19 / 04 / 2024

Amasra'da termik santral kurulmaması için imza toplandı!

Amasra'da termik santral kurulmaması için imza toplandı!

Amasra'da termik santral kurulmaması için 22 bin imza toplandı. Termik santralin yapılmaması için toplanan yaklaşık 22 bin imza, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne teslim edildi.



Amasra’da özel bir firma tarafından kurulması planlanan termik santrale karşı Bartın Platformunca başlatılan kampanyada toplanan yaklaşık 22 bin imza, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne teslim edildi.


Bülent Ecevit Bulvarı’nda pankart ve afişlerle yürüyen grup, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde toplandı.


Bartın Platformu Eş Başkanı ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2007’de onayladığı Zonguldak-Bartın-Karabük çevre düzeni planında Bartın ve Amasra’ya termik santralin yapılamayacağı ifadesinin yer aldığını savundu. 


Bakanlıkça beş kez reddedilmesine karşın şirketin yaptığı son Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunun kabul edilmesine bir anlam veremediklerini anlatan Akın, şöyle konuştu:


“Şirket, bölgeye 10 yıl önce geldiğinde santral kurmayacağını, sadece kömür çıkaracağını söylemişti. Daha sonra bu santral işi nereden çıktı? Bartın şehir merkezinde bir yılda 22 bin ton kömür yanıyor ve kömürün yarattığı hava kirliliğini ortadan kaldırmak için doğalgaz hattı döşüyoruz. Peki, günde 20 bin ton kömür yakacak termik santralin yaratacağı hava kirliliğini yok mu sayıyorsunuz? İşte biz burada bunun mücadelesini veriyoruz. Geçtiğimiz hafta 20 bin imzayı Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne teslim etmiştik. Bugün 22 bin imza daha teslim ediyoruz. Bu 42 bin imzayı yok mu sayacaksınız? Bundan sonra başka mücadelelerimiz de olacaktır”


CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da Amasra’ya termik santral kurulması konusundaki tüm işlemlerin usulsüz ve hukuksuz sürdürüldüğünü öne sürdü. 


Bu durumu TBMM'de defalarca soru önergeleriyle gündeme getirdiğini, aynı şekilde bakanlıkta yapılan format ve kapsam belirleme toplantılarında da ifade ettiğini aktaran Yalçınkaya, şöyle devam etti:


“Ama maalesef, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binlerce lira para vererek 1/100 binlik çevre düzeni planı yaptırıyor. Bu plan hükümlerinde Amasra’ya santral yapılamayacağını belirtiyor, korunması gereken bir yer olduğunu söylüyor, santral içinse Filyos Limanını gösteriyor. Ama yeni bakan, evlere şenlik bakan İdris Güllüce, ‘imzamı attım, sorumluluk bende, Amasra’ya termik santral kurulacak’ diyor. Kusura bakma Sayın Bakan, Amasra’ya termik santral kuramazsın. Suç işliyorsun, görevini kötüye kullanıyorsun, senden önceki bakanlar döneminde hazırlanan kurallara uymak zorundasın. Sayın Bakanın yaptığı usulsüzlükten, hukuksuzluktan bir an önce dönmesini temenni ediyorum. Aksi takdirde Bartın ve Amasra halkı olarak Ankara’ya kadar yürüyeceğiz."


Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da halkın termik santral istemediğini defalarca ifade ettiğini ve mücadelesini sürdüreceğini söyledi. 


Kampanya kapsamında toplanan yaklaşık 22 bin imza, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne teslim edildi.


AA


Geri Dön