24 / 04 / 2024

Amr Musa: Gazze'nin yeniden imarı için para yok

Amr Musa: Gazze'nin yeniden imarı için para yok

Arap Birliği Genel Sekreteri Mısırlı Amr Musa, "Gazze'nin yeniden imarı için para yok" dedi



Yıllar sonra yeniden Gazze'ye ayak basan Arap Birliği Genel Sekreteri Mısırlı Amr Musa, Gazze'den ayrıldı. Amr Musa, "Filistinliler arası birlik sağlanmadan Gazze'nin yeniden imarı için para yok" dedi.

Arap Birliğinin Gazze'nin yeniden imarı için sağlayacağı fonun kullanıma hazır olduğunu dile getiren Amr Musa, Filistinliler arası birlik sağlanmadan, bölünme sona ermeden paranın verilmeyeceğini vurguladı.

Amr Musa, Gazze yardım gemilerine düzenlenen kanlı baskının ardından, bugün ablukayı kırma çabaları çerçevesinde, bir dayanışma gösterisi olarak 12 saatlik bir ziyaret çerçevesinde Gazze'ye geldi.

Gazze'ye gelişinde, bölgedeki tüm siyasi parti gruplarının temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından karşılanan Amr Musa, bu durumdan duyduğu memnuniyeti ifade etmiş ayrıca fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye ile de Şati Kampı'ndaki evinde bir görüşme yapmıştı.

Amr Musa, Gazze'den ayrılmadan önceki son durağı olan Comodor Oteli'nde, Filistinli çeşitli parti grupları temsilcileri ve bazı bağımsız unsurlarla yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında ise Filistinliler arasındaki bölünmenin son bulması gerektiğini dile getirdi. Amr Musa, 2008 yılı sonunda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne bir ay kadar süren "Kurşun Dökme" operasyonu sırasında bölgede yıkılan tesislerin, evlerin yeniden imarı konusunda Arap Birliğinin sağlayacağı fonun hazır olduğunu belirtti, "Ancak, Filistinliler arasında birlik oluşmadan, iç barış sağlanmadan, siyasi bölünme sona ermeden, Gazze Şeridi ile Batı Şeria birleşmeden bu paraların teslimi söz konusu olmayacak" dedi.

İsrail operasyonu sonrasında Gazze'nin imarı konusunda kişisel ve bireysel çabalar gördüğünü de belirten Amr Musa, ziyaretinin, ablukayı sona erdirme çabaları içindeki Arap Birliğinin kararı doğrultusunda yapıldığını vurguladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri, ayrıca, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılmasının sadece Arap Birliğinin değil, dünyanın konusu haline geldiğini, uluslararası kamuoyunda da bu konuda yükselen irade bulunduğunu belirtti.

Musa, İsrail'in Gazze'ye, bölge için temel olmayan malzemelerin girişine izin vererek, dünyaya bölgenin abluka altında bulunmadığını göstermeye çalıştığını da ifade etti.

Musa, İsrail tarafından Batı Şeria'daki bazı yol bariyerlerinin, ufak Yahudi yerleşimlerinin kaldırılmasının da yeterli ölçüde iyiniyet gösterisi anlamına gelmediğini söyledi.

Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Özerk Yönetimi ile İsrail arasında dolaylı görüşmelere de değinen Amr Musa, "dolaylı görüşmelerin olmasında bir mahsur bulunmadığını" ifade etti. Amr Musa, ancak barış sürecinin bir takvim çerçevesinde yerine getirilmesi gerektiğini belirtirken, bu görüşmelerde başarısız olunması durumunda BM'ye yöneleceklerini ve o takdirde bu konuda bir veto olmayacağını da belirtti.

-"NEDEN HANİYYE'NİN EVİNDE GÖRÜŞTÜ?"-
 Bazı Arap kaynakları, fiili Hamas Yönetimi Başbakanı İsmail Haniyye ile Başbakanlık yerine evinde görüşmesine atıfta bulunarak, Amr Musa'nın Haniyye ile görüşmeyi ancak bu şartla kabul ettiğini öne sürdü.

Aynı kaynaklara göre, Amr Musa, Haniyye ile Gazze'deki Başbakanlık binasında görüşmeyi kabul etmediği gibi görüşmeden sonra da basın toplantısı yapmadı. Musa ve Haniyye'nin görüşmesinden sonra, basın mensuplarına sadece Haniyye açıklama yapmış, Amr Musa da çok kısa birkaç cümle söyleyerek, temaslarından sonra bir basın toplantısı düzenleyeceğini belirtmekle yetinmişti.

Söz konusu kaynaklar, bu tavrıyla Amr Musa'nın "Hamas hükümetini tanımadığını ve İsmail Haniyye'yi de başbakan olarak kabul etmediğini" gösterdiğini ve Gazze'deki siyasi partilerden birinin lideri ile görüştüğü izlenimi vermek istediğini öne sürdü.

Amr Musa'nın Refah'a gelişinde, Gazze'deki tüm Filistinli parti ve grupların temsilcileri tarafından karşılandığının da altı çizildi.

Amr Musa, Gazze'yi daha önce 1998 yılında, Filistinliler'in büyük önderi Yaser Arafat (1929-2004) döneminde, Mısır Dışişleri Bakanı olarak ziyaret etmişti.
AA


Geri Dön