29 / 03 / 2024

Amcazâde Yalısı'nın restorasyonu başladı!

Amcazâde Yalısı'nın restorasyonu başladı!

Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk anlaşmanın imzalandığı üç asırlık Amcazâde Yalısı, boğazın en görkemli otellerinden biri olacak



Boğazın en eski yalısı olan Amcazâde yalısı, 1697 yılında yapılmıştı. İsmini ise Sadrazam Köprülü Fâzıl Ahmet Paşa'nın amcasının oğlu ve Sultan 2. Mustafa'nın sadrazamlarından olan "Amcazâde" lakaplı, Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmasından alıyor. Amcazade yalısı, Osmanlı tarihinde büyük önemi olan Karlofça ve Pasarofça anlaşmasının bu yalıda imzalanması nedeniyle tarihin önemli mekanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Sultan 2. Mustafa, Sultan 3. Ahmet ve Sadrazam Damat İbrahim Paşa da bu yalıda misafir olarak ağırlanmışlardı. Bu yüzden Pâdişah ağırlamış ender yalılardan da biri aynı zamanda.

BOĞAZİÇİNİN İHTİYAR YALISI
Yalının mimarî yapısı T şeklinde. İçinde bir de fıskiyeli havuz mevcut. Fildişi kakmayla tezyin edilmiş kapı cepheleri, altın yaldızlı bordürleri, lâlelerle süslü.. Yalı, başlangıçta Osmanlı devlet adamlarının yalılarının kırmızı olması geleneğine uygun olarak aşı boyalıydı. Lâkin şu anda rutubetten ve terkedilmişliğinden ötürü ahşap gövdesi çürümeye yüz tuttu. 1893 Rus savaşı sırasında göçmenler bu yalıya yerleştirildiklerinden, yalı tâmir olmaz şekilde tahrip oldu. 19. yy'ın ikinci yarısında ise harem tamamen yanarak yok oldu.

DENİZE DÜŞECEKMİŞ GİBİ
Şu an gördüğümüz T planlı bu divanhane binası sanki arkadan birisi ittirmiş de denize kaymak üzere iken kenarda zorlukla durabilmiş gibi. Yalının orta sahnı avluya, yan sofalar ise avluya açılan eyvanlara benziyor. İçerisi tamamen ahşap kaplama. Duvarlarda çiçek desenleri, tavanda tezhipli ve altın yaldızlı bitkisel motifler... Dış görünüşünde en çok dikkat çeken ise pencereler. Hem küçük hem de çatıya nazaran çok alçakta olması hemen göze çarpıyor.

150 MİLYON DOLAR...
Emlakçılar yalının fiyatının en az 150 milyon dolar olduğunu söylüyor. Bulunduğu konum da fiyatını artıran etkenlerden biri. Yalı, günümüzde, Amcazâde Hüseyin Paşa Vakfı'na ait. Vakıf mütevellisinin başkanı ise Hüseyin Paşa'nın soyundan gelen Ahmet Cengiz Köprülü. Vakıf, yalıyı satmak yerine yap-işlet-devret metoduyla restore ettirmek niyetinde idi. Ve turistik amaçlı kiraya vermeyi düşünüyorlar. Tıpkı Sait Halim Paşa Yalısı'nda olduğu gibi davetler, partiler, kutlamalar için kiralanabilen bir rezidans yada otel. Eskiden olduğu gibi 4 ana binanın ihya edilmesi amacındalar. Dünyanın en eski ahşap yalısı olan Amcazade Yalısı'nın yap-işlet-devret ihalesini Ağaoğlu Grubu kazandı. Ve bugünlerde restorasyonu da başladı.

SAKIZ'I ÇİĞNEYEN SADRAZAM
Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile birlikte 1683'teki Viyana kuşatmasına da katılan Hüseyin Paşa, başarısızlıkla neticelenen ve Merzifonlu'nun îdâm edildiği kuşatma sonunda tutuklandı. Payitaht'tan uzaklaştırılan Hüseyin Paşa, bir süre sonra yeniden kaptan-ı derya ve sadrazam oldu. Sakız Adası'nı Venedik işgalinden kurtaran Amcazâde Hüseyin Paşa, Anadoluhisarı semtindeki yalıyı sadrazamlığı döneminde yaptırmıştı, ama sadece 3 yıl oturabildi. Başarılarına rağmen hastalığını ve rahatsızlığını bahane edip 1702 senesinde sadâret mührünü Sultan 2. Mustafa'ya teslim ederek istifâ etti. Ve Silivri'deki çiftliğine çekildi ve vefat etti.
Yeni Şafak


Geri Dön