25 / 04 / 2024

Anadolu Yakası oto AVM'leri bekliyor!

Anadolu Yakası oto AVM'leri bekliyor!

Bir dönem apartmanların altında yoğunlaşan oto galerileri yasa gereği oto AVM'lere taşınırken, Anadolu Yakası'nda ise oto AVM sıkıntısı ortaya çıktı. Anadolu Yakası'nda Oto World Asya'nın inşaatı tamamlanıyor...



Bir dönem apartmanların altında yoğunlaşan oto galerileri yasa gereği oto AVM'lere taşınırken, Anadolu Yakası'nda ise oto AVM sıkıntısı ortaya çıktı. 


İstanbul'un Avrupa Yakası'nda galeriler açılmaya başlayan Oto AVM'lerine taşınmaya başlarken Anadolu Yakası'nda ise oto AVM ihtiyacı devam ediyor. Anadolu Yakası'nda Oto World Asya'yı açmaya hazırlanan Evra Group Başkanı Hasan Topaloğlu, "İstanbul genelinde AVM'ler Avrupa yakasında yoğunlaşıyor. Avrupa kısmında 79 AVM varken, Anadolu Yakası'nda ise 23 adet faaliyet göstermekte. Bu anlamda Anadolu Yakası'nda hala ciddi potansiyel bulunuyor. Bu AVM açılım oranı ve ihtiyaç Oto AVM'ler için de geçerli. Avrupa Yakası'nda 5 Oto AVM varken, Anadolu yakasında sadece bir tane mevcut. Oda bizim yapmaya devam ettiğimiz Oto VVorld Asya" dedi. Bu nedenle Anadolu yakasının galeri ihtiyacının karşılanmadığına dikkat çeken Topaloğlu, "Anadolu Yakası'nda sadece resmi rakamlara göre 3 bin 500 tane oto galerisi mevcut. Biz 330 dükkanımızla ancak yüzde 10 kadarına alan sağlayabileceğiz. Süreç içinde yönetmelik sonucu apartman altlarından çıkarmalar hızlandıkça kapatan ya da arkadaşlarıyla birleşen galericiler olacak. Bütün bunlar göz önünde tutularak Anadolu Yakası'na en az 3-4 tane daha Oto AVM gerekiyor" dedi. Topaloğlu, İçişleri Bakanlığı'mn genelgesi doğrultusunda faaliyetlerini ara sokaklarda, cadde üzerinde sürdüremeyecek olan galericilerin yer bulup ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için yakın zamanda 2. ve 3. AVM'lerin inşaatına başlaması gerektiğini kaydetti. Topaloğlu, aksi takdirde Anadolu Yakası'nda galericilerin büyük sıkıntı yaşayacaklarını dile getirdi. 

Tematik AVM'ler geç hizmete açılıyor İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 5 tane Oto AVM'si yapılmış vaziyette olduğunu anlatan Topaloğlu, "Bunların hemen hemen tamamının inşaatı bitmiş durumda. Bunlardan 1 tanesi eylül ayında resmi açılışını gerçekleştirdi. Diğerleri ise kiracıların ve satın alan müşterilerinin iş yerlerinde gerçekleştirdikleri tasarım ve dizayn çalışmaları henüz tamamlayamadığından açılmadı. Yakın zamanda açılışlarını Oto AVM ile galericilerin şehir dışına çıkmalarına engel olduk Temelleri Aralık 2012'de atılan 170 milyon TL'lik Oto VVorld Asya projesinin 2014 yılında teslim etmeyi planladıklarını kaydeden Topaloğlu şu bilgiyi verdi: "Evra Group ve Has Şirketler Grubu olarak 25 yılı aşan deneyimle Anadolu Yakası'nın ilk ve Toplam 365 ticari birim var ancak bunların arasından 35'ini banka, restoran, cafe gibi diğer hizmetlere yönelik birimlere ayırdık." Oto VVorld Asya'nın, özellikle İçişleri Bakanlığı nın galericilerin iş yerlerini şehir dışına taşıması yönetmeliğinden sonra galericiler için en iyi çözümü sunacağını dile getiren Topaloğlu, "İş yerlerini şehir dışına taşımak zorunda kalmamanın yanında galericilere böyle prestijli bir yerde çalışma ve yurt dışından dahi gelecek ziyaretçilere satış yapabilme şansı tanıyoruz. Onlar da bu şansın farkındalar ve projeye gayet ilgi gösteriyorlar" diye konuştu. 

gerçekleştireceklerini düşünüyorum" diye konuştu. 

"Ancak genellikle bu tür "Tematik" AVM'lerin normal AVM'ler gibi hızlı açılmadığını görüyoruz" diyen Topaloğlu, "Geçmişte bunun en büyük örneği PERPA'dır. PERPA'yı İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmış olmasına rağmen "Perşembe Pazarı" esnafının buraya geçmesi zaman almıştır. İlk etapta direnmiş olmalarına rağmen zamanla burada yer bulmak için büyük tartışmalar yaşandığına şahidiz. Bu tür AVM'lerin, ilk etapta milletimizin ve esnafımızın hatta tüketicilerimizin alışkanlık göstermekte zorlanıyor olmalarına rağmen, zaman içinde çok büyük ilgi gördüğüne PERPA örneği üzerinden çok şahit olduk" açıklamasını yaptı. 

Oto AVM'lerinde kiralama alanında halen herhangi bir pazar oluşmadığını dile getiren Topaloğlu, "Ancak bizim ticari mal olarak sattığımız iş yerlerinde ortalama metrekare birim fiyatları KDV dahil 3 bin 500 TL'den başlamakta. Yüzde 18 olan KDVyi biz üstleniyoruz. Bu durum göz önüne alındığında çok cazip bir fiyatı müşterimize sunmaktayız" dedi. 


Dünya Gazetesi


Geri Dön