18 / 04 / 2024

Ankara Boğazı için ilk kazma vuruluyor!

Ankara Boğazı için ilk kazma vuruluyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaklaşık 250 gençle Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda bir araya gelerek Ankara’yı tartıştı. İşte Ankara'nın dev projelerinde son durum...




Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaklaşık 250 gençle Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda bir araya gelerek Ankara’yı tartıştı. “Ankara’da Turizm Nasıl Gelişir?”konu başlığı altında gerçekleşen programda Başkan Gökçek, sinevizyon eşliğinde gençlere Başkent turizmi için Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ve çalışmaları devam eden projeleri anlattı. Başkan Gökçek, daha sonra da katılımcı gençlerin sorularını cevaplandırdı.


 


“GENÇLERLE ANKARA’YI TARTIŞALIM İSTEDİK”


Salonu dolduran ve  Ankara  başta olmak üzere değişik illerden gelen gençlerin alkışları arasında salona giren Başkan Gökçek konuşmasına, “Genç arkadaşlarımızla Ankara’yı tartışalım istedik. Ben konu başlıklarına göre Ankara’yı anlatayım, sonra da sizlerin sorularını alıp, cevaplandıracağım. İnşallah güzel bir çalışma olur” diyerek başladı.


İlk günkü tartışma başlığının “Ankara’da turizm nasıl gelişir?” olduğunu açıklayan Başkan Gökçek, “Ankara turizm açısından son derece fakir. Yıllık olarak Ankara’ya gelen yabancı sayısı 1 milyon civarında. Bunların birçoğu da para bırakmıyor” dedi.


 



-“ANKARA’NIN TURİZM AÇISINDAN MAKUS TALİHİ...”


Sinevizyon görüntüleri eşliğinde çalışmaları anlatmaya devam eden Başkan Gökçek, ilk olarak, “En önemli turizm gelirinin Ankaparkolacağını düşünüyoruz” diyerek, dünyanın en büyük temaparkı olacak Ankapark’a ilişkin çalışmaları anlattı.


Ankapark’ın cazip bir merkez olabilmesi ve işletmeye yönelik taliplerin artması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını da belirten Başkan Gökçek, “Cazip olması için orijinallikler arıyoruz. Elektrik güneş panellerinden elde edilecek. Açılan kuyular vasıtasıyla yeşil alanların sulaması çok iyi olacak. Bir çalışma daha yapıyoruz ve yer altına giriyoruz, sıcak su bulabilecek miyiz diye. Bunlarla birlikte işletmeye yardımcı olup, işletmeyi kendi çarkı içinde döndürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.


Ankapark’ın 1 milyon 200 bin metrekarelik temapark bölümünün sene sonunda tamamlanmasının planlandığını ancak, “ölü açılış” olmaması için kış aylarında açılışının yapılması yerine 23 Nisan’da açılmasının daha uygun olacağını anlatan Başkan Gökçek, buranın ardından 900 bin metrekarelik hayvanat bahçesine başlanacağını anlattı ve buranın da 2 yıl içerisinde bitirileceğini söyledi.


Antalya’daki EXPO 2016’da Büyükşehir’in Ankapark ile ilgili standının, fuarın en çok ziyaret edilen standı olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, Ankapark açılmadan 2 ay önce özellikle Arap ülkeleri, Rusya, Ukrayna, Türki Cumhuriyetler olmak üzere tüm dünyada tanıtımını yapmayı planladıklarını ifade ederek, “Belediyenin buraya vereceği reklamlar Ankara’nın turizmi açısından makus talihini yenecektir” dedi.


