29 / 03 / 2024

Amasya Kalesi'ndeki restorasyon 2011'de tamamlanacak!

Amasya Kalesi'ndeki restorasyon 2011'de tamamlanacak!

Amasya'da kente merkezinde bulunan Harşene Dağı'ndaki Amasya Kalesinde geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmalarının 2011 yılında tamamlanacağı bildirildi



Erken Tunç Çağı'nda inşa edildiği bildirilen Amasya Kalesi'nde, geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmalarının bu yılki bölümü önümüzdeki günlerde başlatılacak. Geçen yıl yaklaşık 3 milyon TL'lik harcama yapılan restorasyon çalışmaları için bu yıl 500 bin TL'lik ödenek ayrıldığını kaydeden yetkililer, söz konusu ödeneğin geldiğini, kısa süre içinde projenin ihale edilerek çalışmaların başlayacağını kaydetti. Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ihalesinin yapılmasının ardından başlatılacak çalışmalar kapsamında bu yıl kale sur duvarlarının onarımının yapılacağını bildiren yetkililer, restorasyon çalışmalarını 2011 yılında tamamlayarak kaleyi turizme kazandırmayı planladıklarını belirtti.

AMASYA KALESİ
Osmanlı, Selçuklu, Bizans ve Roma Dönemlerinde kullanıldığı bilinen Amasya Kalesi kentin önemli kültür varlıkları arasında yer alıyor. Kale, Yeşilırmak'ın kuzeyinde bulunan ve Harşene Dağı adı verilen dik kayalıklar üzerindedir. Timur'dan kaçan Osmanlı Şehzadesi I. Mehmet Çelebi, bu kaleye sığınmıştır. Kalenin "Belkıs", "Saray", "Maydonos" ve "Meydan" adlarında dört kapısı, kale içinde "Cilanbolu" adlı bir su kuyusu, sarnıcı ve zindanları bulunmaktadır. Kaleden 70 metre aşağıda Yeşilırmak Nehri'ne ve kral mezarlarına kadar uzanan MÖ 3. yüzyıla ait merdivenli bir yeraltı yolu ile burç ve cami kalıntıları görülmeye değer niteliktedir. Kalenin güney eteğinde Osmanlılar tarafından kullanılmış olan Kızlar Sarayı'na ait kalıntılar ile yamaçlarda yerden 20-25 metre yükseklikte düz bir duvar halinde kalker kayalara oyulmuş MÖ 3. yüzyıla ait irili ufaklı 18 adet kaya mezarı bulunmaktadır.
AA


Geri Dön