18 / 04 / 2024

Anahtar teslim dönüşüm devri başlıyor!

Anahtar teslim dönüşüm devri başlıyor!

Riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinde yeni bir proje başlatılıyor. Bakanlık, Garanti Mortgage bir arada kentsel dönüşümde banka odaklı organizasyon yapısı oluşturan bir projeye imza attı.



Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tanıtımına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Gürsel Öngören ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat katıldı. 



Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, projenin uygulanabilmesine yönelik, yepyeni bir organizasyon süreci yapılandırdıklarını belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başlattık. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden yapımı planlanan binaların, inşaat maliyetinin karşılanabilmesi için; proje kapsamında oluşturulan 3 modele uygun finansman uygulamaları yarattık. Sistemin kısa süre içinde ilgi göreceğine, tüm tarafların menfaatini gözeten, güvenilir sonuçlara ulaşılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz" dedi. 



Proje kapsamında üyelerini, kat karşılığı yerine para karşılığı inşaat yapma sürecine yönlendireceklerini belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, pilot il İstan+ bulun ilçelerinde güvenilir müteahhitlerdendir havuz oluşturacaklarını, daire sahipleri ile inşaat şirketleri arasında düzenleyici meslek kuruluşu görevini üstlenerek kentsel dönüşüme katkıda bulunacaklarını belirtti. 



İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, 1999 depreminden sonra inşaat sektöründe ortaya çıkan en önemli kavramın güven olduğumu belirterek, şunları söyledi: "Can güvenliği için depreme dayanıklı bina; mal güvenliği için ise taahhütlerini yerine getiren ve kat malikini mağdur etmeyen müteahhit tanımları ön plana çıktı. Son 16 yılda yaşadığımız deneyimler konut yapımının sadece ve sadece işi müteahhitlik olanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Kendi yaptığı binaya çürük raporu alan veya emsal proje deneyimi olmayanların insanları tekrar mağdur etmesini istemiyoruz."



Dünya


Geri Dön