26 / 04 / 2024

Ankara aydınlatma projeleri uluslararası yarışmada birinci oldu!

Ankara aydınlatma projeleri uluslararası yarışmada birinci oldu!

Ankara’da kent kimliğinin korunmasına ve tanınmasına büyük katkı sağlayan “aydınlatma projeleri” uluslararası yarışmada birinci oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda yüzde 60 oranında da tasarruf sağlamış oldu.



Yeşiller içindeki modern yaşam alanları, muhteşem yolları ve simgeleşmiş yapılardaki özel aydınlatma çalışmalarıyla Başkent Ankara’nın dünyaya ışık saçtığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Başkent’in dört bir tarafında yaptığımız özel aydınlatma çalışmalarıyla dünyaya örnek olduk ve bu konuda da bir numara olmayı başardık” dedi.


İnsanlar ile ışık arasındaki ilişkiyi araştırmak, dünyada dikkat çekici ve özgün projeleri teşvik etmek, kent deneyimini geliştirmek ve şehirleri daha yaşanılır hale getirmeye çalışmak, yaşam kalitesinin iyileştirilmesini sağlamak amacıyla Uluslararası Şehir Aydınlatma Birliği tarafından düzenlenen yarışmanın sonuçları belli oldu.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği 22 aydınlatma projesi, aralarında Fransa, Yeni Zelanda, İsveç, Almanya, İngiltere, Hırvatistan ve İspanya’nın da bulunduğu halk oylamasına kalan 16 ülke arasında birinci seçildi.


Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi sahilinde bulunan, Orta Çağ’dan kalma tarihi eserleri ile ünlü şehri Dubrovnik’te düzenlenen “Uluslararası Philips/WCI Şehir, İnsan, Işık Ödül Töreni”nde Ankara’nın ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek adına Kent Estetiği Dairesi Başkanı Ömer Öksüz aldı.


2003 yılından bu tarafa düzenleniyor

2003 yılından bu tarafa Philips ve Uluslararası Şehir Aydınlatma Birliği (LUCİ) tarafından ışığın insan ve şehir üzerindeki yansımalarından yola çıkılarak düzenlenen yarışmanın bu yıl 12. si yapıldı. “city.people.light 2014” adlı uluslararası aydınlatma projeleri yarışmasında Büyükşehir Belediyesi, Ankara’da gerçekleştirdiği 22 aydınlatma projesi ile “ANKARA URBAN LIGHTING PROJECTS” başlığı altında yarışmaya katıldı. 25 ülkenin 35 proje ile katıldığı yarışmada Türkiye, aralarında Fransa, Yeni Zelanda, İsveç, Almanya, İngiltere, Hırvatistan, İspanya’nın da bulunduğu 16 ülke ile birlikte ön elemeleri geçerek halk oylamasına kaldı.


İnternet üzerinden yapılan halk oylamasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 22 aydınlatma uygulaması “En uygun proje” ile dünya birincisi seçildi.


Led teknolojisi tasarruf sağlıyor

Ankara’da pek çok simge-tarihi yapı ve parklar ile birlikte altgeçitlerde led aydınlatma teknolojisini tercih eden Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda yüzde 60 oranında da tasarruf sağlamış oldu.


Büyükşehir Belediyesi Ankara’da; Kocatepe Cami, Akşemseddin Camii, Konutkent Cami, Adliye Sarayı, Anayasa Mahkemesi, AŞTİ, Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası, Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın Merkezi, Dışişleri Bakanlığı, TOBB, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İbni Sina Hastanesi, Keçiören Belediyesi, Kuzey Ankara’da Amfi Tiyatro ve Camiler ile Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Piyango, Sayıştay, SGK hizmet binaları gibi bir çok simge yapı, kamu ve tarihi binaların aydınlatmasını yaptı. Büyükşehir Belediyesi Kızılay’da Atatürk Bulvarı, Ümitköy Köprüsü gibi güzergahları led aydınlatma sistemi ile donattı.


 

TOKİ Haber


Geri Dön