26 / 04 / 2024

Anafartalar Çarşısı'nda dükkan kiralarına yüzde 200 zam!

Anafartalar Çarşısı'nda dükkan kiralarına yüzde 200 zam!

SGK ile Büyükşehir Belediyesi arasında anlaşma sağlandığı zaman yıkılacak olan Anafartalar Çarşısı esnafı kira şoku yaşıyor. Çarşıda yer alan dükkanların kiralarına yüzde 200 zam yapıldı..



Büyükşehir Belediyesi ile SGK arasındaki fiyat çıkmazı Başkent'in en eski iş hanı olan Anafartalar Çarşısı esnafını vurdu. SGK tarafından işletmesi Emek İnşaat'a verien çarşı esnafı yüzde 200'lük kira zammı kararıyla sarsıldı. Yıllardır çarşıda iş yapan esnaf, çarşının belirsizliğinden dolayı yönetici işletmenin dükkanlara kiracı bulamadığını, yakın zamanda gümrük malları ve perakende satış yapan dükkanların çarşıya getirdiği hareketliliğin işletme tarafından ranta dönüştürülmek istendiğini belirtti. 


DAHA ÖNCE DE YAPILMIŞTI 

"Ulus Tarihi Kent Projesi" kapsamında yıkılması düşünülen Anafartalar Çarşısı esnafı, yaşanan bu olaydan SGK'nın işletmeci şirketi Emek İnşaat AŞ'yi sorumlu tuttu. Esnafın dükkan kiralarına yüzde 200 civarında zamlar yapılırken, daha önce 768 TL kira ödeyen çarşı esnafı Mustafa Maraş yeni zamla beraber 1.805 TL kira ödemek zorunda bırakıldı. Maraş'la aynı kaderi paylaşan Fırat Demirtaş'ın 600 TL olan kirası 1.900 TL'ye çıkarken, Ayhan Kılıçkalkan'ın 385 TL olan kira bedeli 1.244 TL'ye yükseldi. 


ESNAF SARSILDI 

40 yıldır esnaflık yapan Kadir Terlikçi, "TAŞİŞ Gümrük Bakanlığı'na bağlı perakende satış dükkanları yeni açıldı. Bu nedenle keyfi kira uygulanıyor. Yeni dükkanlar ucuz mal sattığı için sürümden kazanıyor. Ama bizim satışlarımızda değişim yaşanmadı" diye konuştu. 


BU YAPTIKLARI İLK DEĞİL

Emek İnşaat AŞ'nin 2013 yılında da yüzde 70'lik bir zam yaptığını belirten esnaf Mevlüt Toprak ise şunları söyledi: "Bu zammı kabul etmeyip, enflasyon oranında kiraya yüzde 10 artış yaparak ödeme yaptım. Emek İnşaat bana dava açtı. Davayı onlar açtı ama mahkeme beni haklı bularak o dönemdeki enflasyon artış oranının yüzde 8 olduğunu tespit etti ve yüzde 2'lik bedelin kiradan düşülmesi kararı verdi. Fakat yönetim davayı kaybettiği halde davayı temyize gönderdi." Çarşı esnafı İbrahim Çetiner de her yıl enflasyona göre yapılan artışın, yeni yılda yüzde 200 oranında yapılmasının esnafın belini büktüğünü söyleyerek "Mağduriyetimizden faydalanan Emek İnşaat A.Ş, 'Karar senin istersen enflasyon oranında kira yatır mahkemede işi çözelim' diyor" dedi. 


Sabah


Geri Dön