25 / 04 / 2024

Altuner Grup, Irak'ta 34 bin polisi ev sahibi yapacak!

Altuner Grup, Irak'ta 34 bin polisi ev sahibi yapacak!

Türk firmaları Irak pazarını iki günde vakumladı. Bağdat'ta 11.3 milyar, Al Anbar bölgesinde ise 10 milyar dolarlık anlaşma imzalayan Türk firmaları Irak'ın yeniden inşasında aslan payını kaptı



ABD'nin bölgeden çekilme sürecinin hızlanması ile geniş bir hareket alanı bulan Irak, ardı ardına dev projelerin startını verdi. Ortadoğu coğrafyasını şaşırtmaya hazırlanan ülkenin bu süreçteki partneri ise Türk firmaları oldu. Önceki gün Bağdat yakınlarına kurulacak olan Yeni Sadr Kenti'nin 11.3 milyar dolarlık ihalesini Türk müteahhitleri kazandı. Dün de Irak'ın batısında yer alan ve topraklarının üçte birini kapsayan Al Anbar bölgesinin yeniden inşa edilme projesini Altuner firması üstlendi. 10 milyar dolarlık anlaşma ile bölgeye yeni bir şehir kurulacak

İMZALAR İSTANBUL'DA
Al Anbar bölgesine yönelik projeyi önemli kılan konulardan birisi de anlaşmanın İstanbul'da imzalanmış olması. İki gün önce imza atmak için Türkiye'ye gelen Al Anbar Valisi Qasım Mohammed Abed, Meclis Başkanı Dr. Jasim Mohammed Hamad ve Yatırımlar Daire Başkanı Amer Farhan Awadh Altuner Grup ile anlaşmanın detaylarını tamamlayıp toplam da 10 milyar doları bulan pakete imzayı attı.

50 BİN KONUT
Anlaşma çerçevesinde konut, turizm, madencilik, gıda ve demir8çelik alanları ile ilgili ihtiyaç kalemleri belirlendi ve projelendirildi. Altuner Grup iki ay içinde şantiye çalışmaları ve makine parkuru ile bölgede gerekli istihdam ve yatırımlara başlayacak. İlk etapta 50 bin konut, 1 tane 5 yıldızlı otel, 500 turistlik apart villa, demir çelik tesisi, 2 alışveriş merkezi yapılacak. Anlaşma çerçevesinde okul, çocuk eğitim merkezi, sağlık merkezi Al Anbar halkına hibe edilecek.

34 BİN POLİSE EV
Üç ay Irak'ta kalarak projeyi detaylandırdıklarını anlatan Altuner Grup CEO'su Aykut Özdinçer, ilk etapta otel yatırımlarını hayata geçireceklerini söyledi. Ardından konutun hız kazanacağını anlatan Özdinçer, "Polislere yönelik bir konut projesi istediler. 34 bin polisi ev sahibi yapacağız" dedi.

Osmanlı AVM
İÇİNDE sadece Türk mallarının satılacağı bir alışveriş merkezi projeleri de olduğunu belirten Özdinçer, merkezin isminin ise Al Anbar Valisinin isteği üzerine Osmanlı koyduklarını söyledi. Bölgede Irak'ın en büyük göllerinden birisinin de yer aldığını belirten Özdinçer, "Bu gölün etrafında 5 yıldızlı otel ve villalar var. Buraların yenilenmesi ve işletmesi de biz de olacak" şeklinde konuştu.

2011 için 150 milyar dolar ayırdılar
SEÇİMLERİNİ sorunsuz tamamlayan ve önünü görmeye başlayan Irak, 2011 için 150 milyar dolarlık bir yatırım paketi hazırladı. 20 ayrı sektörde 150'den fazla büyük projeyi kapsayan plan ağırlıklı olarak gayrimenkul ve enerhi yatırımlarını kapsıyor. Diğer önemli yatırım alanı ulaşım. Irak Planlama Bakanlığı'na göre gelecek yıl 500 km otoyol 300 noktada düzenleme yapılması gerekiyor.
Sabah/Metin Can

 


Geri Dön