 


-TARİH VE İNANÇ TURİZMİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR


Sinevizyon eşliğinde yaptığı açıklamalarına tarihi kent merkezi restorasyonlarıyla devam eden Başkan Gökçek, Hacı Bayram Camii ve çevresindeki çalışmalar sayesinde bölgeye gelen kişi sayısının 3 kat arttığını söyledi. Hacı Bayram çevresinde restore edilmeyen 31 konut kaldığını ve açılan davalar nedeniyle bitirilemediğini anlatan Başkan Gökçek, Ulus’ta da; 100. Yıl Çarşısı, Ulus çarşısı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Anafartalar Çarşısı ve Gümrük Tekel Bakanlığı binalarının takas yoluyla SGK’dan devralınmak üzere olduğunu ve hepsinin yıkılacağını söyledi. Yıkımın ardından da çevresinde küçük kafelerin olduğu Ankara’nın en büyük meydanının bu bölgeye kazandırılacağını kaydetti.


Kale ve çevresindeki çalışmaları da anlatan Başkan Gökçek,


Hıdılıktepe, Atıfbeyve İstmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında da bölgeye tek katlı ve iki katlı villalar tarzında binalar yapılacağını söyledi.


Konuşmasına, “Bu arada en önemli konulardan birisi de Ulus’u Hacı Bayram civarını inanç turizmin merkezini haline getirmek” sözleriyle devam eden Başkan Melih Gökçek, şu anda dolmuş duraklarının olduğu bölgenin önümüzdeki ay inşaatına başlanacak iki katlı dolmuş yeri olarak projelendirildiğini, üst katın da bilim müzesi olacağını ifade etti. Başkan Gökçek, burada İslam alimlerinin icatlarının sergileneceğini kaydederek, bir de Kutsal Emanetler Müzesi’nin yapılacağını, birçok emanetin depolarda bekletildiğini ve bu çalışmaların da 2 seneye kadar bitirileceği müjdesini verdi.


Projelerden bir diğerinin de İnanç Müzesi Projesi olduğunu anlatan Başkan Gökçek, 50’ye yakın ayeti kerimenin ayrı ayrı film olarak işleneceği bu bölümün de çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, “Birde Kuzey Yıldızı Cami Ve Külliyesi var. Burası da süratle devam ediyor” dedi.


 


-ANKARA BOĞAZI İÇİN İLK KAZMA VURULUYOR


Ankara Boğazı projesinin de 11 kilometre uzunluğunda olduğunu, plan ve projelerinin tamamlandığını, 3 ay sonra da ilk kazmanın vurulacağını kaydeden Başkan Gökçek, “Burası yurtdışı ve yurtiçinden gelenlerin mutlaka görüp gezmek isteyecekleri bir yer olacak” diye konuştu.


Yapılan çalışmalarda açılan davalar nedeniyle büyük gecikmeler yaşandığını, ancak yapılan çalışmalardan en çok davaları açanların faydalandığını anlatan Başkan Gökçek, özellikle Malazgirt Bulvarı ve Ankara Bulvarı ile yaşanan engellemelerden de bahsederek, “Şimdi ODTÜ’den hiç ses var mı? 1071 Malazgirt Bulvarı’ndan dolayı. Bilkent ile ODTÜ arasında yukarıya İncek’edoğru çıkan bir bulvar yapılması lazım. Çünkü oraya 3 bin 500 yataklı Ankara’nın en büyük hastanesi yapılıyor.


Ayrıca Turan Güneş’te yaşanan yoğunluğunu otobana aktarmak için TRT’nin yanından ODTÜ’nün arazisinin de bulunduğu bölgeden bir yol yapılmalı” dedi. 


 


-“FUAR ALANI İNŞAATI BU YIL BAŞLAYACAK”


Büyükşehir Belediyesi, Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Borsası (ATB) ve Akyurt Belediyesi ortaklığında kurulan şirketle yapımı planlanan Fuar Alanı’na ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, şunları kaydetti:


“Kurduğumuz şirketle projeyi çizdirdik. Hafriyatına da başladık ihalesini de yaptık. Fakat halen ASO, TOBB ve Ticaret Borsası bir türlü ihale kararını imzalamıyor, ‘bizim paramız yok, iş nasıl gidecek bilmiyoruz?’ diyerek tabiri caizse caz yaptılar. Bunu şikayet ettiğimiz için de canları sıkıldı. Hiç çaresi yok, şu veya bu şekilde bu yıl inşaat başlayacak, gelecek sene bitecek. Birkaç arsamız var, satıp bitireceğiz. Bu iş Büyükşehir’e kalacak gibi gözüküyor.”


