19 / 04 / 2024

Ankara Beytepe'de yaşanan asfalt sorunu ne zaman çözülecek?

Ankara Beytepe'de yaşanan asfalt sorunu ne zaman çözülecek?

Büyükşehir Yasası ile köyden mahalleye dönen yerleşim bölgelerinde yeni açılan yolların asfaltlanmaması konusunda yaşanan sıkıntılar büyüyor.



Sorunun, ilçe belediyelerinin 1/1000’lik Uygulama İmar Planı’nı yapmamasından kaynaklandığını belirten BBP’li Meclis Üyesi İbrahim Uyar, “Acilen 1/1000’lik planların yapılması gerekir” dedi.


Ankara Hürriyet’in dün,‘Asfalt yoksa yol da yok’ manşetiyle gündeme getirdiği Beytepe’de köy içinde açılan yolun 3 yıldır asfaltlanamama sebebinin, Çankaya Belediyesi’nin 1/1000’lik İmar Planı’nı yapmamasından kaynakladığı ortaya çıktı.

Beytepe’de yaşanan asfalt sorunun, kentin genelini ilgilendirdiğini belirten Büyük Birlik Partili Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi İbrahim Uyar,  Ankara  Hürriyet’e konuştu. “Acilen 1/1000’lik planların yapılması gerekir” diyerek ilçe belediyelerine çağrıda bulunan Uyar, özetle şunları söyledi:


HİZMET ALAMIYORLAR

“Bu sıkıntı Ankara’nın genelinde var. Sadece Beytepe değil. O bölgedeki sorun Çayyolu, Mühye ve Karataş’da da var. Yenimahalle’de ise Susuz ve Karacakaya buna örnek. Bu bölgeler imarlaşmış olmasına rağmen 1/5000’likte kalıp, 1/1000’lik planın uygulaması yapılmadığı için ana arterler merkezden geçemiyor. Dolayısıyla da 30 metrelik bir yol geliyor, köy içindeki kadastro yolu dediğimiz eski köy yoluna bağlanıyor. Mevcuttaki imar planıyla açılmamış köy yolları da şu anki trafiği taşımıyor. Taşımayınca da köyden mahalleye dönüşen alanlarda yaşayan vatandaş ciddi olarak rahatsız oluyor. Çünkü çevrenin gelişmesinden ve imarlaşmasından hiç bir nimetinden yararlanamamış oluyor.


BÜYÜKŞEHİR HAKLI

Beş binliği sadece Büyükşehir Belediyesi yapar, binlik planlar ise ilçe belediyelerinin tasarrufu altında. Büyükşehir Belediyesi de haklı olarak 1/1000’lik planın bitmemiş olmasından dolayı alt yapı ve diğer çalışmalar yapılmadan yolun yapılmasının milli servetin çöpe atılması olacağını düşünüyor. O yolları yapamıyor. 1/1000’lik Uygulama İmar Planı yapılmış olsa, önce alt yapıyı yapar, ondan sonra da asfaltını döker.


ÇÖZÜM 1/1000’LİK’TE

Sıkıntı büyük. Bunun tek çözümü de alt yapının, yolun gelmesini çözmek için o bölgede bir an önce 1/1000’lik uygulama imar planı dediğimiz imar planlarının bir an önce bitirilmesidir. Bunun için de ana yük ilçe belediyelerde olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyesinin müşterek bu planları yapması gerekli. İlçe belediyeleri de bir an evvel buraların 1/1000’lik uygulama planı dediğimiz planlarını acilen yapmak zorunda. Buralarda 1/1000’lik planlar bir türlü bitirilemediği için orada yaşayan insanlar gerekli olan alt yapı ile ilgili yatırımı alamıyor. 


TAŞRADA İMKAN YOK

Özellikle taşra ilçe belediyelerinin yeterli kadrosu olmadığı için bu bölgelerde imar çalışması yapamıyor. Yapamadığı için de oradaki mahalleye dönüşen köylü de ne yapacağını şaşırmış durumda. İki katlı bir bina yapmak istese yasal olarak plan olmadığı için yapamıyor. Ya kaçak yapılaşma yapmak zorunda yada hiç bir yapılaşma yapamıyor. Özellikle köyden mahalleye dönüşen yerlerle ilgili yasa yeterli değil. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi de mutlaka bir çalışma yapmak zorunda. Çünkü hemen hepsinin bir anda imar planının yapılması mümkün değil. Bu konuda en azından acil ihtiyaçlar karşısında ruhsatlandırılacak yapıların önünü açması lazım.”



Hürriyet


Geri Dön