26 / 04 / 2024

Anafartalar Polis Karakolu anıları bugüne taşıyor!

Anafartalar Polis Karakolu anıları bugüne taşıyor!

Anafartalar Polis Karakolu olarak hizmet veren İzmir Polis Anı Evinde sergilenen tarihi değer taşıyan polis üniformaları, silahlar, diğer araç ve gereçler, emniyet teşkilatının tarihini göz önüne seriyor



İzmir Polis Anı Evinde sergilenen tarihi değer taşıyan polis üniformaları, silahlar, diğer araç ve gereçler, emniyet teşkilatının tarihini göz önüne seriyor. İzmirde yıllarca "Anafartalar Polis Karakolu" adıyla hizmet veren, 8 Nisan 2005te dönemin  İzmir  Emniyet Müdürü Halil Tataş tarafından yeniden düzenlenmesinin ardından İzmir Polis Anı Evi olarak hizmet vermeye başlayan bina, hem kendi tarihi hem de barındığı materyallerle Türk emniyet teşkilatının geçmişiyle bugünü arasında köprü vazifesi görüyor.

Derlenen bilgiye göre, dönemin emniyet müdürü Tataşın 1969da komiser yardımcısı olarak ilk görev yaptığı yer olan iki katlı
Anafartalar Karakolu, anı evi olarak düzenleme çalışmaları sırasında nezarethane bölümü hariç tümüyle restorasyondan geçirilerek anı evi olarak yeniden işlevlendirildi.

Emekli emniyet mensupları ve yakınlarının bağışlarıyla Türk emniyet teşkilatının tarihine ışık tutan anı evinde 1920li yıllardan bugüne kadar
 emniyet görevlilerinin kullandığı silahlar, üniformalar, belgeler, daktilolar, araç ve gereçler sergileniyor. Ziyaretçilerini yıllar öncesine götüren anı evinde Türk emniyet teşkilatının yanı sıra yabancı ülkelerin polislerinin üniformaları ve kullandıkları malzemelerin sergilendiği bir bölüm bulunuyor.

İzmir Polis Anı Evi Sorumlusu Muharrem Günaydın, butik müze niteliğindeki anı evini her gün çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini, ziyaretçilerin evdeki eşyaları heyecanla incelediğini söyledi. İzmir Polis Anı Evinin ziyaretçilerinden Kadir Erkul ise sergilenen tarihi malzemeler ve belgeleri incelerken adeta geçmişe yolculuk yaptığını ifade etti.

Kendisinin de polis çocuğu olduğunu belirten Erkul, "Binayı büyük bir keyifle gezdim, haz aldım. Burası geçmişi bugüne taşıyan önemli bir yer" dedi.

ATATÜRK, İZMİRLİLERE BU BİNADAN SESLENDİ

İzmirin Anafartalar semtinde 1913te Vali Hasan Rahmi Bey tarafından Peştemalcıbaşı Keçeciler Polis Karakolu olarak inşa edilen tarihi yapı bir süre karakol olarak hizmet verdi. Daha sonra 1954e kadar maliye hizmetleri için kullanılan yapının tarih sahnesinde üstlendiği en önemli rol ise Mustafa Kemal Atatürkün İzmire ilk gelişinde vatandaşlara hitap ettiği yer olması. Anafartalar Karakolu adıyla 1954ten itibaren yeniden emniyet hizmetinde kullanılmaya başlanan tarihi bina 2005ten itibaren İzmir Polis Anı Evi olarak işlev görüyor.
AA


Geri Dön