Turizm konusunda ısrarla üzerinde durdukları Termal tesislere desteğin devam etmesi gerektiğini de anlatan Başkan Gökçek, 14 ilçede termal su çıktığını, 50 civarında da yapılmış tesis bulunduğunu kaydederek, bunların çoğalması gerektiğini, yapılacak tesislerin de alt yapılarının ücretsiz olarak gerçekleştirileceğini söyledi.


Ayrıca Konferanslar için Ankara’da ATO’ya ait binanın bulunduğunu ve Kuzey Yıldızı Camii’nin yanında da yapımı devam eden bir kongre merkezi olduğunu anlattı.


 


-“GENÇLER ESKİ ANKARA’YI HATIRLAMAZ”


Turizm konusundaki açıklamalarının ardından, salondaki gençlerin çoğunluğunun 1984 yılından sonra doğduğunu öğrenen Başkan Gökçek, 23 yıl önce ağaçlardan kuşların döküldüğü, çöp yığınlarının bulunduğu, havası kirli, suyu olmayan bir Ankara olduğunu anlattı. Rekreasyon alanlarından, yollara, trafikten, parklara kadar çeşitli eski-yeni kıyaslamalı Ankara fotoğraflarının yer aldığı slayt gösterisini de katılımcılara izleten Başkan Gökçek, salondan büyük alkış aldı.


Konuşmaların ardından geçilen soru-cevap kısmında da bir katılımcının “Başkanım çok teşekkür ediyorum. Göz yaşları içinde izledim. Unuttuğumuz o kötü eski Ankara’yı bize gösterdiniz. Şimdi yapılanları daha iyi anladım” derken, bir başka katılımcı olan Şenay Yılmaz isimli vatandaş da “Başkent’te izci kamplarıyla ilgili bir çalışma var mı?”, “AŞTİ’deki son durum nedir?” ve “Kent plajı yapılabilecek mi?” diye sordu.


AŞTİ’nin Mamak’ta NataVega’nın yanına taşınacağını, ihalesinin yapıldığını ve 100 bin metrekarelik bir alanda inşaata başlanacağını belirten Başkan Gökçek, “Mevcut olan AŞTİ’ye de Maltepe’deki esnaf ile Ulus’ta yıkımların gerçekleşeceği alandaki esnafı taşıyacağız. AŞTİ’yi küçük bir AVM haline getireceğiz. Orada sokak sokak satıcılar olacak. Özellikle Çin’de Singapur’da gördüğümüz bir stili buraya uygulayacağız” dedi.


İzci kamplarıyla ilgili olarak da Çubuk Karagöl’de özellikle izcilerin kalacağı bir otelin yapımına başlandığını, ayrıca Çamkoru’da da Orman Bakanlığı’nın yeni müsaade etmesi sebebiyle bulunan bir tesisin yıkılıp, yeniden yapılacağını söyleyen Başkan Gökçek, Kent plajıyla ilgili olarak da Mogan Gölü’nün temizlenmesinin ardından bu konunun düşünülebileceğini ifade etti


AKM Alanı’nın durumuyla ilgili bir başka soru üzerine de Ahmet Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanı, merhum Bülent Ecevit’in de başbakan olduğu dönemde yaşanan sıkıntılı süreci kısaca anlatan Başkan Gökçek, “Şu anda orayı spor alanı yapalım istiyorum. 19 Mayıs gibi burası da spor alanı olsun. 10 basket, 10 futbol, 10 voleybol sahası olsun. İnsanlar gelip spor yapsınlar. Projemizi hazırladık, Sayın Cumhurbaşkanımıza da sunum yapacağız. Oraya bir kent müzesi yapılsın fikri de vardı. Bakalım tercihler ne olacak?” diye konuştu.


