24 / 04 / 2024

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm'le vatandaş kendi binasını dönüştürebilecek!

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm'le vatandaş kendi binasını dönüştürebilecek!

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'yle, imar artışı veya kendilerine düşecek ilave kat olmaması nedeniyle inşaat şirketinin dönüşüme yanaşmaması durumunda vatandaş kendi binasını yapabilecek.




Evini dönüştürmek isteyenin önündeki engelleri kaldıracak proje başladı. Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'yle, imar artışı veya kendilerine düşecek ilave kat olmaması nedeniyle inşaat şirketinin dönüşüme yanaşmaması durumunda vatandaş kendi binasını yapabilecek. Bunun için gereken finansman bankadan sağlanacak. Müteahhit de hakedişini bankadan alacak. Riskli alan olarak belirlenen 19.5 milyon yapıdan 2.5 milyonunun bu kapsama girdiği belirtiliyor. Bu sistemle bir dairenin dönüşüm bedelinin metrekare başına bin 500 ila 2 bin 500 TL arasında olacağı söyleniyor. 


FİNANSMAN İÇİN 3 YENİ MODEL 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle Garanti Mortgage ve Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu'nun geliştirdiği proje İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) öncülüğünde başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, "Hem emsal artışı olmayan bölgeler var hem de emsal artışı beklentisi kentlerde baskı ve yoğunluk yaratıyor. Projeyle bu baskının da önüne geçmek istiyoruz. Projenin değer artışı da vatandaşa kalacak" dedi. Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ise inşaat maliyetinin karşılanması için oluşturdukları 3 modeli şöyle özetledi: "Birinci, ek yapılaşma, imar hakkı olan binalarda ilave katın müteahhide kat karşılığı verilmesi. Burada finansman inşaatçılar tarafından yapılıyor. İkincisi, hiçbir ek kat, imar hakkının olmadığı binaların para karşılığı inşaatçılara yaptırılması. Burada ise finansmanı daire sahipleri üstleniyor. Üçüncüsü ise karma bir model. Bir binada ilave yapılacak bir kat hakkının inşaatı yeniden yapma maliyeti ve inşaatçı karını karşılamadığı durumları kapsıyor. Bu gibi hallerde bina ve ilave katın yapım masraflarının bir kısmı malikler tarafından finanse ediliyor." 


'TABUT BİNA YAPMIŞ ŞİMDİ YIKIP EMSAL ALIYOR'

İnder Başkanı Nazmi Durbakayım proje kapsamında üyelerini, kat karşılığı yerine para karşılığı inşaat yapma sürecine yönlendireceklerini kaydetti. Durbakayım, "Dönüşümlerin gerçekleşmesi için inşaat metrekaresinin maliyeti artı müteahhidin kârı söz konusu olacak. Bu proje ile müteahhit de girecek işe çünkü alacağını bankadan alacak, 'sattım satamadım' kaygısı olmayacak" dedi. Durbakayım, müteahhit adı altında meslekten ve sorumluluktan uzak onlarca insan olduğunu öne sürerek, "Müteahhit sayısı kimi zaman 200 bini geçiyor. Avrupa'da bu sayı 30 bini bulmaz. Bunlar ne malzeme buldularsa tabut binaları yaptılar. Şimdi ise bazıları kendi yaptıkları binalara riskli raporu alıp bunları yeniden yaparak, para kazanmaya çalışıyor" diye konuştu. 


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön