28 / 03 / 2024

Ankara Bala'da deprem hasarlı 900 konut yıkılacak!

 Ankara Bala'da deprem hasarlı 900 konut yıkılacak!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bala Kaymakamlığı’nın ve Belediyesi’nin talebi üzerine, ilçede 2007’de meydana gelen depremde hasar gören 900 konutun yıkımına başladı.



Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bala Kaymakamlığı’nın ve Belediyesi’nin talebi üzerine, ilçede 2007’de meydana gelen depremde hasar gören 900 konutun yıkımına başladı. 2007 yılında Bala’da meydana gelen deprem sonrası İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce “tespit” yapılıp “ağır hasarlı” raporu düzenlenmiş olan toplam 1138 yapıdan öncelikle 238’i, Bala Belediyesi, çevre bakanlığı ve  Ankara  Büyükşehir Belediyesi’nce yıkılmıştı. Yıkılan konutların yerine vatandaşlara yeni toplu konutlar yapılmış, ancak çiftçilikle uğraşan vatandaşlardan bir bölümü hasara uğrayan evlerini terk etmeyerek bu evlerde oturmalarını sürdürüyordu.


KAYMAKAMLIK VE BELEDİYE, BÜYÜKŞEHİR’DEN TALEPTE BULUNDU

Bunun üzerine hasarlı konutları kamulaştıran Bala Kaymakamlığı, Bala Belediyesi’nin teknik imkanlarının yetersiz oluşu nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yıkım ekibi talebinde bulundu. Kaymakamlığın talebi üzerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı Tahliye ve Yıkım Şubesi uzman personelince vatandaşların terk etmek istemediği ancak tehlike arz eden evler işaretlenerek tahliye edilip yıkıma başlandı.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, şu ana kadar Bala merkezde 3 mahallede 30’a yakın konutun, diğer yerleşim birimlerinden Afşar’da 20 ve Abazlı’da da 10 evin yıkımının gerçekleştiğini, yıkım çalışmalarının halen Abazlı Mahallesi’nde devam ettiğini bildirdiler.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bölgedeki 900 hasarlı konuttan 510 adedinin analiz numaralandırma işleminin tamamlandığını belirterek, depremde zarar gören, Bala merkezde 3 mahalle ile Bala’nın mahalle statüsüne geçen 14 köyünde toplam 900 yapının ivedi bir şekilde yıkılacağını bildirdiler. 


YIKIMLAR GÜVENLİ ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü yetkilileri, yıkımlardan önce konutların güvenli bir şekilde tahliyesinin yapılıp elektrik ve su bağlantılarının teknik ekiplerce kesildiğini, çevre güvenliği sağlandıktan sonra da emniyetli şekilde yıkımların gerçekleştirildiğini ifade ettiler.


ORTA BÜYÜKLÜKTE 2 DEPREM OLMUŞTU

Bala’da 20-27 Aralık 2007 tarihlerinde Ankara’nın merkez ilçelerinde de hissedilen 5.5 ve 5.6 şiddetindeki orta büyüklükte depremler ilçenin güneyindeki Sırapınar, Yeniyapan köyleri ve Afşar beldesinde konutlarda ve işyerlerinde hasara neden olmuştu.


Milliyet 


Geri Dön