19 / 04 / 2024

Anavatan binasının 4 milyon TL'ye satılması kavga çıkardı

Anavatan binasının 4 milyon TL'ye satılması kavga çıkardı

Anavatan'ın İstanbul Şişli'deki 10 milyon dolar değere sahip binası 4 milyon TL'ye satılınca kavga çıktı



Demokrak Parti ile birleşme kararı alan Anavatan Partisi'nde, İstanbul il binasının satışı yüzünden kriz yaşanıyor. Partinin bazı MKYK üyeleri, gerçek değeri 10 milyon dolar olan binanın 4 milyon TL'ye satılarak partinin zarara uğratıldığını öne sürüyor. Anavatan Partisi'nin, Şişli Mecidiyeköy'deki 6 katlı il binası, Erkan Mumcu'nun genel başkanlığı döneminde alındı. Binanın 2006'da gerçekleşen satın alınması sonrasında 6 milyon dolarlık (9 milyon TL) bedeli, 2007 yılında verilen Hazine yardımıyla karşılandı. Parti, binadaki 19 daireden bazılarının ve 20 araçlık otoparkın kiralanması sayesinde, ayda ortalama 25 bin TL gelir elde etmeye ve il teşkilatının masraflarını bu sayede karşılamaya başladı. Ancak geçen yıl binanın satılmasına karar verildi. MKYK'daki 31 üye, 1 Aralık 2008'de aldıkları kararla, Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Talip Parlak, Eğitim İşleri Başkanı Barış Tarhan ve Genel Sekreter Muharrem Doğan'dan oluşan komisyonu binanın satışıyla ilgilenmekle görevlendirdi. Fakat iddiaya göre, binanın değer tespiti yapılmadan satış gerçekleşti. Parlak ve Doğan by-pass edilerek, genel başkana yakın olduğu öne sürülen Barış Tarhan'ın imzasıyla bina satıldı.

'ARADAKİ FARK NE OLDU?'
Emlakçıların 10 milyon dolar değer biçtiği 2 bin 500 metrekarelik binanın, birçok MKYK üyesinin haberi olmadan 4 milyon TL'ye satılması, partide huzursuzluk yarattı ve eleştiri oklarını Genel Başkan Salih Uzun'a yöneltti. Bütün dairelerin kiraya verilmesi ve otoparkın çalıştırılması durumunda binanın aylık gelirinin 50 bin TL'nin üzerinde olacağını belirten bazı parti yetkilileri, "Bir şirket yıllık 150 bin dolarlık reklam teklifiyle gelmişti. Binaya reklam giydirecekti. Kabul ettik, sözleşmeler yapıldı. Daha sonra, satış yapılacağı gerekçesiyle bu sözleşmeyi feshettik. Bu satış şaibelidir. Usulüne uygun yapılmadı. 13 yöneticiden oluşan başkanlık divanının haberi yok. Demokrat Parti ile birleşme yapılmadan önce bu skandal satışın bütün detaylarıyla ortaya çıkarılması lazım" dedi. Şişli Ortaköy Mahallesi'nde bulunan il binasının Anavatan Partisi'nin elindeki birkaç gayrimenkulden birisi olduğuna dikkat çeken ve ismini vermek istemeyen bir yönetici de, "Özal'ın partisinin düşürüldüğü duruma bakın. Ben bu işin peşini bırakmayacağım. Hazine'nin 2007 yılındaki 9 milyonluk yardımıyla aldığımız bu binanın 4 milyon TL'ye satılması imkânsız. Emlakçılara, gayrimenkulle ilgilenen herkese sorduğumda, 'En az 10 milyon dolarlık bir bina' diyorlar. Arada ciddi bir fark var ve bu para kimin cebine girmişse yakasına yapışıp, söke söke alacağım" dedi.

HAZİNE PARAYI GERİ İSTİYOR
2002 genel seçimlerinde Meclis'e giremeyen Anavatan Partisi, transferlerle 10 milletvekiline sahip olunca 2006'daki başvurusu sonrası partinin hesabına Hazine yardımı olarak 8.5 milyon TL para yattı. Binanın ücreti bu parayla ödendi. Ancak Maliye Bakanlığı, bir süre sonra Hazine yardımının seçimde alınan oy oranına bağlı olduğunu öne sürerek parayı geri istedi. Konuya ilişkin dava halen yargıda.
Erhan ÖZTÜRK/Sabah


Geri Dön