20 / 04 / 2024

Anadolu Yakası'ndaki ulaşım projeleri konut fiyatlarını artırdı!

Anadolu Yakası'ndaki ulaşım projeleri konut fiyatlarını artırdı!

Anadolu Yakası Marmaray, yeni metro hatları, kentsel dönüşüm çalışmaları ve İstanbul Finans Merkezi projeleri Anadolu yakasının kaderini değiştiriyor. Kartal, Tuzla, Sancaktepe ve Ataşehir'de gayrimenkuller yüzde 100'e kadar değerlendi.



Anadolu Yakası Marmaray, yeni metro hatları, kentsel dönüşüm çalışmaları ve İstanbul Finans Merkezi projeleri Anadolu yakasının kaderini değiştiriyor. Kartal, Tuzla, Sancaktepe ve Ataşehir'de gayrimenkul değerleri yüzde 30 ila yüzde 100 arasında değerlendi. 


ANADOLU yakası, özellikle son yıllarda hızlanan ulaştırma projeleriyle erişilebilirliğin artması nedeniyle giderek değerlendi. Anadolu yakasında planlanan dönüşüm projeleri, ülkesel ve kentsel çaptaki stratejik planlamalar ve üst ölçekli mega projeler sayesinde bu yakadaki arsa fiyatları, Avrupa Yakası üe yarışır duruma geldi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmam Seda Güler, Anadolu yakasında ulaşım alternatifleriyle gelişim gösteren bölgeleri mercek altına aldı. 


MARKALI KONUTLAR KARTALDA 


2012'de faaliyete geçen ve Anadolu yakasının ilk metrosu özelliğini taşıyan Kadıköy-Kartal Metro hattı ve D-100 aksı boyunca Kartal kentsel dönüşüm projesi, Adalet Sarayı ve sahilde gerçekleşen projeler Kartal'ın gelişimine katkı sağladı. Markalı konut üreten firmaların yoğun ilgi gösterdiği bölgede rezidans ve ofis projelerinde göze çarpan bir artış yaşandı. Bölgedeki prestijli konut projeleri metrekare fiyatları 4-5 bin dolar seviyelerine kadar çıkıyor.

 

FİYATLAR 2 KAT ARTTI 


Üsküdar-Sancaktepe metro hattı çalışmasıyla markalı konut geliştiricilerinin tercih ettiği bir bölge haline gelen Sancaktepe'de konutlarda yüzde 100'e yakın bir artış gözleniyor. Metrekare satış fiyatı bin 500 -2 bin TL olan daire fiyatları şimdilerde 3-4 bin TL'yi buldu. Metro hattı ile bölgeye ulaşımın destekleniyor olması gibi nedenlerle fiyatlardaki artışın yukarı yönlü seyrini devam ettirmesi bekleniyor. 


ÜNİVERSİTELER TUZLA YA YARADI 


Marmaray'a entegre edilecek olan KartalKurtköy-Tuzla-Gebze koridorunda önerilen raylı sistem projesiyle Tuzla bölgesi, kara ve deniz ulaşım alternatifleriyle dikkat çeken bölgelerden biri oldu. Bölgeye hem sahil kesiminden hem iç kesimden erişimi güçlendirecek ve hızlandıracak ulaşım projeleri sayesinde bölgesel çaplı teknoloji projelerinin de yer aldığı gelişen bir bölge statüsüne kavuştu. Tuzla'da konutların metrekare fiyatı 3-4 bin TL'ye kadar çıktı. Çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapan bölge marina projesi ile de değer kazanıyor. 


MARMARAY ETKİSİ 


Anadolu ile Avrupa yakasını birbirine bağlayan ve yaklaşık 1,5 sene önce faaliyete geçen  Marmaray  ile Üsküdar Çekmeköy metro projesiyle özellikle Üsküdar'da yüzde yüzde 70'e yakın bir fiyat artışı yaşandı. Beykoz'un özellikle Riva bölgesinin gelişiminin ise, 3. 

köprü ve 3. havalimanı projesiyle kuzeye doğru kayacağı öngörülüyor. Bölgede gerçekleşen ve yapılması planlanan projeler de bunu gösteriyor. Bölgenin yaklaşık iki-üç senelik dönemde oldukça büyük bir ivme kat ettiği ve arsa değerlerinde yüzde 35'lik bir artış yaşandığı görülüyor. Bölgede yer alan markalı projelerde birim fiyatlar, 2 bin 500- 3 bin 500 dolara kadar ulaşıyor. 


FİNANS MERKEZİ BEKLENİYOR 


Ataşehir-Göztepe hattına yapüacak olan metro hatü, Anadolu yakasmda şehrin merkezi ve birçok ulaşım sistemine bağlantısı yapüacak şeküde Marmaray ve diğer ana metro hatlarıyla entegre olacak. Hattın Yenisahra istasyonunun Kadıköy-Kartal metrosuyla-, Ümraniye istasyonunun ise Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-SancaktepeSultanbeyli metro hattıyla entegre edilmesi planlanıyor. Hat ayrıca, Göztepe istasyonundan Marmaray ile bağlanacak. 


Göztepe bölgesinde konut fiyatlarında artış yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu bölgede yeni projelerde ortalama konut birim fiyatları 6-7 bin TL mertebelerinde. Ataşehir Bölgesinde yer alan, ulaşım üe desteklenen İstanbul Finans Merkezi projesi, İstanbul ve ülke genelini ügilendirecek gayrimenkule yönelik değişimler yaratacak önemli bir faktör. Ataşehir, TEM ve D-100'e yakınlığı bakımından merkezi bü lokasyonda olması nedeniyle markalı konut projelerinin tercih ettiği bir üçe. Ataşehir bölgesinde finans merkezi ile metro bağlantısının tamamlanmasının ardından, bölgenin değerinin daha da artacağı öngörülüyor. 


Hürriyet


Geri Dön