25 / 04 / 2024

Alüminyum cepheyle sektörü fethettiler

Alüminyum cepheyle sektörü fethettiler

Alüminyum cepheyle 68 milyon YTL yakaladılar 26 ülkeye uzandılar.



Malatyalı Abdullah ve Mehmet Yılmaz, 1994'te 12 bin mark sermaye ile girdikleri 'alüminyum cephe' işinde 14 yılda, 68 milyon YTL cirolu şirketler grubu kurmayı başardı. 26 ülkeye ihracat yapan iki kardeş, kriz ortamına rağmen 1 hafta önce de 5 milyon dolarlık yeni yatırımın temelini attı.

TÜRK girişimcilerinin krizlere rağmen yaşama ve büyüme mücadelesine güzel bir örnek de Çorlu'da yaşanıyor. Herkes kurların yükseldiği, yarının belirsiz olduğu bir ortamda yatırımlarını askıya alırken, Malatyalı iki kardeş Abdullah ve Mehmet Yılmaz, 5 milyon dolarlık kapasite artırım yatırımından vazgeçmedi. Geçen yıl Nur Cephe Sistemleri Ltd. ve Alcas Alüminyum Sanayi Ltd. ile yaklaşık 68 milyon YTL ciro yakalayan Yılmaz kardeşler, 26 ülkeye ihracat yapıyor ve binaların dış cephesini giydiriyor.

Pazarcılıktan sermaye

"Biz birinci kuşağız" diye söze başlayan Mehmet Yılmaz şöyle konuşuyor: "Ben 1970, ağabeyim 1967 doğumlu. Lise mezunuyum, ağabeyim ise meslek lisesi mezunu, üniversite terk. Babamız Malatya'da kuruyemiş dükkánı olan bir esnaf. Halen de devam ediyor. Biz de babamızla kalacaktık ama sonra İstanbul'da 'iş bulup çalışalım' dedik. Çünkü ben çok başarısız bir öğrenciydim ve babamla bu nedenle küstüm, adeta İstanbul'a kaçtık. 1989'da geldik ve iki kardeş pazarcılık yaptık. 1 yılda 12 bin mark biriktirdik. Balat'ta kötü bir evde yaşadık. Bir sabah evi su basmış olarak uyandık ve o gün Malatya'ya geri döndük."

Askerlikle yine İstanbul

Malatya'ya döndükten sonra bir elektronik dükkánı açıp televizyon ve radyo tamirciliği yaparak geçindiklerini anlatan Mehmet Yılmaz, "Benim askerliğim geldi ve İstanbul'a düştüm. Askerliğimin bitmesine 1 ay kala da ağabeyime biriktirdiğimiz parayla İstanbul'da 'iş yapalım' dedim. 'Kuruyemiş dükkanı açalım' derken ağabeyim 'bir alüminyum işi çıkmış, çok kárlıymış' dedi ve bu konuda karar aldık. Güneşli'de yer tuttuk ve alüminyum profil alıp doğramacılara satmaya başladık" diyor.

PVC'ye karşı cephe şirketi

1994'e kadar profil alıp satarken bu tarihte bir alüminyum fabrikasına fason üretim yaptırmaya başladıklarını ve maliyeti indirdiklerini söyleyen Mehmet Yılmaz, şöyle devam ediyor: "Ayda 8-10 ton satarken, satışlarımızı 15 kat artırmayı başardık. 1997'de piyasada PVC işi büyümeye başlamıştı ve alüminyumda satış tonajları geriledi. Biz de cephe şirketi kurduk. Cephe şirketimiz, hızlı büyüdü. Bunun üzerine 2006'daÇorlu'da alüminyum profil yatırımı yaptık. Alcas markasıyla piyasaya çıktık. Yılda 400 bin metrekare giydirme cephe yapabiliyoruz ve 2007'de Nur Cephe'de ciromuz 38 milyon YTL oldu. Alcas'ın cirosu ise 30 milyon YTL civarında. 450 kişilik de istihdamımız var."

2.5 milyon metrekare alüminyum kapladık

ALCAS Alüminyum ve Nur Cephe'nin çok genç şirketler olmasına rağmen çok sayıda proje bitirdiğini de belirten Mehmet Yılmaz, "Bugüne kadar bitirilen şantiye proje sayısı bin 700'ü buluyor. Giydirme cephe uygulamasında kullandığımız alüminyumun ise 2.5 milyon metre kareyi aştığını hesaplıyoruz. 450 kişilik istihdamımızı da yeni yatırımdan sonra 560 kişiye çıkaracağız. Şu anda profil üretimi kapasitemiz yılda 7 bin ton. Eloksal hat kapasitemiz ise 10 bin 500 ton. 2005'ten bu yana toplam 11 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2008 yılında tamamlanacak yatırımımız ise 7 milyon dolar civarında. Bununla toplam yatırımımız 18 milyon doları bulacak" diye konuşuyor.

Erbil'deki Tatilya cephesini yaptılar

KOSOVA ve Romanya'da da şirket kurduklarını ve çok sayıda cephe kaplama projesi yaptıklarını anlatan Mehmet Yılmaz, Almanya'da Frankfurt'ta, İran'da Tahran'da, Azerbaycan'da da Bakü'de faaliyette olduklarını anlatıyor. Yılmaz, "Kuzey Irak'ta da çok iş almaya başladık. Erbil'de birçok kamu binasının cephe kaplamasını bitirdik. Son olarak Beylikdüzü'nden sökülüp Erbil'e götürülen Tatilya'nın binası tamamlandı biz de cephe işini yaptık" diyor. 

Hürriyet


Geri Dön