26 / 04 / 2024

Amortisman nedir nasıl hesaplanır?

Amortisman nedir nasıl hesaplanır?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine ne deniyor? Amortisman oranı yıpranma payı olarak ifade ediliyor. Peki, amortisman nedir nasıl hesaplanır?



Amortisman nedir nasıl hesaplanır?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine amortisman deniyor. Amortisman oranı ise,yıpranma payı olarak ifade ediliyor. Devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman hesaplamalarına dahil edilecek tutarlar belirleniyor. 


Amortisman sınırı, genel olarak fatura düzenleme sınırıyla aynı sınırlarda oluyor. Amortisman oran hesaplamalarında KDV tutarı hariç tutuluyor. Bu tutar her yılın sonun VUK Tebliğleri ile ilan ediliyor.


Mükellefler, amortismana tabi iktisadi kıymetler için Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor.


Amortisman tutarının hesaplanması..

En çok kullanılan amortisman yöntemleri: normal amortisman yöntemi ve azalan bakiyeler yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Azalan bakiyeler yöntemi kalan değerler üzerinden amortisman olarak hesaplanıyor. Normal amortisman oranının 2 katı alınıyor, ancak bu oran % 50 yi geçemiyor. Amortisman oranı net değer üzerinden hesaplanıyor, yani varlığın tutarından ayrılmış birikmiş amortismanlar çıkarılıyor. Son yılda ise tutarın tamamı amortisman olarak yazılıyor.


Normal amortisman yöntemi ise eşit tutarlı amortisman yöntemi olarak ifade ediliyor. Bu yönteme göre amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı uygulanır veya tutarın ekonomik ömre bulunmasıyla hesaplanabiliyor. 


Boş arazi ve arsalarda amortisman!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön