29 / 03 / 2024

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi Bursa'da devam ediyor!

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi Bursa'da devam ediyor!

Garanti Mortgage’ın, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin öncülüğünde uygulanacak.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği çerçevesinde Garanti Mortgage’ın, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin öncülüğünde uygulanacak.


Riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinde başlatılan “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi”nin ikincisi Bursa’da gerçekleştirildi. Bu amaçla; Bakanlık, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve Garanti Mortgage ile bir araya gelerek, kentsel dönüşümde banka odaklı bir organizasyon yapısı oluşturuldu. Proje ile oluşan organizasyon yapısıyla, banka tarafından oluşturulacak finansman modelleri ve proje ortakları sayesinde yeniden yapım sürecinde inşaatçı ve daire sahibi açısından daha güvenilir bir sistem sağlanacak.


17 Mayıs 2016 Salı günü Bursa Hilton Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısıyla, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tanıtımı yapılarak içeriği anlatıldı. İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay’ın katıldığı basın toplantısında, projeyle ilgili protokol imzalandı.


Basın toplantısının ardından düzenlenen seminerde İMSİAD Üyeleri’ne, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’yle ilgili bilgi verildi.


Proje Kapsamında 3 Farklı Model Var


Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile geliştirdikleri proje hakkında şunları söyledi: “Mortgage Uzmanı Garanti olarak; hem ülkemizdeki riskli yapıların yenilenmesi, hem de vatandaşlarımızın güvenli, modern, insan odaklı yaşam alanlarına kavuşması açısından, kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda, eski ve riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde ‘Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlattık. İstanbul’dan sonra Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ve İMSİAD’le bir araya gelerek, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’ni Bursa’ya taşıdık. Kentsel dönüşüm kapsamında oluşturulan projeyle 3 finansman modelini şimdi de Bursa’da uygulayacağız.


Bu modeller kapsamında, tüketiciler Bursa’da İMSİAD gibi saygın bir meslek kuruluşunun süzgecinden geçmiş firmalarla bir araya gelebilecek. Herhangi bir müteahhitle anlaşmadan bize gelenleri ise İMSİAD üyelerine yönlendirebileceğiz. Kentsel dönüşüm süreci içindeki tüm aşamalar proje ortakları aracılığıyla çözümlenebilecek. Evlerini yenilemek isteyen daire sahipleri, başlatılan kentsel dönüşüm süreci sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek. Proje sayesinde, inşaat firmaları ve hak sahipleri açısından daha güvenilir bir sistem oluşturulacak.”


Güvenilir İnşaat Şirketleriyle Devam Edilecek


Garanti Mortgage’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği projenin, pilot uygulaması İstanbul’da yapılmıştı. İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER) öncülüğünde uygulanan projenin ikinci ayağına Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş adamları Derneği’nin belirlediği şirketlerle devam edilecek. Böylece, eski binalarda ikamet eden hak sahipleri, finansman tarafında Garanti Mortgage’dan destek alma ve İMSİAD müteahhitleriyle evlerini yenileme imkanı bulacak.


“Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” bilgilendirme toplantısı hakkında bilgi veren İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, “Hükümetimizin başlattığı ve kentlerin daha yaşanabilir konuma gelmesini hedefleyen, sorunlu alanların ve binaların yıkılıp yeniden yapılandırılması anlamına gelen kentsel dönüşüm çalışmaları, İMSİAD olarak bizim de çok önemsediğimiz bir süreçtir. Kentimizin çehresini değiştirmek üzere 2015’te hız verilen kentsel dönüşüm çalışmaları Bursamızda da devam etmektedir. Bu anlamda İMSİAD’ın ev sahipliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile Garanti Mortgage tarafından birlikte düzenlenen toplantı, sektörümüz ve üyelerimiz açısından da çok faydalı olacaktır.” dedi.


Kentsel Dönüşümde Organizasyon Yapısı Değişiyor


Var olan binalara kat ekleyecek olan imar artış olanağının şehirlerin yaklaşık %10 ile %20’si arasında olduğunu düşünülürse, binaların yeniden yapımıyla kentsel dönüşümün önemli kısmının “Anahtar Teslimi Kentsel Dönüşüm Projesi” ile gerçekleşmesi planlanıyor. Banka tarafından oluşturulacak finansman modelleri ve proje ortakları sayesinde yeniden yapım sürecinde inşaatçı ve daire sahibi açısından daha güvenilir bir sistem sağlanmış olacak.