Başka illerden gelen gençlerin sunum için teşekkür ederek hediyeler sunduğu, üniversite öğrencilerinin çeşitli destek taleplerinde bulunduğu Başkan Gökçek, bir başka gencin Sincan’a banliyö trenlerinin sisteminin yenilenmesi nedeniyle durdurulduğunu ve ulaşımın nasıl sağlanacağı sorusuna ise, “Yeni sistem yapıldıktan sonra bize devredilecek. Hafif raylı sistem ile hızlı tren arası bir şey yapılacak oraya. Bu süre içerisinde de sizi otobüslerle taşıyacağız. Ulaşımın İstanbul’daki metrobuslar gibi sağlanması ile ilgili bir düşüncemiz var. Yani Kızılay-Sincan arası bir şeridi metrobuslara ayırmayı düşünüyoruz” diye cevapladı.


Cumhuriyet Kulesi ile ilgili bir soruya da “Orası Keçiören Belediyesi’ne ait olan bir alan. Mahkeme yıkılmasına karar verdi ve dolayısıyla da yıkılacak” cevabını veren Başkan Gökçek, Eymir Gölü’nün halka halen açılmadığını ve durumunun ne olacağını soran bir gencin sorusunu da cevap vermeden önce Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Mehmet Özhaseki’nin de belediyecilikte bir duayen olduğunu, kendisi döneminde belediyelerin altın dönemini yaşayacağını ve çok şey kazanacağını söyledi.


 


-"EYMİR GÖLÜ BÜYÜKŞEHİR’E GEÇSİN VE HALKA AÇILSIN"


ODTÜ’nün Eymir Gölü’ndeki arsasının ikiye bölündüğünü, ayrıca kanunda göllerin kamu kurumları haricinde kimsenin himayesinde bulunamayacağının yer aldığını da anlatan Başkan Gökçek, “Buranın da bize geçmesi lazım. ODTÜ’nün parası olmadığı için buraya tesis de yapamıyor. Bize de ‘Mogan’da olduğu gibi rant için tesis yapmayın’ deyip duruyorlar. Mogan’da yaptığımız tesislerin hangisinde bir rant var. İnsanlar göl kenarına gelip, çaylarını içmek istiyorlar. Eymir elit bir zümrenin elinde şu anda”dedi.


“Eymir’in Büyükşehir’e verilmesi ve halka açılmasına” yönelik salonda oylama yapan ve tüm oyların “evet” çıkması üzerine de kamera kayıtlarını bakana göstereceğini anlatan Başkan Gökçek, metroda da bu konuyla ilgili bir anket düzenleneceğini söyledi.


Kuş Cenneti ve Sarıyer barajlarının piknik alanları olması için çalışmalara başladıklarını da anlatan Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etaplarla ilgili bölgenin yüzde 90’ının özel sektör tarafından alındığını ve bu sene çalışmalarına başlanacağını anlattı. Başkan Gökçek, Eryaman Stadı’nın da temelinin atıldığını, 19 Mayıs Stadı’nın da Gençlik Spor Bakanlığı tarafından yıkılıp, yeniden yapılacağını söyledi.


Soru cevap kısmının ardından Başkan Gökçek, gençlerin talebi üzerine katılımcılarla tek tek fotoğraf çektirdi. Yaklaşık 250 kişilik ilk grup, daha sonra Büyükşehir Belediyesi otobüsleriyle Ankapark’a düzenlenen geziye katılarak, bölgeyi yakından inceleyerek, oyuncaklardan bazılarında eğlenme fırsatı elde etti.


Başkan Gökçek’in ayrı ayrı konularda Ankara’yı tartıştığı programlar daha önce internet üzerinden yapılan başvuruda bulunan gençlerle devam edecek. 



Ankara Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön