19 / 03 / 2024

Anka Yapı Fikirtepe'de protesto edildi!

Anka Yapı Fikirtepe'de protesto edildi!

Fikirtepe'de faaliyet gösteren Anka Yapı ile kat karşılığı sözleşme yapanlar inşaat çalışmalarının başlamamasını ve kira bedellerinin ödenmemesini protesto etti. Vatandaşlar, bakanlığı göreve çağırdı. İşte ayrıntılar...



İflas erteleme davası süren ANKA Evim Kadıköy şirketi, Fikirtepe'de 2011 yılında ilk imzayı atarak, inşaata başlayacağı sözünü verdi. Ancak şirket, aradan beş yıl geçmesine rağmen inşaat çalışmalarına başlamadı. Anka Evim Kadıköy firması geçtiğimiz temmuz ayında inşaata başlayacağı gerekçesiyle vatandaşlardan evlerini boşaltmalarını istedi. Kiracıların büyük çoğunluğu da evlerini boşaltarak mahalleyi terk etti. Ancak firmanın, evlerini boşaltan ev sahiplerinin sözleşme kapsamında yer alan kira bedellerini de ödemediğe iddia edildi. 


Fikirtepe'de sıkıntı tek firmayla da sınırlı değil. 

Fikirtepe nin tamamında 45 firma faaliyette bulunuyor 9 adada birden fazla firma faaliyet yürütüyor 6 adada yıkım işlemi gerçekleşti 6 adada inşaatlar yükselmeye başladı Sözleşme iptal davaları ve acele kamulaştırma iptal davaları devam ediyor. 

Vatandaşların evlerini acele kamulaştırabilmek için yetkililerle işbirliği yapan firmalar bölgeyi, 2013 tarihinde riskli alan olarak ilan ettirdi. Fikirtepe ve çevresinin 134 hektarlık kısmı hiçbir zemin etüdü, riskli yapı tespiti ve sosyal etki araştırması yapılmadan riskli alan olarak ilan edildi. Bu nedenle Danıştay'da açılan dava sonucunda Bakanlar Kurulu nun riskli alan kararı iptal edildi. Bakanlık mahkemenin iptal ettiği imar planını. inşaat emsalini 4.14'ten 4'e indirerek yeni bir planmış gibi uygulamaya koydu. Vatandaşın evini yenilemesini önlemek ve müteahhitlere mecbur bırakmak için inşaat yapılabilecek arsaların minimum net 600 metrekare olması şartını getirdi. İnşaat sözleşmeleri hakkında bilgisi ve hukuk desteği olmayan halk, ne yapacağını bilemez durumda iken bir sürü hukukçu ile çalışan müteahhitlerle baş başa kaldı. Bunu fırsat olarak gören bazı firmalar tek taraflı olarak hazırladıkları sözleşmeleri vatandaşlara dayattı. Tüm bunlar sürecin uzamasına neden oldu. 


Gazete Kadıköy 


Geri Dön