20 / 04 / 2024

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!

7 yılda 25 bine yakın konutun yenilendiği Altındağ’da dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan gecekonduların yerlerinde modern toplu konutlar yükseliyor…



Ankara Altındağ’da 2005 yılında başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Dönüşüm çalışmaları ile bambaşka bir kent kimliğine bürünen ilçede, 7 yılda 25 bine yakın gecekondu yenilendi. 


Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!


7 yılda 25 bin konut yenilendi

Uzun yıllar gecekondu semti olarak anılan Altındağ  bölgesinin bugün bambaşka bir kimliğe büründüğüne dikkat çeken Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “7 yılda 25 bine yakın gecekonduyu kavgasız gürültüsüz, üstelik sahiplerinin onayı ile yıkmayı başardık.  TOKİ  ile protokol yapıp bu mahalleleri kentsel dönüşüm projesine dahil etmeseydik, buraya müteahhit girmezdi. Çünkü müteahhit iş yapacağı yerin sosyal çevresine de dikkat ediyor. Burası şehrin merkezi. Kızılay’a, Ulus’a, Cebeci’ye 10 dakika mesafede. Ulaşım sorunu yok, imar sorunu yok ama hala gecekondu bölgesi. Altındağ’daki pek çok gecekondu mahallesi 5 yıl içinde tam bir dönüşüm yaşadı. İmar yolları açıldı, modern yapılaşma başladı. Bu ilçe artık gecekondularla, suçla ve düzensizlikle anılamaz. Biz gecekonduları, yerlerine insanca şartlarda yaşamayı mümkün kılan konutlar yapmak için yıkıyoruz. Toplumun farklı kesimlerinden vatandaşlar da ilçemize taşınsınlar, buralarda ev alsınlar, buranın kültürel ve sosyal çehresi de olumlu yönde değişsin istiyoruz. Buraların Altındağ’ın, başkentin ortasında bir köy olmasına müsaade edemeyiz”  dedi. 


Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!


Dönüşümle kötü kaderi değişti

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm kapsamında olan mahallelerden biri Çinçin… Şöhreti  Ankara  sınırlarını aşan, yıllarca adı suçla, suçluları ile anılan ve “polisin bile zor girdiği mahalle” sıfatıyla anılan Çingin, silbaştan yeniden yapılanıyor. 


Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan bölgede değişim 2005 yılında başlıyor. Ankara’nın ilk ve en yaşlı mahallesi olan Çinçin Mahallesi, kamulaştırma ve toplu konut çalışmalarıyla hızla yeni yüzüne kavuşuyor. 


Çinçin’de 2 binden fazla gecekondu tarih oldu

Eski gecekonduların yerinde toplu konutların yükselmeye başladığı Çinçin’de bugüne kadar 2 binden fazla konut yıkılarak yenilendi. 3 etaptan oluşan Çinçin Kentsel Dönüşüm Projesi’nde bir ve ikinci etap çalışmaları tamamlandı şu anda üçüncü etap çalışmaları ise devam ediyor. 


Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!


Gecekondular diyarında dev bloklar yükseliyor

Altındağ Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 2 binden fazla konutun yıkıldığı Çinçin’de yıkılan gecekonduların yerine 14 dev blokta oluşan bir site inşa edildi. Bölgede şu anda son etabın çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları süren 3.etapta toplam 600 gecekondu yıkıldı. Toplam 135 dönüm alan üzerinde yürütülen proje kapsamında konutların yanı sıra okul, Pazar, ticaret alanı, idari tesis alanı, spor alanı, cami ve rekreasyon alanı da bulunuyor. Yine bu alanda Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezi ile Gençlik Merkezi de yapılması hedefleniyor. 


 Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!


Dönüşümün ikinci durağı Aktaş

Ankara Altındağ kentsel dönüşüm çalışmalarının ikinci durağını ise Çinçin’den sonra Aktaş Mahallesi oluşturuyor. 3 etaptan oluşan Aktaş kentsel dönüşüm projesinde bir ve ikinci etap çalışmaları tamamlandı üçüncü etap çalışmaları ile hızla devam ediyor. 


150 metrekare arsası olana yenisi ücretsiz

Dönüşüm kapsamında 150 metrekare arsası olan hak sahibi hiçbir ücret ödemeden ev sahibi olurken arsası 150 metrekareden küçük olan hak sahipleri ile kalan farkı Altındağ Belediyesi’ne 10 yıl vade ile ödeyebiliyor. 


 Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!


Şükriye Mahallesi’nde 17 bin metrekare alan gecekondudan temizlendi

Altındağ Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüttüğü bir diğer mahalle ise Şükriye Mahallesi. Çinçin Mahallesi gibi uzun yıllar kaderine terk edilen ve gecekondu mahallesi olarak anılan Şükriye Mahallesi silbaştan tasarlanıyor. Toplam 17 bin metrekare alanın gecekondudan temizlendiği Şükriye Mahallesi’nde gecekondudan temizlenen yerlerde toplu konutlar yükselecek. Şükriye Mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında konutların yanı sıra ticaret merkezi ve sosyal alanlar da bulunuyor. 


 Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!


Başpınar’da 2014’te yaşam başlayacak

Ocak 2013’te temeli atılan Başpınar Mahallesi kentsel dönüşüm projesinin 2014’te tamamlanması planlanıyor. 11 bloktan oluşan Başpınar Toplu Konutları’nda toplam 474 daire yer alıyor. 27 bin metrekare alan üzerinde yürütülen proje kapsamında yine konutların yanı sıra ticari alanlar da bulunuyor. 


Yeni projeler yolda

Ankara Altındağ’da Başpınar, Şükriye, Çinçin, Hacılar, Önder, Beşikkaya, Seyfi Demirsoy ve Aktaş’ta devam eden kentsel dönüşüm çalışları ilçenin tamamında sürdürülecek. 


 Ankara Altındağ kentsel dönüşüm projesi 2013!


Dönüşüm ilçe genelinde devam edecek

2004 yılında yüzde 85'i gecekondularla kaplı, yüzde 70’i imarsız olan Altındağ’da bugün gecekonduların yerine modern yapıların almaya başladığını vurgulayan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yakın vadede birçok mahallede yeni kentsel dönüşüm projeleri yapacaklarını söyledi. Tiryaki sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bölgelerde yıllarca kamu hizmeti adı altında yanlış yapılar yapılmış. Ancak son 10 yıldır Türkiye’de büyük bir değişim yaşanıyor. 2004’te yüzde 85’i gecekondu, yüzde 75’inin imar planı olmayan bölgede, problemi çözmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün buralarda gerçek bir dönüşümden, modern okulların, konutların yer aldığı bir yaşam bölgesinden söz ediyoruz. Yıllarca çok zaman kaybettik. Ankara’nın en güzel coğrafyasının bir an önce hak ettiği kıymeti kazanması için daha çok çalışacak, daha hızlı hareket edeceğiz.” 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön