20 / 04 / 2024

Altuğ Akbaş: Türkiye'de 19 milyon konutun yüzde 85'inde ısı yalıtımı yok!

Altuğ Akbaş: Türkiye'de 19 milyon konutun yüzde 85'inde ısı yalıtımı yok!

Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş,19 milyon konutun yüzde 85'inde ısı yalıtımı yok. Isı yalıtımı olmayan bu binalar yüzünden her yıl yaklaşık 9.3 milyar doları kaybediyoruz dedi...



Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, "Kale Grubu'nun ilk yurtdışı yatırımı olan ve Moskova Serpukhov bölgesinde 2008'den itibaren üretim yapan Kalekim Rusya Fabrikası ile birlikte, Kalekim'in yurt içi ve dışında toplam sekiz fabrikası bulunuyor" şeklinde bilgi verdi. Türkiye'de İstanbul, Yozgat, İsparta, Mersin, Erzurum ve Mardin tesislerinde üretim faaliyetlerini sürdürdüklerini aktaran Akbaş, yurtiçindeki yapı kimyasalları fabrikaları ve Rusya tesislerinde yıllık toplam 800 bin ton yapı kimyasalı üretim kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Akbaş, "Ayrıca İstanbul'da bulunan Kale Boya ve Sıva işletmesinde yûda 100 bin ton boya ve sıva üretiyoruz" şeklinde konuştu. Eylül 2013 tarihinde 5 milyon TL'lik yatırımla Mardin'de, Kasım 2013'te ise 2.5 milyon TL'lik yatırıla Erzurum'da açtıkları fabrikaları devreye aldıklarını açıklayan Akbaş, şöyle devam etti: "Kalekim için aynı zamanda üs görevi gören bu fabrikalarımız ile bölgede daha etkin rol üstlenmek istiyoruz. Kendi hinterlandı içinde oluşmuş mevcut ve potansiyel pazar ihtiyaçlarınızı karşılayıp rekabet gücümüzü yükseltmek, böylece bölgeye yakın olan Ortadoğu, Arap ülkeleri, Türk cumhuriyetler ve Kuzey Irak'a yönelik satış potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz" aktarımını yaptı. 



"Ar-Ge'ye önem veriyoruz" 


Kalekim'i rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden birinin Ar-Ge'ye yaptığı yatırımlar olduğunu ifade eden Altuğ Akbaş, "Bugün Kalekim Ar-Ge'de yaklaşık 150 üründen oluşan ürün gamının tüm geliştirme ve iyileştirme faaliyeti, herhangi bir know-how transferi olmaksızın yürütülüyor. İhtiyaca uygun ürün imal edebilmek için Ar-Ge'ye çok önem veriyoruz" dedi. Ürün geliştirme laboratuvarlarmda tüm testlerin yapılabildiğini kaydeden Akbaş, üretim yapüan coğrafyanın neresi olursa olsun bulunduğu bölgedeki hammaddeler ile aynı kalitede ürünler imal edildiğini ifade etti. 


Akbaş, "Ar-Ge yapısını, sadece performans analizine dayalı Ar- Ge' den çıkarıp, performans ile birlikte fiziksel ve kimyasal çözümlemeye dayalı hale döndürmek vizyonu üe kurduğumuz 'Uygulamalı Araştırma Laboratuvarı' son teknolojik cihazlarla donatüdı. Bu laboratuvarın makine parkı, ürün geliştirme laboratuvarı ile birlikte 2.5 milyon TL'yi buluyor" dedi. Öte yandan geçen yıl lansmanmı yaptıkları Tecnica'yı, Kalekim güvencesiyle pazara sunduklarım anlatan Akbaş, "Alman teknolojisiyle desteklenen Tecnica Zemin Sistemleri; çevreye duyarlı yapısıyla üretim ve yaşam alanlarında sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor. Ürün kalitesi ve uZun yıllar koruduğu performansı ile epoksi, poliüretan ve çimento esaslı olmak üzere birçok seçenek sunan Tecnica, bütünsel zemin sistemi çözümlerinin yeni adı olarakpazarda büyük ügi görüyor" dedi. 

"Isı yalıtımının önemini anlatmak görevimiz" Türkiye'de enerjide dışa bağımlılığın yüzde 72 düzeyinde olduğunu belirten Altuğ Akbaş, toplam enerjinin yüzde 34'ünün konutlarda kullanıldığını söyledi. Akbaş, "Konutlarda kullanılan bu enerjinin yüzde 80'i ise ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin enerjisini verimli kullanması gerekiyor. Ancak maalesef ülkemizdeki yaklaşık 19 milyon konutun yüzde 85'inde ısı yalıtımı yok. 


Isı yalıtımı olmayan bu binalar yüzünden her yıl yaklaşık 9.3 milyar doları kaybediyoruz" diye konuştu. Akbaş, ısı yalıtımı olmayan binanın maliyetlerini şöyle özetledi: "Daha fazla enerji tüketimi ve kaynak israfı, daha fazla karbon salımı ve hava kirlüiği, sera gazı etkisi, ömrü daha kısa bina yapısı ve bina stoğu. Kuşkusuz bu maliyetler saymakla bitmez. Kalekim olarak Türkiye'de binaların ısı yalıtımına daha fazla önem verilmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Enerjide yurtdışına bağımlı olan ülkemizde yalıtımsız binaların sayısının çok yüksek olması nedeniyle, Kalekim olarak ısı yalıtımının önemine dikkat çekmeyi görev edindik" ifadelerini kullandı. 


Son olarak Türkiye'nin Avrupa standartlarına uygun, enerji tasarruflu ve A enerji sınıfı binalara sahip olabilmesi için önünde kentsel dönüşüm gibi çok önemli bir fırsatın bulunduğuna dikkat Seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları üretimiyle başladığı faaliyetlerine, bugün inşaat sektörünün her türlü yapı kimyasallarını üreterek devam eden Kalekim, ısı ve su yalıtımını büyüme odağına koydu. 2014'te yüzde 30'a yakın büyümek istediklerini aktaran Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, bulundukları bölgede pazar liderliğini hedeflediklerinin altım çizdi. Akbaş, kullanıcı ihtiyacınaa uygun ürün imal etmek isteyen Kalekim'de Ar-Ge faaliyetlerinin de kurum kültürünün önemli bir parçası olduğunu dile getirdi. 



Dünya Yapı Faurı


Geri Dön