26 / 04 / 2024

Amortisman süresi nedir?

Amortisman süresi nedir?

Amortisman taşınmazların yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan sebeplerle eskimesi ve değerinin düşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, amortisman süresi nedir?



Amortisman süresi nedir?

Vergi Usul Kanunu gereğince, İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle, gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzusunu teşkil ediyor.


Amortisman, geçmiş yıllardan devralınan sermaye mallarında meydana gelen aşınma ve eskimenin parasal değeri olarak ifade ediliyor. Devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman hesaplamalarına dahil edilecek tutarlar belirleniyor. 


Amortismana tabi iktisadi kıymetler için Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapılıyor.  Peki, amortisman süresi nedir?


Amortisman süresi!

Binalarda amortisman süreleri ilçeler ele alınarak belirleniyor. Binaların ömrü, kullanılabileceği süre, metrekare fiyatı, taşınmazın bulunduğu mevkiiye göre değişiklik gösterebiliyor. 


Örneğin 2014 verilerinde yer alan bilgilere göre,  Ataşehir'de metrekare fiyatları 4.203 lirayı buluyor. Evlerin kendini amorti etme süresi ise 19 yıla kadar çıkıyor. Avcılar'da metrekare fiyatları 1.750 lira, amortisman süresi ise 16 yıl. Yıllık yüzde 29 fiyat artışıyla dikkat çeken Bağcılar'da ise metrekare ortalama fiyat 2.175 lira, amortisman süresi 11 yıl. 


Binalarda amortisman oranı 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön