20 / 04 / 2024

Amasya'da Aşıklar Müzesi açıldı!

Amasya'da Aşıklar Müzesi açıldı!

Amasya'da ilginç işler yapılıyor. Aşıklar Müzesi açıldı. Şimdi Türkiye'nin ilk Irmak Şişirme projesine başlanıyor. Sanayi için yer sorunu var. TİGEM'den yer istiyorlar.



Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç’la Amasya’yı konuştuk. İlginç projeler anlattı. Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi bunlardan biri... Dünyanın dillere destan aşklarını toplayan, temsil eden ve anlatan bir müzeye doğru gelişiyor. Efsane aşklar için tanıtımlar yapılıyor. Kente “Aşıklar Şehri” denilmesinin nedeni Ferhat ile Şirin’in mezarlarının bulunması. Müzeye de temsili mezarları yapılmış. Romeo ile Juliet’in aşkı da anlatılıyor müzede. Belediye, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde 14 çifti burada evlendirmiş. Bu proje Amasya’nın turizm kenti olma iddiasına hizmet edecek diye bekleniyor. 


İkinci ilginç proje; Türkiye’nin ilk nehir şişirme projesi... ‘Nehir şişirme’ de ne demek? Yeşil Irmak, kentin içinde geçiyor. Önüne kauçuk bent yapılacak ve su seviyesi yükseltilecek, başka bir ifade ile şişirilecek. Bu bendde şehrin ‘şehzadeler şehri’ olması esprisine uygun olarak saltanat kayıkları ile gezintiler yapılabilecek. İki yanı peyzajla nehir kıyısına dönüştürülecek. Başkan Kırlangıç, bu proje ile ilgili olarak, “Projeyi belediye, Özel İdare ve Kalkınma Ajansı birlikte yapıyor. İhale aşamasında. 7 milyon hibe çıktı. 16 milyon lira yatırım olacak. Daha birçok turizm varlığımız bulunuyor” dedi. 


1 milyon turist planı 


Belediyesi’nin web sitesindeki açıklamaya göre; eski Adliye önünde yerleştirilecek olan şişirilebilir kauçuk bent İstasyon Köprüsü’ne kadar olan ırmak seviyesini aynı düzeyde tutacak ve durgunlaştıracak. Irmak kenarının 150 metrelik bölümünde karşılıklı seyir terasları, tarihi dokuya uygun seyir kuleleri, dinlenme mekânları ve gezi yolları hazırlanacak. Şişirilen sudan aynı zamanda elektrik enerjisi de elde edilecek. Amasya, turizm, eğitim, tarım kenti olmak istiyor. Turizm 2014’te iyi geçmiş. Başkan Murat Kırlangıç, “1 milyon turist hedefimiz var, şu anda 500 bin. Doğa, tarih, şehzadeler kentiyiz. Osmanlı’nın başına geçmiş 6 şehzade buradandır. Eksiğimiz bir marka otel, 5 yıldızlı bir otel istiyoruz. Amasya’nın potansiyeli de var, konferanslar yapılabilir. Antalya’dan sıkıldı insanlar. Doğa ve kültür turizmi yapıyoruz. Deniz kum güneş üçlüsüyle rekabet zor Bu yüzden turizmde bölgesel teşvik istiyoruz. Kültür turizmi zor, rekabet edemiyor. Başbakan’a götürdük konuyu. Turizmde de bölgelere ayırmak lazım” diye konuştu.


TİGEM’den arazi istiyorlar


Başkan Kırlangıç, sanayi yatırımlar için yer sorunu olduğunu söyledi; “Türkiye’nin en küçük OSB’si Amasya’da. 1994’te kurulmuş, küçük tutmuşlar, dar bir bölgede. Şimdi doldu. Merzifon'da var. Suluova'da birisi besi olmak üzere 2 OSB var. Merkezdeki OSB’de yer yok. Komşu TİGEİM’in arazisinden yer istiyoruz, müracaat hazırlığımız var. 100 parsellik, 500-1000 dönüm arası bir yer. İlk talebimiz reddedildi, şimdi yeniden edeceğiz. Başka büyüyecek yer yok. Valilik, belediye ile görüş birliği içindeyiz, mevcudu büyütmek daha iyi diyoruz. Mevcut OSB’de toplam 27 parsel var, 19’u faal. 8’inde finansman sıkıntısı nedeniyle yarım veya kapalı tesisi var. Bir parseli geri alıyoruz. OSB’de mermer ağırlıklı. Amasya beji ile dünya piyasasında varız. Amasya’da yabancı yatırım yok. Bir tek maya fabrikası var yabancı. Son dönemde iki Iraklı yatırımcı geldi, tarım yatırımı düşünüyorlar” dedi.


"Amasya kirazı" marka olursa şaşırmayın


Amasya’da başka gelişmeler de var. Kiraz bahçesi yatırımları arttığını söyledi Başkan Murat Kırlangıç, “Son zamanlarda mısır, patates de ekiliyor. Amasya, Türkiye’nin yüzde 1’inden daha az bir yüz ölçüme sahip olan Amasya. Türkiye soğan üretiminin yüzde 16’sını, şeftali ve kirazın yüzde 3’ünü üretiyor. Amasya elması çok özeldir ama rekabet şansı zor. Çünkü bir yıl veriyor bir yıl vermiyor. Tonaj yüksek değil. Niğde elması her yıl alınıyor. Amasya elmasına yatırım yok, çok kazandırmıyor. Ancak ciddi kiraz bahçelerimiz oluştu. Yakında Amasya kirazı diye marka duyarsanız şaşırmayın. Direk ihracata gidiyor. Moldova’dan heyet gelecek, kiraz üreticileriyle görüşmek için, alım yapmak istiyorlar. Kalkınma Ajansı ile hangi sektörlerle yatırım yapılabilir konusunu çalışıyoruz” diye konuştu. Kırlangıç’ın verdiği bilgiye göre Amasya’nın il merkezi ihracatı 86 milyon dolar, ilçelerle birlikte 200 milyon dolar. Önemli birkaç yatırım umut yaratmış. Suluova’da Ata Holding’in et yatırımı var. Burger King restoranları için et buradan gidecek. Yer tahsis olmuş. Bir de Agrolino Yağ’ın yatırımı yapılıyor. Entegre bitkisel yağ tesisi kuracak. Birinci aşamasında 76 bin m ’lük depolama kapasitesine sahip sekiz depolama silosu; 2016’da tamamlanacak ikinci aşamasında ise, günlük bin ton kapasiteye sahip bir kırma tesisi ve günlük 185 ton kapasiteye sahip bitkisel yağ rafineri ve dolum tesisi kurulacak. 50 milyon dolarlık yatırım planlanıyor.


Dünya


Geri Dön