24 / 04 / 2024

Altınok Öz: Yık-yap dönemi bitti!

Altınok Öz: Yık-yap dönemi bitti!

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, göreve geldikleri 2009 yılından bu yana Kartal’daki Kentsel Dönüşüm, Yerinde Dönüşüm ve Deprem Dönüşüm’ modelleri ile kentteki değişim ve dönüşümü anlattı.



Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  göreve geldikleri 2009 yılından bu yana Kartal’daki Kentsel Dönüşüm, Yerinde Dönüşüm ve Deprem Dönüşüm’ modelleri ile kentteki değişim ve dönüşümü anlattı. Başkan Altınok Öz’ün konuşmasının satır başları şöyle:

“Kartal yaşama arzusu duyulan bir yer”

“Biz bir anket yaptık, bu anket neticesinde Kartal’da ne kadar zamandır yaşıyorsunuz sorusuna 5 ile 10 yıl diyenler % 7,6, 10 ile 15 yıl diyenler % 11, 15 yıl ve üzeri diyenler % 78,6.  Eğer 10 yıl ve üzeri diye söylersek Kartal’da yaşayanların %90’ı 10 yıl ve üzerinde. Kartal; gelenin gitmediği, uzun süre yaşamak istediği bir kent. Kartal yaşama arzusu duyulan bir yer. Kartal’a iş nedeniyle gelenler, Kartal’da yaşamak istiyor ya da her hangi bir nedenle Kartal’da kalıyor. O zaman Kartal huzurlu bir yer. Kartal’da rakamlar daha olması gereken yerde değil. 5 yıl önce ben yüzde 30 diyordum belki yarısı olmuştur. Kartal’ın fazla alanı yok, bundan ötürü daha fazla büyüyemez. Dolayısı ile bu değişim ve dönüşüm de artık olacak ve Kartal değişecek. Bina sayısı artacak, hane sayısı artacak; ama bu bir yerde duracak. İlave arsa yaratma şansımız yok. 

“Kartal’ın cazibe merkezi olmasının en önemli nedenlerinden biri ulaşım sorununun olmaması”

“Deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılıyor. Ulaşımla ilgili söyleyeceğim şudur Kartal’ın doğu batı istikametinde de, kuzey güney istikametinde de bir nokta haricinde sıkıntı yok. Hürriyet, Cumhuriyet Mahalleleri ile Topselvi Mahallesi arasındaki geçişte bir sorun var.  Onu da Kadir Bey ile görüştük, planlama yapılacağını söyledi. O da yapıldığı takdirde Kartal’ın bütünün de ulaşım sorunu olmayacak. İnsanların Kartal’ı tercih etmesi ve kent içinde çalışmasının temelinde de ulaşım sorununun olmaması yatıyor. Tren yolunun geçişlerinde sorun vardı.  Marmaray  ile o sorun da ortadan kalkacak. Ama Kartal’ın dışına çıktığımızda hep birlikte yaşıyoruz ulaşım sorununu.”

“Kartal’daki insanların kira gelirleriyle birlikte kendilerine sunulan olanaklar da arttı”

“Ekonomik statüyü biraz konuşalım. Elimdeki çizelgede 2012-2014-2016 hane geliri en yüksek bölümleri ölçerek yaptık. 2012’de %2.1 olan A grubu insan oranı; 2014 yılında %4.3’e, 2016 yılında ise %6.6’ya yükseldi. 2012’de %10.2 olan B grubu yani beyaz yakalı Kartallı oranı 2014 yılında %13.6 iken 2016’da ise %19.8’e yükselmiş. Ama en önemli değişim orta direkte meydana geliyor. C1 yani orta direk insan oranı 2012 yılında %22.5 iken 2014’te %26.8, 2016’da ise %31.7 oluyor. C2 yani orta direğin biraz altındaki Kartallıların oranı 2012’de %46.9, 2014’te %42.4, 2016’da ise %30.1 oluyor. Bu tabloyu gördüğümüz zaman yola devam ediyoruz diyoruz. Bu neden böyle oldu? Nedeni; Kartal’daki insanların kira gelirleriyle birlikte kendilerine sunulan olanaklarının artmış olması.”

“Halkın mutlu yaşayacağı bir kent yaratmak istiyoruz”

“Ben belediye başkanıyım. Emlağın değeri ile ilgili bilgi bende mevcut değil. Halkın beklentileri hakkındaki bilgi bende var. Halk ne istiyor, beklentileri nelerdir, Kartal ile ilgili düşünceleri nedir, bu kentte yaşamaya devam edecekler mi, bunları araştırmak üzere TAK Kartal (Tasarım Araştırma Katılım) ile birlikte bir çalışma yaptık. Bu çalışmada da şunu gördük ki Kartallı Kartal’da kalmak istiyor. Deprem Dönüşümü, Yerinde Dönüşümü yapıyoruz. Ama en önemlisi de Kentsel Dönüşüm yapıyoruz. Daha yapılmamış yerler var. Büyükşehir’den plan notlarını bekleyen yerler var.  Bunlar ile ilgili düşünceler nedir? TAK Kartal, gelecek Cumartesi günü de mahallelerde 15 dakikalık yürüyüş mesafesindeki ihtiyaçların neler olduğunu tespit edecek. Plan notlarımızı ona göre yapacağız. Halk ihtiyaçlarına ulaşabilecek yakınlıkta olsun istiyoruz. Halkın mutlu olacağı planı bizim yapmamız lazım. Biz belediyeci olarak yatırımcıya da sizin için ne yapabiliriz diyoruz. Ufak da olsa büyük de olsa herkese yardım etmeye çalışıyoruz. Halkın mutlu yaşayacağı bir kent yaratmak istiyoruz.”

 “Yık- yap dönemi bitmiştir!”

“2 Haziran’daki ‘Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi’nde yerel yönetim olarak geçmişten geleceğe Kartal’ı bir bütün olarak ele alacağız. 100 yılın planlamasını yapmamız lazım. Dolayısı ile yık-yap dönemi bitmiştir.”


Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi 2 Haziran'da!



Geri Dön