29 / 03 / 2024

Anahtar Proje ve Torti Gallas and Partners'tan dev işbirliği!

Anahtar Proje ve Torti Gallas and Partners'tan dev işbirliği!

Anahtar Proje, kuruluşundan bu yana 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yapan ve 1500 ün üstünde şehir ölçeğinde mahalle tasarlamış dünyanın konusunda lider şehir planlama ve mimarlık firması 'Torti Gallas and Partners ’la önemli bir işbirliğine imza attı.



Kentsel dönüşümde üstlendiği kritik uzlaşı rolüyle iki yıldır 50’den fazla çalışmayı sonuca ulaştıran Anahtar Proje, kuruluşundan bu yana 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yapan ve 1500 ün üstünde şehir ölçeğinde mahalle tasarlamış dünyanın konusunda lider şehir planlama ve mimarlık firması 'Torti Gallas and Partners ’la önemli bir işbirliğine imza attı. İki lider firma, projelerinde sürdürülebilir kentsel dönüşümün yanı sıra bölge sakinleri için ekonomik, ve sosyal dönüşümü de hedefliyor. Böylelikle mahalleler, semtler, bölgeler ve şehirler kalkınırken insan odaklı, güvenli, sağlıklı ve kaliteli yaşam biçimleri oluşuyor.


Türkiye’de kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan ilk ve tek süreç yönetimi kuruluşu olan Anahtar Proje, ikinci yaşını ABD nin en büyük şehir planlama ve mimarlık şirketlernden Torti Gallas and Partners ile imzaladığı işbirliği ile kutluyor. Taksim CVK Otel’de gerçekleşen basın toplantısıyla ortaklıklarını açıklayan Anahtar Proje ve Torti Gallas, kentsel dönüşüme her ölçekte yeni ve pozitif bir soluk getirecek. Kuruluşundan itibaren yaptığı projelerin inşaatlar maliyeti 35 milyar Doları geçen Torti Gallas ile alanında ilk ve tek olan Anahtar Proje’nin ortaklığı, binaların ve şehirlerin fiziksel yenilenmesinin yanı sıra bölge sakinleri için sosyal ve ekonomik dönüşüm, canlanma niteliği taşımasını hedefliyor. 

“DAR VE ORTA GELİRLİ VATANDAŞLAR ÖNCELİKLİ”

Türkiye’de geçtiğimiz yıl toplam 311 bin 37 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildiğini aktaran Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, bu süreçler ortaya çıkan anlaşmazlıkların mağduriyete dönüşmemesi için çalıştıklarını söyledi. Kökbudak, “Kentsel dönüşüm süreçlerinin en sıkıntılı yanı, kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklar. Anahtar Proje, bu anlaşmazlıkları giderebilmek adına duyulan ihtiyaçtan doğdu” diye konuştu. İki yıl gibi kısa bir sürede  60 projenin hayata geçirilmesini sağladıklarını hatırlatan Kökbudak, Torti Gallas ile ortaklıklarının dönüşüm süreçlerine yeni bir soluk getireceğine de inandığını kaydetti. “Bu dev işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, proje alanlarında yaşayan orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz” diyen Kökbudak, “Bu bağlamda Torti Gallas ile ortaklığımızı çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“TÜRKİYE’DE İNSANLARIN UYUM VE GÜVENLE YAŞADIĞI, GÜNCEL VE GELECEĞE ODAKLI DÖNÜŞÜMLER  YAPACAĞIZ” 

ABD’de 1953 yılında kurulan Torti Gallas’ın, yeni şehircilik(New Urbanism), akıllı kentleşme ve sürdürülebilirliği bir araya getiren katalizör vizyonunun Türkiye’de kentsel dönüşüme yeni bir ivme kazandıracağını belirten Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır, geleneksel şehircilik ve mimarlıkla ortaya çıkmış manevi, köklü değerleri koruyan ve devam ettiren şehirler hedeflediklerini söyledi. Kurulduğu ilk günden itibaren Torti Gallas’ın yenilikçi, insancıl, çevreci ve çağdaş tasarımlarının çok sayıda yerel ve uluslararası ödüle layık görüldüğünü kaydeden Candır, “Torti Gallas, 63 yıllık tarihinde taviz vermediği tasarımda kalite anlayışıyla Amerika’nın prestijli kurumları tarafından her zaman takdir edilmiştir. Alanında uzman, 90 plancı, kentsel tasarımcı, mimar, peyzaj mimarı, inşaat mühendisi ve yerel/uluslararası danışmanları ile multi disipliner bir ekip olarak dünyada 100’den fazla şehirde, 13’den fazla ülkede çalışıyoruz. Türkiye, tarihsel, kültürel ve sosyolojik anlamda oldukça zengin bir ülke. Ancak biz de çok kültürlülüğe oldukça alışkın bir kurumuz. Bu birikim ve Anahtar Proje ortaklığıyla ”Türkiye’de insanların içinde sosyal güven ve uyumla yaşadığı, işine gittiği, komşularını tanıdığı,  parklarında çocukların oynadığı, okullarına gittiği örnek dönüşümler yapmak istiyoruz ” ifadelerini kullandı. Kuruluşundan itibaren 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yaptıklarını belirten Candır, 1500’ün üstünde şehir ölçeğinde karma kullanımlı yerleşke, 10,000’in üstünde aktif yaşlı konutu, lüks ve sosyal konut projeleri tasarladıklarını kaydetti.  Sürdürülebilir kentsel dönüşümün sadece binaların ve yolların fiziksel yenilenmesi olarak algılanmaması gerektiğini aktaran Candır, “, O bölge sakinlerinin ait hissettikleri çevreden ve yaşam biçiminden  koparılmadan uyumlu şekilde yaşamlarına devam edebileceği şekilde alışkanlıklarına  göre tasarlanmalı. Her yaştan ve farklı kültürlerden, farklı gelir seviyelerinden gelen insanların birlikte ahenk içinde yaşadığı sosyal ekonomik ve ekolojik dönüşümler hedefliyoruz ” şeklinde konuştu. 

 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;



Anahtar Proje, şehir planlama ve mimarlık firması "Torti Gallas and Partners" ile işbirliğine imza attı. 


Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan Anahtar Proje, ikinci yaşını ABD'nin en büyük şehir planlama ve mimarlık şirketlerinden Torti Gallas and Partners ile imzaladığı işbirliğiyle kutladı. 


Açıklamada görüşlerine yer verilen Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, Türkiye’de geçen yıl toplam 311 bin 37 bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildiğini belirterek, "Kentsel dönüşüm süreçlerinin en sıkıntılı yanı, kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklar. Anahtar Proje, bu anlaşmazlıkları giderebilmek adına duyulan ihtiyaçtan doğdu" ifadelerini kullandı. 


Kökbudak, iki yılda 60 projenin hayata geçirilmesini sağladıklarını, Torti Gallas ile ortaklıklarının, dönüşüm süreçlerine yeni bir soluk getireceğine inandığını vurguladı.


Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır ise Torti Gallas’ın Türkiye’de kentsel dönüşüme yeni bir ivme kazandıracağını, geleneksel şehircilik ve mimarlıkla ortaya çıkmış manevi, köklü değerleri koruyan ve devam ettiren şehirler hedeflediklerini aktardı. 


Candır, dünyada 100’den fazla şehirde, 13’ten fazla ülkede çalıştıklarına dikkati çekerek, "Türkiye, tarihsel, kültürel ve sosyolojik anlamda oldukça zengin bir ülke ancak biz de çok kültürlülüğe oldukça alışkın bir kurumuz. Bu birikim ve Anahtar Proje ortaklığıyla Türkiye’de insanların, içinde sosyal güven ve uyumla yaşadığı, işine gittiği, komşularını tanıdığı, parklarında çocukların oynadığı, okullarına gittiği örnek dönüşümler yapmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


63 yıldan bu yana 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yaptıklarını belirten Candır, sürdürülebilir kentsel dönüşümün sadece binaların ve yolların fiziksel yenilenmesi olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizdi.


Candır, kentsel dönüşümün, bölge sakinlerinin kendilerini ait hissettikleri çevreden ve yaşam biçiminden koparılmadan uyumlu şekilde yaşamlarına devam edebileceği şekilde alışkanlıklarına göre tasarlanması gerektiğini ifade ederek, "Her yaştan ve farklı kültürlerden, farklı gelir seviyelerinden gelen insanların birlikte ahenk içinde yaşadığı sosyal, ekonomik ve ekolojik dönüşümler hedefliyoruz" görüşünü de paylaştı.


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Türkiye’de kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan süreç yönetimi kuruluşu olan Anahtar Proje, ABD’nin en büyük şehir planlama ve mimarlık şirketlerinden Torti Gallas and Partners ile kentsel dönüşüm çalışmalarında işbirliğine başladı.

Ortaklıklarını açıklayan Anahtar Proje ve Torti Gallas, Pendik’te 80 bin metrekare alan üzerinde dönüşüm çalışmasına da başlıyor. Ortaklığın İstanbul’un pek çok alanında da çalışmaları devam edecek. 

Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, dönüşüm süreçlerinin sıkıntılı yanının, kat malikleriyle müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklar olduğunu belirterek, “Anahtar Proje, bu anlaşmazlıkları giderebilmek adına duyulan ihtiyaçtan doğdu. İki yılda 60 projenin hayata geçirilmesini sağladık” dedi.  Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır ise, “İnsanların güven ve uyumla yaşadığı, işine gittiği, komşularını tanıdığı, parklarında çocukların oynadığı, okullarına gittiği örnek dönüşümler yapmak istiyoruz” dedi. 


Milliyet 



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İki yıldır 50'den fazla keptsel dönüşüm çalışmasını sonuca ulaştıran Anahtar Proje, kuruluşundan bu yana 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yapan mimarlık firması 'Torti Gallas and Partners'la önemli bir işbirliğine imza atü. İki firma, projelerinde sürdürülebilir kentsel dönüşümün yanı sıra bölge sakinleri için ekonomik ve sosyal dönüşümü de hedefliyor. 

Kuruluşundan itibaren yaptığı projelerin inşaat maliyeti 35 milyar doları geçen Torti Gallas ile alanında ilk ve tek olan Anahtar Projenin ortaklığı, binaların ve şehirlerin fiziksel yenilenmesinin yanı sıra bölge sakinleri için sosyal ve ekonomik dönüşümü, canlanma niteliği taşımasını hedefliyor. 



Meydan




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye' de katmalikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan Anahtar Proje, ABD 'nin şehir planlama ve mimarlık şirketlerinden Torti Gallas and Partners ile işbirliği yaptı. Türkiye' de geçtiğimiz yıl toplam 311 bin 37 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildiğini aktaran Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, bu süreçleri ortaya çıkan anlaşmazlıkların mağduriyete dönüşmemesi için çalıştıklarını söyledi. 

2 yıl gibi kısa bir sürede 60 projenin hayata geçirilmesini sağladıklarını hatırlatan Kökbudak, Torti Gallas ile ortaklıklarının dönüşüm süreçlerine yeni bir soluk getireceğini kaydetti. 



Yeni Şafak



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yeni gayrimenkul firmalarından Anahtar Proje, ABD'de 63 yıldır şehir planlama ve mimarlık konularında hizmet veren Torti Gallas ile kentsel dönüşüm alanında ortaklık anlaşması imzaladı. 

Bu amaçla dün düzenlenen toplantıda konuşan Anahtar Proje Başkanı Arif Murat Kökbudak, 2 yıl gibi kısa sürede 60 proje gerçekleştirdiklerini söyledi Ortaklık hakkında bilgi veren Kökbudak, "Bu dev işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, proje alanlarında yaşayan orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz" dedi Toplantıya Torti Gallas Türkiye Temsilcisi Seda Candır da katıldı. 


Bugün



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


KENTSEL dönüşümde üstlendiği uzlaşı rolüyle 2 yılda 50'den fazla çalışmayı sonuca ulaştıran Anahtar Proje, ABD'li şehir planlama ve mimarlık firması Torti Gallas and Partners ile önemli bir işbirliğine imza attı. İki firma, projelerinde sürdürülebilir kentsel dönüşümün yanı sıra bölge sakinleri için ekonomik, ve sosyal dönüşümü de hedefliyor. Türkiye'de geçtiğimiz yıl toplam 811 bin 37 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildiğini söyleyen Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, "Bu işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, proje alanlarında yaşayan orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz" dedi. Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır da "Türkiye'de insanların içinde sosyal güven ve uyumla yaşadığı, işine gittiği, komşularını tanıdığı, parklarında çocukların oynadığı, okullarına gittiği örnek dönüşümler yapmak istiyoruz" diye konuştu. 


Vatan


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Anahtar Proje, ABD'li Torti Gallas ile 'sosyal' dönüşüm yapacak Türkiye'de 2 yıldan bu yana kentsel dönüşüm projelerine imza atan Anahtar Proje, bu alanda ABD'li köklü firma Torti Gallas ile işbirliği yaptı. 


İki firma tek tek binaların yenilmesi yerine mahallelerin toplu dönüştürülmesi için çalışacak. İşbirliğiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kökbudak, geçen yıl Türkiye'de 92 bin 833 riskli yapı tespit edildiğine dikkat çekti. İki yılda 60 adet kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini belirten Murat Kökbudak, Torti Gallas ile yaptıkları işbirliği sayesinde büyük mahalleleri ve alanları dönüştüreceklerini kaydetti. En doğru kentsel dönüşümün bu şekilde olacağını ifade eden Kökbudak, "Dönüşümün yerinde olmasına özen göstereceğiz. Torti Gallas ile sosyal dönüşümü öne çıkaracağız. İnsanları mağdur etmeden yerinde dönüşüm gerçekleştireceğiz" dedi. Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır da, ABD'li şirketin Türkiye'de 15 yıldır projeler geliştirdiğini, dolayısıyla ülkeyi tanıdığını belirterek, şöyle devam etti: "Biz ABD'de de kentsel dönüşümler yapıyoruz. Orada da bu iş zor, insanları ikna etmek kolay değil. Ama sonuçta ortaya güzel işler çıkıyor. 


Kentsel dönüşümde ABD'nin Türkiye'den farkı akıllı şehirlerin yapılması. Yani sadece binaları değil, yolları, parkları, kent bahçelerini dönüştürüp, farklı gelir gruplarından insanları bir arada yaşayacakları alanlar yaratıyoruz." Gerekli izinlerin alınmasının ardından iki şirket, ilk olarak İstanbul Pendik'te 80 bin metrekare alanda bir mahallenin dönüşümü için proje geliştiriyor. 


Dünya




Haber Milli Gazete'de şu şekilde yer aldı...


Türkiye'de  kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan ilk ve tek süreç yönetimi kuruluşu olan Anahtar Proje, ikinci yaşını ABD'nin en büyük şehir planlama ve mimarlık şirketlerinden Torti Gallas and Partners ile imzaladığı işbirliği ile kutluyor. Basın toplantısıyla ortaklıklarını açıklayan Anahtar Proje ve Torti Gallas, kentsel dönüşüme her ölçekte yeni ve pozitif bir soluk getirecek. Kuruluşundan itibaren yaptığı projelerin inşaat maliyeti 35 milyar doları geçen Torti Gallas ile alanında ilk ve tek olan Anahtar Proje'nin ortaklığı, binaların ve şehirlerin fiziksel yenilenmesinin yanı sıra bölge sakinleri için sosyal ve ekonomik dönüşüm, canlanma niteliği taşımasını hedefliyor. 


"DAR VE ORTA GELİRLİ VATANDAŞ ÖNCELİKLİ" 


Türkiye'de geçtiğimiz yıl toplam 311 bin 37 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildiğini aktaran Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, bu süreçte ortaya çıkan anlaşmazlıkların mağduriyete dönüşmemesi için çalıştıklarını söyledi. Kökbudak, "Kentsel dönüşüm süreçlerinin en sıkıntılı yanı, kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklar. Anahtar Proje, bu anlaşmazlıkları giderebilmek adına duyulan ihtiyaçtan doğdu" diye konuştu. İki yıl gibi kısa bir sürede 60 projenin hayata geçirilmesini sağladıklarını hatırlatan Kökbudak, Torti Gallas ile ortaklıklarının dönüşüm süreçlerine yeni bir soluk getireceğine de inandığını kaydetti. Kökbudak, "Bu dev işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, proje alanlarında yaşayan orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz" dedi. 



