19 / 04 / 2024

Ankara AVM sayısında birinci

Ankara AVM sayısında birinci

Çok sayıda perakende piyasasına sahip olan Ankara'da 1000 kişi başına AVM'lerde 190 metrekare alan düşüyor



Ankara, alışveriş merkezlerinin de başkenti konumunda bulunuyor. 30'a yakın alışveriş merkezine ev sahipliği yapan Başkent'te, 1000 kişi başına 190 metrekarelik perakende alanı düştüğü belirlendi. Perakende alanı yoğunluğunda Çankaya ilk sırada yer alıyor, daha sonra Yenimahalle ve Keçiören geliyor. Kiralanabilir alan büyüklüğünün 2011'de 1.1 milyon metrekareye kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. AVM'ler düzenledikleri etkinlikler ve kampanyalarla Başkentliler'in gözdesi haline geldi.

KİRALANABİLİR ALAN ARTIYOR
Jone's Lang LaSalle, Başkent perakende piyasasının fotoğrafını çekti. Son iki yılda hızlı bir gelişim gösteren  Ankara  perakende piyasası, 2007 sonunda 530 bin metrekare olan toplam kiralanabilir alanını 2009 yılının üçüncü çeyreği itibariyle 865 bin metrekareye yükseltti. Başkent, Türkiye perakende piyasasının yüzde 17'sini temsil ediyor. 30'a yakın AVM'nin bulunduğu Ankara, 2011 sonuna kadar açılması planlanan projelerle birlikte toplam kiralanabilir alanını 1.1 milyon metrekareye ulaştıracak.

EN YOĞUN ANKARA
Son iki yılda perakende yatırımlarında gözlenen artış nedeniyle Başkent, kişi başına düşen metrekare büyüklüğünde ilk sırada yer alıyor. 2009 yılının üçüncü çeyreği itibariyle Ankara'da 1000 kişi basma düşen perakende alanı büyüklüğü 190 metrekare olarak belirlendi. Böylece Ankara, Türkiye'nin en yoğun perakende piyasası oldu. Gelecek dönemde bu rakamın 220 metrekareye ulaşacağı, ancak 2011 sonunda istanbul'un liderliği alacağı tahmin ediliyor.

ÇANKAYA İLK SIRADA
Çankaya, 1000 kişi başına düşen 440 metrekarelik perakende alanıyla Başkent'in en yoğun perakende alt piyasasına sahip ilçesi. Ankara'nın en eski alışveriş merkezlerinden Atakule ve Karum'u yıllardır bünyesinde barındıran Çankaya, Panora, Armada, Cepa gibi yeni AVM'lere de ev sahipliği yapıyor. Çankaya'yı 1000 kişi başına düşen 436 metrekarelik perakende alanıyla Yenimahalle izliyor. Aralarında Gordion'un da bulunduğu yeni AVM'leri bünyesinde barındıran Yenimahalle, ACity, Galleria, Arcadium'a da sahip. Keçiören ise perakende yoğunluğunda 3'üncü sırada.


BÜYÜK AVM'LER GÖZDE
Ankara perakende piyasasının yüzde 40'ını, toplam kiralanabilir alanı 60 bin metrekareden büyük olan bölgesel alışveriş merkezleri oluşturuyor. Perakende piyasasının en az kısmını oluşturan outlet merkezlerinin son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiği vurgulandı. Piyasada etkili olan outlet merkezleri arasında Optimum Outlet, Forum Ankara ve Acity Outlet yer alıyor. Ekonomik durgunluğa bağlı olarak AVM'lerde kira oranlarının azaldığı da vurgulandı.

FİTİLİ ARMADA ATEŞLEDİ
Alışveriş merkezi kavramıyla Atakule ve Karum'la tanışan Ankara, gerçek anlamda büyük ilk AVM'yi Armada ve ANKAmalle kucakladı. 2002 yılında Eskişehir Yolu üzerinde hizmete giren Armada, toplam 125 bin metrekarelik inşaat alanına sahip. Yakın zamanda büyüme projesine start veren Armada'nın kiralanabilir alan büyüklüğü 32 bin metrekare düzeyinde. AVM, Ankaralılar'a birçok sektöre ait 165 mağazası ve 11 salonlu sinema salonuyla farklı seçenekler sunuyor.

ANKAMall HIZLA BÜYÜDÜ
2006 yılında "Türkiye'nin alışveriş merkezi" unvanıyla kapılarını ziyaretçilerine açan ANKAmall, izleyen dönemde büyümeye gitti. ANKAmall, seçkin markalardan oluşan 300'den fazla mağazası, 108 bin metrekarelik kiralanabilir alanı ve 6 bin araçlık otoparkıyla Başkentliler'i ağırlıyor. Ankaralılar'ın Armada ve Ankamall'e gösterdiği ilgi, diğer alışveriş merkezlerinin de yolunu açtı. Şehrin ana yolları ve arterler üzerinde birbiri ardına kurulan AVM'lere her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

ANTARES DE BÜYÜKLERDEN
Adını güneşten 400 kat daha büyük olan bir yıldızdan alan Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi, 85 bin metrekarelik kiralanabilir alanıyla Türkiye'nin en büyük AVM'leri arasında yer alıyor, iki yılda tamamlanan ve toplam 250 milyon dolara mal olan alışveriş merkezi, Şubat 2008'de hizmete girdi. CE-PA, Forum Ankara, Kentpark, Acity, Optimum Outlet de Başkent'in büyük alışveriş merkezleri arasında yer alıyor.
Melike YILDIZ SAHİCİ/Sabah


Geri Dön