25 / 04 / 2024

Anahtar teslim kentsel dönüşümle imar artışı sağlanacak!

Anahtar teslim kentsel dönüşümle imar artışı sağlanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni geliştiren Garanti Mortgage, İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin katkılarıyla riskli yapıların dönüşümünü sağlayacak.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni geliştiren Garanti Mortgage, İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin katkılarıyla riskli yapıların dönüşümünü sağlayacak. Proje ile inşaat şirketlerinin imar artışı veya kendilerine düşecek ilave kat olmadığı için yapımını üstlenmedikleri binaların dönüşümünü maliklerin kendilerinin yapmaları veya yaptırmaları için gereken finansman ve koordinasyon banka önderliğinde proje ortaklarıyla birlikte yürütülecek.  Garanti Mortgage olarak riskli yapıların yenilenmesi, vatandaşların güvenli, modern yaşam alanlarına kavuşması için kentsel dönüşümü çok önemsediklerini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay şunları söyledi: "Eski ve riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başlattık.  Sektörün önde gelen sivil toptum kuruluşları ile bir araya gelerek, kentsel dönüşümde banka odaklı bir organizasyon yapısı oluşturduk". Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden yapımı planlanan binaların, inşaat maliyetinin karşılanabilmesi için proje kapsamında oluşturulan üç modele uygun finansman uygulamaları yarattıklarını vurgulayan Atay. sistemin kısa süre içinde ilgi göreceğine, tüm tarafların menfaatini gözeten, güvenilir sonuçlara ulaşılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz" diyor.  Proje ile binayı yeniden yapacak inşaat şirketi, inşaat yapım bedeline karşılık gelen hak edişleri bankadan alacak. Kentsel dönüşüm süreci içindeki aşamalar proje ortakları aracılığıyla çözümlenebilecek. Evlerini yenilemek isteyen hak sahipleri, başlatılan kentsel dönüşüm süreci sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek. Proje sayesinde, inşaat firmaları ve hak sahipleri açısından daha güvenilir bir sistem oluşturulacak. 


Bankaya telefon edip süreci başlatan hak sahipleri, sürecin sonunda anahtar teslim olarak evlerini almalarını sağlayacak. Projenin uygulanmasıyla, kat  artışı olmayan ve müteahhitler tarafından cazip bulunmayan binalarda yapıyı parayla yeniden yaptırma gücü olmayan daire sahiplerinin finansman yükü uzun vadeli kredilerle bankalarca karşılanacak, bankalar aracılığı ile yerli veya yabancı sermaye kentsel dönüşüme katılacak.  Banka koordinasyonu ile kentsel dönüşümle, daire sahipleri yeni bina yapım maliyetini bankadan alacakları uzun vadeli kredi ile karşılayacaklar, parası olan malikler ise parasını bankaya yatıracak.  Banka da binayı yapma oranına göre her ay inşaat şirketine hakedişlerini ödeyecek. 


Ekonomist 


Geri Dön