Milli Gazete




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Kentsel dönüşümde kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözen Anahtar Proje, dünya çapında 1500'den fazla mahalle tasarlayan şehir planlama firması Torti Gallas and Partners'la işbirliğine gitti. Anahtar Proje'nin sahibi Arif Murat Kökbudak ve Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır, “Konutlar ve çevrenin fiziksel dönüşümünün yanında, proje alanlarındaki dar gelirli vatandaşların konforunu artırmayı ve sosyal dönüşümlerini hedefliyoruz.'' dedi.   



Zaman




Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'de kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan ilk ve tek süreç yönetimi kuruluşu Anahtar Proje, ABD'li mimarlık ve büyük şehir planlama şirketi Torti Gallas and Partners ile işbirliği yapıyor. 


Öncelik orta direk 


Türkiye'de geçen yıl 311 bin 37 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildiğini hatırlatan Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, bu süreçler ortaya çıkan anlaşmazlıkların mağduriyete dönüşmemesi için çalıştıklarını söyledi. "Bu dev işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, proje alanlarında yaşayan orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz" diyen Kökbudak, "Bu bağlamda Torti Gallas ile ortaklığımızı çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı. 


'Geleceğe odaklı dönüşüm' 


Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır da "Çok kültürlülüğe alışkın bir kurumuz. Bu ortaklıkla Türkiye'de insanların içinde sosyal güven ve uyumla yaşadığı, işine gittiği, komşularını tanıdığı, parklarında çocukların oynadığı, okullarına gittiği örnek dönüşümler yapmak istiyoruz" diye konuştu. 



Yeni Yüzyıl



Haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye'de kentsel dönüşüm sürecinde kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklan çözmek amacıyla kurulan süreç yönetimi kuruluşu Anahtar Proje, Amerikalı Torti Gallas and Partners ile işbirliği anlaşması imzaladı. Türkiye'de geçtiğimiz yıl 92 bjn 833 binada riskli yapı tespit edildiğini aktaran Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak,"Kentsel dönüşüm süreçlerinin en sıkıntılı yanı, kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklar. Torti Gallas işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz" diye konuştu. 


Hürriyet



Haber Star'da şu şekilde yer aldı;


Kentsel dönüşümde üstlendiği kritik uzlaşı rolüyle iki yıldır 50’den fazla çalışmayı sonuca ulaştıran Anahtar Proje, kuruluşundan bu yana 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yapan ve 1500 ün üstünde şehir ölçeğinde mahalle tasarlamış dünyanın konusunda lider şehir planlama ve mimarlık firması ‘Torti Gallas and Partners ‘la önemli bir işbirliğine imza attı.


İki lider firma, projelerinde sürdürülebilir kentsel dönüşümün yanı sıra bölge sakinleri için ekonomik, ve sosyal dönüşümü de hedefliyor. Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak “Bu dev işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, proje alanlarında yaşayan orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz” dedi. TortiGallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır ise “Türkiye’de insanların içinde sosyal güven ve uyumla yaşadığı,komşularını tanıdığı, parklarında çocukların oynadığı, okullarına gittiği örnek dönüşümler yapmak istiyoruz” dedi.




Star



Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Kentsel dönüşümde üstlendiği kritik uzlaşı rolüyle iki yıldır 50'den fazla çalışmayı sonuca ulaştıran Anahtar Proje, ABD'li şehir planlama ve mimarlık firması Torti Gallas and Partners ile bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, yapılan anlaşma ile Türkiye'de sürdürülebilir kentsel dönüşümün yanı sıra bölge sakinleri için ekonomik ve sosyal dönüşümü de hedeflediklerini söylüyor. 


Ekonomist


Geri Dön