19 / 04 / 2024

Amortisman ayırma sınırı 2015!

Amortisman ayırma sınırı 2015!

Duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman deniyor. İşte, amortisman ayırma sınırı 2015!



Amortisman ayırma sınırı 2015!

Duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman deniyor. Amortisman oranı ise, yıpranma payı olarak karşımıza çıkıyor.


Kira beyanında gerçek gider yöntemi seçilerek bazı giderler, kiradan düşülebiliyor. Gerçek gider yöntemi seçilerek düşülecek giderler arasında amortisman da bulunuyor. 


Amortisman değer kaybı olarak da tanımlanabiliyor. Amortisman oranı ise yıpranma payı anlamını taşıyor. Mükelleflerin Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor. 2015 Yılı Amortisman Ayırma Sınırı 880 TL olarak belirlendi. 


En çok kullanılan amortisman yöntemleri: normal amortisman yöntemi ve azalan bakiyeler yöntemidir.


1. Normal amortisman yöntemi: Eşit tutarlı amortisman yöntemi olarak ifade edilmektedir. Bu yönteme göre amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı uygulanır veya tutarın ekonomik ömüre bölünmesiyle hesaplanabilir.


2. Azalan bakiyeler yöntemi; kalan değerler üzerinden amortisman olarak hesaplanıyor. Normal amortisman oranının 2 katı alınıyor, ancak bu oran % 50 yi geçemiyor.


Amortisman hesaplama yöntemleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön