19 / 04 / 2024

Ankara Ana Ulaşım Planı'na ilişkin 6 soru mecliste!

Ankara Ana Ulaşım Planı'na ilişkin 6 soru mecliste!

Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara Ana Ulaşım Planı'nın hazırlanma sürecine ve Ankara'nın ulaşım ihtiyaçları meclis gündemin



Ankara Ana Ulaşım Planı na ilişkin 6 soru mecliste!


Ankara Ana Ulaşım Planı'nın hazırlanma sürecine ve Ankara'nın ulaşım ihtiyaçları meclis gündemine taşındı. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan Bağımsız  Ankara  Milletvekili Aylin Nazlıaka, sorularını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya iletti.


Nazlıaka önergesinde "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan, “Kent İçi Raylı Toplu Taşıma Sistemleri İncelemesi ve Dünya örnekleri ile Karşılaştırılması” adlı yayında değişik kentlerin toplu taşım verileri değerlendirilmiştir." diyerek yayından bilgiler paylaştı:


Söz konusu yayında yer alan verilere göre:

- Londra’nın metro hattı uzunluğu 408km olup, 11 hat, 273 istasyon bulunmaktadır. Kentin nüfusu 8,57 milyondur. Metroyu kullanan yolcu sayısı günde yaklaşık 3 milyon 210 bin kişidir.


- Barcelona'nın metro hattı uzunluğu 119km’dir. 11 hat, 163 istasyon bulunmaktadır. Kentin nüfusu 4,92 milyondur. Metroyu kullanan yolcu sayısı günde yaklaşık 1 milyon 70 bin kişidir.


- Berlin’in metro hattı uzunluğu 147,7km’dir, 10 hat ve 195 istasyon bulunmaktadır. Kentin nüfusu 3,41 milyondur. Metroyu kullanan yolcu sayısı günde 1 milyon 80 bin kişidir.


- Hong Kong metro hattı uzunluğu 175km olup, 10 hat, 95 metro istasyonu bulunmaktadır. Kentin nüfusu 7,21 milyondur, metronun günlük yolcu sayısı 3 milyon 960 bin kişidir.


- Moskova metrosunun hat uzunluğu 325,5km’dir, 12 hat ve 194 istasyon bulunmaktadır. 10.5 milyon nüfusu olan kentte günde yaklaşık 6 milyon 550 bin kişi metroyu kullanmaktadır.


Nazlıaka önergesinde "Bu rakamlar bu kentlerin gelişmişliğinin önemli göstergelerinden biridir. Türkiye’nin Başkentinde ise metro; Kızılay - Batıkent (M1), Kızılay - Çayyolu (M2), Batıkent - Sincan/Törekent (M3), Keçiören - Atatürk Kültür Merkezi (M4) hatlarından oluşmaktadır. Ayrıca Ankaray ile Dikimevi - AŞTİ arasında raylı sistemle toplu taşım hizmeti verilmektedir.


Ankara metrosunun hat uzunluğu 05 Ocak 2017 günü açılan Keçiören hattı ile birlikte toplam 55,8 km’ye ulaşmıştır. Bu uzunluğa Dikimevi AŞTİ arasında hizmet veren Ankaray’ın 8,5 km’lik hattı eklendiğinde Ankara’nın raylı sistem ağı uzunluğu 64,4km’ye ulaşmaktadır." diyerek devam etti.


"Özetle Ankara metrosunun hat uzunluğu 64,4 km’dir. Sadece 5 hat ve 54 istasyon bulunmaktadır. Ankara’nın 2015 nüfusu 5 milyon 270 bindir. Ankara’da toplu taşımı kullanan günlük yolcu sayısı EGO verilerine göre 293 bin 302’dir. EGO Genel Müdürlüğü 2016 Bütçe Yılı Performans Programına göre ise 369 bin 863’tür.

Ankara’nın hem toplu taşım hat uzunluğu hem de günlük yolcu sayısı Avrupa’nın benzer kentlerinin üçte biri kadardır. Raylı sistemle toplu taşım hizmeti, daha konforlu, güvenli ve hızlıdır. Raylı sistem demek; işletme ve enerji verimliliği demektir, daha fazla temiz hava ve yeşil alan demektir.


Döner sermaye hizmet alım protokolü ile Şubat 2013 tarihinde Gazi Üniversitesine verilen ve yaklaşık 7 milyon TL kaynak ayrılan Ankara Ana Ulaşım Plam’nın 3 yıl gibi uzun bir sürede bitirilebilmiştir. Gazi Üniversitesi “Ulaşım Ana Planı” projesinin yönetim ekibinden bazı kişilerin FETÖ kapsamda gözaltına alındığı haberleri basınımıza yansımıştır. Ankara’nın 25 yıllık ulaşımının ve geleceğinin kimlere teslim edildiği ortadadır.


Ankara’nın toplu taşımda durumu, metro ağının kapasitesi, yolcu sayısı ortadayken, Ankara Büyükşehir Belediyesi trafiği ve kent içi ulaşımı yeni bulvar ve yollar açarak çözmeye çalışmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin karayolu ve rant ağırlıklı ulaşım projeleri hız kesmeden devam etmektedir. Bu konuda basınımıza yansıyan bazı haberlere göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili tarafların, meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alınmadan yeni yol yapımlarına başlayacaktır. Çoğunlukla devletin kurumlarını ve vatandaşlarımızı, kent sakinlerini karşı karşıya getiren bu çalışmayla ilgili haberler şu şekildedir: Ankara içerisinde trafiği rahatlatmak iddiasıyla toplam 27.5 kilometre uzunluğunda 7 yeni yol açılacaktır. Proje kapsamında ODTÜ arazisi altından 2 gidiş 2 geliş olmak üzere 2.5 kilometre uzunluğunda bir yol geçecektir. ODTÜ arazisinden geçecek yolla ilgili aç-kapa sistemine izin çıkmazsa tünel sistemi seçilecektir." şeklinde açıklamalarda bulunan Nazlıaka bu bağlamda 6 soru sordu.


Nazlıaka'nın soruları

1- Ankara Ana Ulaşım Planının hazırlanma sürecinde yapılan çalışmalar hakkında belediye meclis grupları, ilgili kurumlar, meslek odaları ve kamuoyuyla herhangi bir bilgi paylaşılmış mıdır? Tarafların katıldığı kaç toplantı yapılmıştır? Görüş alınmış mıdır? Yoksa bu plan daha önce Ankara'nın kaynaklarını çarçur edildiği benzer pek çok proje gibi ben yaptım oldu anlayışıyla mı hayata geçirilmiştir?


2- Bu plan için bugüne kadar Gazi Üniversitesi’ne ne kadar ödeme yapılmıştır?


3- Ankara’nın metro ağı uzunluğu ve günlük yolcu sayısının benzer kentlerin üçte biri düzeyinde olduğu ortadadır. Başkentin her geçen yıl kötüye giden ulaşım sorunu ve artan nüfusu dikkate alındığında metro ağı açığının kapatılması için yapılan bir plan var mıdır? Kapsamı nedir?


4- Ankara’da açılması planlanan 27.5 kilometre uzunluğunda 7 yeni yolun maliyeti ne olacaktır?


5- Ankara’da son beş yılda yıllar itibariyle asfalt ve yol çalışmaları için yapılan harcama ne kadardır? Atılan asfaltın ortalama ömrü nedir? Bu kaynakla kaç kilometre metro ağı yapılabilir?


6- 2013 yılı Şubat ayında dönemin Gazi üniversitesi rektörü tarafından atanan bir yönetim ekibi ile yapımına başlanan ve 2014 yılı başında belediyeye teslim edilmesi gereken Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 döner sermaye proje çalışması ile ilgili olarak; Gazi Üniversitesi Ulaşım Ana Ulaşım Planı Ofisinde görevli kaç yönetici ve çalışan PDY/FETO bağlantısı iddiasıyla kovuşturulmuş ve açığa alınmıştır? Söz konusu personellerin görevleri nedir?


Geri Dön