Projenin geliştiricisi Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr.Gürsel Öngören, kurdukları bilgi ve iletişim ağıyla, daire sahipleri arasındaki uzlaşma sürecinde hukukçular ve arabulucular vasıtasıyla halka destek vereceklerini belirtti ve yeni sistemle ilgili olarak şunları söyledi: “Projeyle, eski bina yenilemede mevcut olan organizasyon yapısı değişecek. Banka önderliğinde proje ortaklarıyla yürütülecek. Proje ile, bankaya telefon edip süreci başlatan hak sahipleri, sürecin sonunda anahtar teslim olarak evlerini almaları sağlanacak. Bir başka önemli konu ise hak sahipleri arasında ortak çıkarlara dayalı bir uzlaşmanın sağlanması. Halen, müteahhitlerin cazip bulmadığı binalarda bu uzlaşmayı yönlendirecek kimse yok. Bundan böyle müteahhit ve hak sahipleri, banka önderliğinde proje ortaklarıyla , ortak çıkarları doğrultusunda uzlaşmaya yönlendirilecek.”


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği çerçevesinde Garanti Mortgage'ın, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile geliştirdiği "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi", Bursa'da da uygulanacak.


Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, bir otelde düzenlenen "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi" imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 100 bin binanın riskli yapı olarak tespit edildiğini belirtti.


Bu binalarda dönüşümün başladığını anlatan Öngören, şöyle konuştu:


"Ama bu arada imar artışı olmayan yani 5 kat olarak yapılmış binanın 5 kat olarak yenilenmesi anlamında bir ek finansman ve organizasyon modeline ihtiyaç duyuluyor. Bu açıdan bakanlığın bir faiz desteği olduğu için bu modelin üzerine kurduk. Burada müteahhit binayı kat karşılığı değil, yüklenici olarak para karşılığı yapıyor ve genel organizasyonu banka yapıyor. Kat malikleri bankaya müracaat ediyorlar ardından müteahhit seçimini gerçekleştiriyorlar. Müteahhitle kat malikleri bankanın organizasyonu içerisinde, eğer kendi finansmanlarını karşılayacak paraları varsa onu bankaya koyuyorlar. Yoksa da bankadan bir kredi alarak bu finansmanı çözüyorlar. Bu şekilde binanın hızla dönüşümünü gerçekleştirmiş oluyor."  


- "Ortaklarımızla kat maliklerinin yanında olacağız"


Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile bir araya gelerek 3 farklı finansman modeli geliştirdiklerini belirtti.


Modeller hakkında bilgi veren Atay, "Birinci modelin adı 'kat karşılığı kentsel dönüşüm', ikincisi 'kendin yap kentsel dönüşüm', üçüncüsü de bu iki modelin karışımı olarak adlandırabileceğimiz 'karma model kentsel dönüşüm." dedi.  


Atay, projeyle kat maliklerine süreç boyunca destek olacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:


"Bu modeller kapsamında, kentsel dönüşüm çerçevesinde evlerini yenilemek isteyen Bursa'daki kat malikleri, İMSİAD gibi saygın bir kuruluşun süzgecinden geçen müteahhitlerle ya da bizim yönlendirmemizle evlerini yenileme şansına sahip olacaklar. Sürecin en başından itibaren biz proje ortaklarımızla kat maliklerinin yanında olacağız. Hedefimiz kat maliklerinin anahtar teslim olarak evlerine kavuşabilmelerini sağlamak." 


- "Riskli binada yaşamak en büyük risk"


İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da sistemin güven verdiğini söyledi. Mescioğlu, şöyle devam etti:


"Kentsel dönüşümde olmazsa olmazlardan biri bakanlıksa, bu sistemde kamu var. Hukuk açısından gerekli işlemlerin yapılması gerekiyorsa o da var. Finansal takip ve sorumluluk alma noktasında güvenilir bir banka var. Müteahhit ve yatırımcı da burada kendisini güvende hissedecek çünkü bunu kontrol eden bir mekanizma var. Burada artık vatandaşlarımızın bu sistemi iyi anlamaları ve site yönetimleriyle bir araya gelerek kendi aralarında hesaplarını yapıp bu sistemden faydalanan site olmaları gerekiyor çünkü riskli binada yaşamak en büyük risk. Bu riskten kurtulmak için en çabuk hareket eden bu sistemlerden yararlanacak." 


 Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Öngören, Garanti Mortgage Genel Müdürü Atay ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mescioğlu, daha sonra projeyi imzaladı. 


AA



Haber A Gazete Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği çerçevesinde Garanti Mortgage'ın, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi' Bursa'da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (İMSİAD) öncülüğünde uygulanacak. 


Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesinin tanıtımı dün düzenlenen basın toplantısıyla Bursa Hilton Otel'de gerçekleştirildi. İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atayın katıldığı basın toplantısında, projeyle ilgili protokol imzalandı. Proje ile inşaatçı ve daire sahipleri açısından daha güvenilir bir sistem sağlanacağını söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, "Mortgage Uzmanı Garanti olarak, hem ülkemizdeki riskli yapıların yenilenmesi, hem de vatandaşlarımızın güvenli, modern yaşam alanlarına kavuşması açısından, kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. Eski ve riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının himayesinde Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesini başlattık. Kentsel dönüşüm kapsamında oluşturulan projeyle 3 finansman modelini şimdi de Bursa'da uygulayacağız" dedi. 


GÜVENİLİR ŞİRKETLERLE YOLA DEVAM 

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) öncülüğünde uygulanan projenin ikinci ayağı Bursa'da başlıyacak. Projeye İMSIAD'ın belirlediği şirketlerle devam edileceğini ifade eden İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, "Hükümetimizin başlattığı ve kentlerin daha yaşanabilir konuma gelmesini hedefleyen, sorunlu alanların ve binaların yıkılıp yeniden yapılandırılması anlamına gelen kentsel dönüşüm çalışmaları, İMSİAD olarak bizim de çok önemsediğimiz bir süreçtir. Bu anlamda İMSIAD'ın ev sahipliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile Garanti Mortgage tarafından birlikte düzenlenen toplantı, sektörümüz ve üyelerimiz açısından da çok faydalı olacaktır" şeklinde konuştu. 


Uzlaşmacı sistem 

Kurdukları bilgi ve iletişim ağıyla, daire sahipleri uzlaşma sürecinde hukukçular ve arabulucular vasıtasıyla hal telefon edip süreci başlatan hak sahiplen, surecin sonunda anahtar teslim olarak evlerini almaları sağlanacak. Bundan böyle müteahhit ve hak sahipleri, banka önderliğinde proje ortaklarıyla, ortak çıkarları doğrultusunda uzlaşmaya yönlendirilecek" ifadelerini kullandı. 


A Gazete 



Haber Gazete Bursa'da şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle Garanti Mortgage'ın Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi" Bursa'da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin öncülüğünde uygulanacak. 


Riskli yapıların kentsel dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinde başlatılan "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikincisi  Bursa'da gerçekleştirildi. Hilton Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısıyla, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tanıtımı yapıldı. 


Bakanlık, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve Garanti Mortgage ile bir araya gelerek, kentsel dönüşümde banka odaklı bir organizasyon yapısı oluşturuldu. ÎMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay'ın katıldığı basın toplantısında, projeyle ilgili protokol imzalandı. 


GÜVEN ORTAMI SAĞLANACAK 

Banka tarafından oluşturulacak finansman modelleri ve proje ortakları sayesinde yeniden yapım sürecinde inşaatçı ve daire sahibi açısından daha güvenilir bir sistem sağlanacak. Atay, "Hem ülkemizdeki riskli yapıların yenilenmesi, hem de vatandaşlarımızın güvenli, modern, insan odaklı yaşama alanlarına kavuşması açısından kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında oluşturulan projeyle 3 finansman modelini şimdi de Bursa'da uygulayacağız. Herhangi bir müteahhitle anlaşmadan bize gelenleri ise İMSİAD üyelerine yönlendirebileceğiz. Kentsel dönüşüm süreci içindeki tüm aşamalar proje ortakları aracılığıyla çözümlenebilecek. Evlerini yenilemek isteyen daire sahipleri, başlatılan kentsel dönüşüm süreci sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek. Proje sayesinde inşaat firmaları ve hak sahipleri açısından daha güvenilir bir sistem oluşturulacak" dedi. 


Gazete Bursa




Haber Olay Bursa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle, Garanti Mortgage ve Kentsel Dönüşüm ile Hukuk Platformu'nun geliştirdiği 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Bursa'da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (İMSİAD) öncülüğünde uygulanması amacıyla protokol imzalandı. Hilton Otel'de dün gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, 2012 Mayıs ayında Türkiye'de kentsel dönüşüm kanunu çıkarıldığını ve budoğrultuda iki bölümlü kentsel dönüşüm planlandığını söyledi. Öngören, büyük alanlarda yeniden planlama ve bina bazında yeniden yapılanma yoluyla kentsel dönüşümün gerçekleştirildiğini belirterek, "Ancak belli alanlarda, şehir merkezlerinde imar artışı verilmeyen yerler var, şehrin yapısı itibarıyla imkân yok. Bunların finansman problemi, yenilenme sorunu çıkarıyordu. Bu yüzden bir proje arayışı içine girdik. Banka ve bakanlığın desteği üe Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni oluşturduk" dedi. 


BURSA'DA RİSKLİ BİNA ÇOK 


Sistemde yeni bir organizasyon yapısı gündeme geldiğini vurgulayan Öngören, şunları kaydetti: "Riskli bina dönüşümü tamamıyla müteahhit odaklıydı. Kat malikleri müteahhitle anlaşıyorlardı, çok fazla rekabet olduğu için de güven sorunu yaşanıyordu. Bu sistemde iki güvenilir kuruluş var. Bursa'da İMSİAD ve Garanti Mortgage aracılığı ile uygulanıyor. Bankaya telefon edip 'evimi yenilemek istiyorum' diyen kişiye banka organizasyonu başlatıyor. İMSİAD ile havuzdan müteahhit seçiliyor, kat maliklerine sunuluyor. Bu sistemin içinde müteahhit finansmanı gerekmeksizin kat malikleri eğer kendi imkânları, paraları varsa bankaya koyuyorlar. 


Ya faiz ya da kira desteği veriliyor. Birikimi olanlar kira desteğinden faydalanabilir, eğer kredi kullanıyorsanız faizin yüzde 4'ünü de devlet ödüyor. Sonunda vatandaş güvenle dönüşümü gerçekleştiriyor" dedi. Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, "Riskli yapı stokunun en fazla olduğu illerden biri. Bu bağlamda 3 farklı finansman modeli yarattık. Bursa'da sistemin ilgi göreceğini ve hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz" derken; İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu'da, "Bursa'da çok fazla riskli bina ver. Bu kente yakışmıyor. Bir an önce değiştirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı. 




Olay Bursa



Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Garanti Mortgage'ın, Kentsel dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikincisi Bursa'da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş  Adamları Derneği'nin öncülüğünde uygulanacak. Bu amaçla, bakanlık, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve Garanti Mortgage ile bir araya gelerek, kentsel dönüşümde banka odaklı bir organizasyon yapısı oluşturdu. Proje ile oluşan organizasyon yapısıyla, banka tarafından oluşturulacak finansman modelleri ve proje ortakları sayesinde yeniden yapım sürecinde inşaatçı ve daire sahibi açısından daha güvenilir bir sistem sağlanacak. 17 Mayıs'ta Bursa'da gerçekleştirilen basın toplantısıyla, proje tanıtıldı. İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay'ın katıldığı basın toplantısında, projeyle ilgili protokol imzalandı. Türkiye'de riskli yapıların yenilenmesi adın kentsel dönüşümü çok önemsediklerini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, bu doğrultuda, eski ve riskli yapılarına kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başlattıklarını söylüyor. İstanbul'dan sonra Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ve İMSİAD ile birlikte projeyi Bursa'ya taşıdıklarına dikkat çeken Atay, kentsel dönüşüm kapsamında oluşturulan projeyle üç finansman modelini şimdi de Bursa'da uygulayacaklarına ifade ediyor. 


Ekonomist


Geri Dön