20 / 04 / 2024

Amortisman hesabında dikkat edilmesi gerekenler!

Amortisman hesabında dikkat edilmesi gerekenler!

Amortisman taşınmaz üzerindeki iktisadi kıymetin değerinde meydana gelen azalma olarak ifade ediliyor. Amortisman hesabı iki şekilde yapılabiliyor. Peki, Amortisman hesabında dikkat edilmesi gerekenler neler?



Amortisman hesabında dikkat edilmesi gerekenler!

Ticari kazancın tespitinde yer alan önemli gider kalemlerinden biri de amortisman gideri olarak ifade ediliyor. Amortisman uygulaması, iktisadi kıymetlerin değerlerinin bu kıymetlerin kullanılabileceği sürede yok edilmesi, diğer bir deyişle iktisadi kıymetin değerinde meydana gelen azalmanın gider/maliyet unsuru olarak kayıtlara alınması olarak tanımlanabiliyor. 

 

Bir iktisadi kıymetin amortisman yoluyla itfa edilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor.  Genel olarak iktisadi kıymetin;

 

* İşletmede Bir Yıldan Fazla Kullanılması : Bir yıldan kasıt 365 günden fazla kullanılmasıdır,


* Envantere Dahil Olması: Envantere alınmış olmaktan kasıt kıymetin hem fiilen işletmenin tasarrufunda bulunması hem de envantere kaydedilmiş olmasıdır,


* Yıpranma, Aşınma, veya Kıymetten Düşmeye Maruz Bulunması: Değer kaybından kasıt, kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan yıpranma, aşınma vb şekilde iktisadi kıymetin ömrünün tükenmesinin yanı sıra teknolojik gelişmeler, moda vb olaylar sonucu iktisadi kıymetin değerini yitirmesidir. Diğer bir ifadeyle zamanla değerini yitirmeyecek kıymetlerin amortisman yoluyla itfası kabul edilmez (örneğin; boş arsa ve araziler). Kanun koyucu iktisadi kıymet üzerinde değer kaybına neden olabilecek her türlü etkiyi amortisman ayrılması için yeter saymıştır. Bu etkilerin fiilen mevcut olmaması uygulama için engel teşkil etmemektedir.


* Değerinin Belli Bir Tutarı Aşması: Değeri belli tutarı (01.01.2008 tarihinden itibaren 600.-YTL) aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider olarak dikkate alınabilir. Öte yandan iktisadi ve teknik anlamda bütünlük arz eden kıymetler için bu had topluca dikkate alınmalıdır.


Deprem, yangın, su basması gibi afetler nedeniyle değerini kısmen veya tamamen yitiren iktisadi kıymetlere ilişkin olarak mahkemece tayin edilen bilirkişi tarafından yapılan tespitler üzerine mahkemece verilmiş bir karar mevcutsa, bu bedel emsal bedel olarak dikkate alınabiliyor. Aksi halde, yani mahkemece verilen karar mevcut değilse, varsa bilirkişi raporunun ibrazı suretiyle, emsal bedel takdiri için Takdir Komisyonuna müracaat edilmesi gerekiyor.

 

Doğal afetlerden zarar gören iktisadi kıymetler dolayısıyla sigorta şirketinden tazminat alınması halinde, fevkalade amortisman yöntemini uygulamadan, sigortadan alınan tazminat ile iktisadi kıymetin net değerinin kıyaslaması sonucunda bulunan tutarın kar-zarar hesabında gösterilmesi mümkün oluyor. 


Amortisman hesabı birikmiş amortisman hesabı ve normal amortisman hesabı olarak iki şekilde hesaplanabiliyor. Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında, amortisman oranlarının doğru kullanılması ve amortisman hesaplama yönetiminin doğru seçilmesi ve işlemin doğru yapılması yer alıyor.


Amortisman nerelerde kullanılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön