25 / 04 / 2024

Altan Elmas: Türkiye şehirleşmede Avrupa'ya yaklaşıyor

Altan Elmas: Türkiye şehirleşmede Avrupa'ya yaklaşıyor

Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Türkiye'nin şehirleşmede Avrupalı kentelere yaklaştığını dile getirdi



İstanbul'da 2002 yılından bu yana 2 milyon metrekarenin üzerinde inşaat yapan Suryapı, Türkiye'nin ve Türk insanını geleceğine güven duyan bir başka isim.
 
Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesine paralel olarak başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi ekonomik hareketliliğinin yaşandığı illerde 10 yıl içinde Avrupa'nın belli başlı büyük şehirlerine çok benzeyeceğini iddia ediyor. Elmas'ın iddiasına göre bu kentlerdeki yükseliş, emlak değeri anlamında olacak. Çünkü özel sektörünçabasıile ilerleyen emlak ve inşaat sektörleri hızlı hareket etme ve gelişen duruma göre pozisyon alma yeteneğine sahip. Şehircilik ise daha çok yerel ve merkezi hükümetlerin elinde. Bu yönetimlerin kentsel dönüşümü gerçekleştirme refleksleri ise ortada! İnşaat sektörünün hızına rağmen Elmas, yine de kentlerin dönüşerek modern ve sağlam binalara kavuşmasının zaman alacağını düşünüyor. Elmas'ın 50 yıllık perspektifinde ise Türkiye'nin bölgenin lideri ve dünyanın en gelişmiş beş altı ülkesinden biri olması var. Altan Elmas buna inanıyor hem de yürekten inanıyor. Bunu gerçekleştirecek potansiyelin kesinlikle Türkiye'de var olduğuna inanan Elmas, bu potansiyelin harekete geçmesi ile şehirlerin çok daha düzenli, yaşanabilir, sağlam ve estetik yapı stoğuna kavuşacağını belirtiyor. 
 
Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas on yıl sonunda özellikle İstanbul'da bugünkü sanayi alanlarının, özellikle konut ve ticaret hizmet fonksiyonlu olarak ciddi oranda dönüşeceğini düşünüyor. Bu durum ise belirli ölçekli, düzenli konut yerleşimlerinin yapılması anlamına geliyor. Ayrıca eski kent merkezlerinde ise 2 bin ve 3 bin metrekarelik arsa alanlarına sahip, otoparklı, sınırlı da olsa yeşil alanları bünyesinde olan, küçük ama merkezi konut alanlarının oluşması Elmas'ın bir diğer beklentisi.
 
İstanbul başta olmak üzere Türkiye'deki büyük iller bir şekilde başlarının çaresine bakabilme yeteneğine sahip. Fakat bunların dışında kalan ve orta ölçeği aşmaya çalışan illerin kaçınılmaz olarak geliştirilmeye ihtiyaçları var. Çünkü bu illerdeki göç ve nüfus artışı bu şehirleri yaşanmaz kılacak. Bu kentler 10 yılı aşsa bile 20 veya 25 yıl içinde bölge merkezi haline gelecek. Altan Elmas'a göre bu illere üniversite yapılması, alışveriş merkezi yatırımları ve üretimin Anadolu'da teşviki bu illeri bu günkünden çok daha fazla geliştirecek. Hizmet sektörü, sağlık sektörü, turizm sektörü ve tüm bunlara hizmet eden konut ve inşaat sektörü Anadolu'da ciddi ivme bir kazanacak.
 
Sur Yapı gelecekte nerede duracak?
Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas'a göre on yılı planlamak mümkün ama elli yıl için ancak öngörüler ve temenniler mümkün olur. Firma olarak Suryapı her şeyden önce Türkiye'nin on yıl içinde her konuda ciddi mesafe alacağına inanıyor. Temel meselelerini çözmüş ya da ciddi anlamda iyileştirmiş, kendi insanına ya da tüm dünyaya güven vaat eden bir yapıya kavuşmuş bir Türkiye bölgenin hem siyasi hem ticari lideri olacak. Biz Sur Yapı olarak 2002 sonrası Avrupa Birliği sürecinin hızlanacağını ve bunun da bize uluslararası firmaların ofis talebi olarak yansıyacağını öngörerek ofis yatırımlarına başlamıştık. Beş yıl gibi bir sürede bir çok uluslararası firmanın ofislerinin tedarikçisi durumuna geldik. Bu süreç konut ve AVM yatırımları ile devam etti. Finansa erişim Türkiye konut piyasasını çok büyüttü. Bu da batılı bankaların Türkiye piyasasına girmesiyle sağlandı. Şimdi bölgenin cazibe merkezi olacak bir Türkiye'ye önümüzdeki yıllarda finans akımı hızla devam edecektir. Bu da bizi bugün yaptığımız ölçeğin kat kat üzerine çıkaracaktır. Faizdeki her on puanlık düşüş yüz binlerce insanı konut alabilir hale getirmiştir. Şuanda önümüzdeki üç yıl için elimizde yaklaşık 4000 konutluk başlamış ve başlayacak proje stoğu var. Yaklaşık yıllık 1300 konutluk bir potansiyel. On yıl içinde hedefimiz bunu 5000 konut üretimine çıkarmak ve Anadolu'nun diğer büyük şehirlerine yaymak. Zaten İzmir'e de adım attık.
 
Bu gelecek planında yada hayalinde Sur Yapı projelerini bugüne güzel örnek olmak ve geleceğe güzel miras bırakma azmi ile gerçekleştiriyor.  İki milyon m2'nin üzerinde yapı alanı inşa eden bu firmayı her yeni proje çok heyecanlandırıyor. Yüzyıllar boyu ayakta kalacak eserler kamuya açık eserler oluyor. Altan Elmas da bir mimar ve bir üretici olarak yeni kent merkezlerinden birinde kalıcı bir eser bırakmak istiyor.
Milliyet

Geri Dön