23 / 04 / 2024

Ankara-Bursa hızlı tren hattı ihale edilecek!

Ankara-Bursa hızlı tren hattı ihale edilecek!

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Bursa hızlı tren hattının Bursa-Yenişehir ve Yenişehir-Bilecik olmak üzere iki bölüm halinde ihale edileceğini bildirdi



TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Bursa hızlı tren hattının Bursa-Yenişehir ve Yenişehir-Bilecik olmak üzere iki bölüm halinde ihale edileceğini, Bursa-Yenişehir kısmının ihale ilanına bu ay içerisinde çıkacaklarını bildirdi.

Sektörü izleyen basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Süleyman Karaman, açıklamalarda bulundu. Karaman, Ankara’dan, Eskişehir ve Bilecik üzerinden İstanbul’a ulaşacak olan hızlı tren hattının, Bilecik’te ikiye ayrılacağını, bir hattın İstanbul, diğerinin Bursa’ya gideceğini söyledi. Buna göre, Ankara-Bursa arasına inşa edilecek hızlı tren hattının Bursa-Yenişehir ve Yenişehir-Bilecik olmak üzere iki bölüm halinde ihale edileceğini belirten Karaman, 80 kilometrelik Bursa-Yenişehir hattı ihalesi için bu ay içerisinde ilana çıkacaklarını kaydetti.

Karaman, bu kısmın tamamlanmasının ardından yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Yenişehir-Bilecik kesiminin ihale edileceğini belirterek, Ankara-Bursa arasındaki mesafeyi 2,5 saate düşürecek hızlı treni 4 yıl içerisinde hizmete sokmayı planladıklarını ifade etti.

Bursa ve İstanbul arasında da hızlı tren bağlantısı kurulmasının düşünüldüğünü anlatan Karaman, İstanbul-Bursa hızlı tren bağlantısının, Osmaneli veya Bilecik üzerinden sağlanabileceğini, projenin hayata geçmesiyle İstanbul-Bursa arasındaki mesafenin 3,5 saatte alınabileceğini söyledi. Süleyman Karaman, Ankara’dan Bursa’ya, Eskişehir üzerinden YHT ile yapılan aktarmalı seferlerin, iki şehir arasında karayoluyla 6 saatte alınan mesafeyi 3,5 saate indirdiğini de anımsatarak, vatandaşları direkt hızlı tren seferleri başlamadan önce Bursa’ya YHT ile aktarmalı yolculuk yapmaya çağırdı.

-KONYA-KARAMAN ARASINA RAYBÜS BAĞLANTISI-
Ankara-Konya hızlı tren hattındaki çalışmaların son sürat devam ettiğini anlatan Karaman, hızlı trenin şehre bağlantısı için Konya’da şehir içinde 20’den çok alt ve üst geçit yapıldığını, bu nedenle de projenin yapım süresinin uzadığını söyledi.

Karaman, Ankara-Konya hızlı treninin Aralık ayında hizmete geçmesi için gayret gösterdiklerini, ölçüm çalışmalarının sorunsuz tamamlanması halinde Ekimde trenlerin test sürüşlerine başlayacaklarını belirtti. Hattın 350 kilometre hıza uygun inşa edildiğini ancak 250 kilometre hız yapabilen trenlerin kullanılacağını belirten Karaman, böylece Ankara-Konya arasındaki yolun 1,5 saatte alınabileceğini vurguladı. Süleyman Karaman, bu projenin tamamlanmasının ardından Konya’dan Karaman’a raybüs hattı inşa edeceklerini, böylece iki merkez arasındaki mesafenin 1 saatte alınabileceğini kaydetti.

-HIZLI TREN GARI İÇİN PROTOKOL-
Süleyman Karaman,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın metro hatlarına entegrasyonuna yönelik protokolu bugünlerde imzalayacaklarını, daha sonra da gar için ihaleye çıkacaklarını bildirdi. Karaman, Batıkent metrosu ile Keçiören metrosunun kesiştiği Atatürk Kültür Merkezi durağından başlayacak ve Yüksek Hızlı Tren Garının altından Çayyolu metrosuna bağlanacak metro hattı inşa edileceğini söyledi.
AA


Geri Dön