ve Sultanbeyli'de yapımına başlanan İlkbahar konut projelerinin de yüzde 50'sini satüklarını dile getirdi. İlkbahar projesine 200 konutluk 2. etabı planladıklarım belirten Elmas, bu etabı eylülde satişa sunacaklarını söyledi. 



Sancaktepe'de ise 500 milyon lira yaürımla yeni bir konut projesine başlayacaklarım belirten Elmas, "50 bin metrekare alanda 600-700 konut yer alacak. 15 bin metrekarede ticari alan bulunacak. Ekim-Kasım ayında satışına başlayacağımız projemizde ortalama metrekare satış fiyatı 4 bin 500 lira olur" diye konuştu. 

Bursa'da 1.3 müyar lira yatırımla hayata geçirecekleri konut ve AVM projesinde inşaat ve satışların devam ettiğini belirten Elmas, burada bir bloku Araplara toplu satmayı planladıklarını düe getirdi. Elmas, İzmir'de ise konut, ofis, otel, AVM ve marinalı bir karma kullanımlı gayrimenkul projesi planladıklarım kaydetti. 




Hevesli adam ÇOK FAZLA 

İNŞAATA farklı iş kollarından giren çok fazla yatırımcı olduğunu belirten Altan Elmas, "İnşaat hevesli adam çok fazla. 100 daire teslim etmeden 1000 daire için imza atıyorlar. Sağlıklı iş yapan kalacak, umduğunu bulamayanlar gidecek. 

Bize düşen yeni oyuncuları doğru yönlendirmek. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği olarak tecrübemizi yeni oyuncularla paylaşmak için toplantılar yapacağız. Kimsenin ayağının taşa gelmesi işimize gelmez" diye konuştu. 



Dönüşüm evleri EL YAKIYOR 

KENTSEL dönüşümde yüzde 50'den daha az oranların konuşulmadığım söyleyen Altan Elmas. "Şehrin içinde yüzde 50 üe anlaşma yapılan bir kentsel dönüşüm projesinde metrekare fiyatları 5-6 bin lira. Yani 150 metrekare ev en az 750 bin lira. Bunu değü orta gelirli orta üstü gelirli de alamaz" dedi. İstanbul Gaziosmanpaşa'da 2.5 yıl önce başladıkları dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirten Elmas, Beykoz ve Yenisahra ile ilgilendiklerini ifade etti.



Hürriyet


Geri Dön