28 / 03 / 2024

Ankara Birlik Parkı imara açıldı!

Ankara Birlik Parkı imara açıldı!

Ankara Karakusunlar Mahallesi’ndeki Birlik Parkı, mahkemenin mevcut imar planlarını iptal etmesi sonucunda yeniden Meclis gündemine geldi. Parkın kuzeyindeki 16 binm2’lik alanı ‘konut alanı’ olarak belirledi.



Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, yaklaşık 3 yıl önce bir kısmının imara açılması yönünde karar aldığı, bölge sakinlerinin imar iznine tepki göstererek ‘Birlik için birlik’ eylemleri düzenlediği Karakusunlar Mahallesi’ndeki Birlik Parkı, mahkemenin mevcut imar planlarını iptal etmesi sonucunda yeniden Meclis gündemine geldi.


Parkın yer aldığı parsellerdeki hak sahiplerinin açtığı kamulaştırmasız el atma davalarından çıkan yaklaşık 115 milyon TL’lik bedel karşısında Büyükşehir Belediyesi, parkın kuzeyindeki 16 bin m2’lik alanı ‘konut alanı’ olarak belirledi. Oy çokluğuyla kabul edilen ‘plan tadilatı’nda 16 bin m2’lik konut alanının yanı sıra, bölgeye yakın bir konumda yer alan 3 farklı yapılaşmamış yeşil alana da, bölge parkı ilan edilerek imar verildi.


Geçtiğimiz perşembe günü Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nda, Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın gönderdiği yazıda, Birlik Parkı’ndaki 7490 ve 7492 no’lu parselleri maliklerince kamulaştırmasız el atma davaları açıldığı, davalardan bazılarının sonuçlandığı ya da devam ettiği ve davalardan dolayı belediyenin büyük maddi kayba uğradığı, 109 milyon TL’nin ödeme bedelinin mahkeme kararı ile hükme bağlandığı, diğer maliklerce dava kazanılırsa bedelin 115 milyon TL’ye ulaştığı ifade edildi.  


Yazıda, kamulaştırmaya konu bedelin, bütçe imkanlarının çok üstünde bir rakama ulaştığı ve idarenin ödediği el atma bedeli ve kamu yararı dikkate alınarak kamulaştırma külfetini minimuma indirmek için söz konusu parsellerin yaklaşık 16 bin m2’sinin konut alanı olarak ayrılması görüşü ile plan tadilatı yapılması talep edildi.


CİVARDAKİ 3 FARKLI PARK ALANINA İMAR


Buna göre; mevcut parkın korunması, yargı kararlarının dikkate alınması, yaklaşık 115 milyon TL’lik belediye kaybını kısmen telafi etmek amacıyla civarda yapılaşmamış parklara yönelmenin uygun olacağı görüşüne varıldığı belirtildi. Bu doğrultuda, 3 bin 770 m2’lik park alanında 59 konutlu, 4420 m’lik parkta 69 konutlu ve 4570 m2’lik park alanında 72 konutlu üç farklı yere imar verildi. Söz konusu nazım imar ve uygulama imar planlarının ‘tadilen onaylandığı’ komisyon raporu, oy çokluğuyla kabul edildi.


Hürriyet Ankara




Geri Dön