28 / 03 / 2024

Ankara Büyükesat Vadisi'ndeki yapılaşma masaya yatırıldı!

Ankara Büyükesat Vadisi'ndeki yapılaşma masaya yatırıldı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Büyükesat Vadisi'nde yaşanan ve sadece yol çökmesi olarak kamuoyuna yansıyan Büyükesat Vadisinin peşin bırakmıyor.



Ankara Kırkkonaklar ve Birlik Mahallesinde yaşayan Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi semt temsilcisi mimarlar, muhtarlar ve inisiyatif temsilcilileri bir araya gelerek Büyükesat Vadisindeki, yol çökmesi ve yapılaşmayı masaya yatırdılar.


Mimarlar, Büyükesat vadisinde  semt temsilcileri ve muhtarlar ile birlikte yerinde inceleme yaparak , olayın basit bir yol çökmesinden öte olduğunu, Vadi yamaçlarında  başlayan 48 katlı yapıların  forekazık temellerini hepsinin kaydığını, evlerin boşaltıldığını tespit etti. Mal sahiplerini dava açmaya başladığıda gündem gelen toplantıda, ağaçlandırılacak alan olan   Büyükesat Vadisini Kentsel Dönüşme açılmasının bir faciaya davet çıkarttığına değinildi. Yol çökmesinin yakınındaki 4 parselde yapılan incelemede, Büyükesat Vadisinde bir afet yaşandığı izlenimini vermektedir.Bölgede mahalle sakini olan Mimarlar odası Ankara Şube Başkanı  Tezcan Karakuş Candan ve Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya yapılaşma ve rant hırsı  durdurulmazsa Büyükesat Vadisi mezarlık olabilir tesbitinde bulundu.

 

Uyarıyoruz Basit bir yol çökmesi değil, Büyükesat Vadisi Mezarlık Olabilir!

 

Toplantı sonrası yapılan açıklamada Tezcan Karakuş Candan yetkilileri ve bölgede oturanları uyardı. Candan  son durumu şöyle değerlendirdi. "Bölgedeki olay basit bir yol kayması değildir. Vadi yıllarca, Ankara'nın hafriyatları ile dolduruldu. Biz buna tanığız.Benzinliğin üstündeki yol defalarca kez çöktü.Hafriyatla dolduruldu, şimdi bu dolgu alanlarına, benzinlik, yol ve  40 katlı yapılar yapılmaya başladı. Bu bilime aykırı, vadi yamaçları kaymaya başladı. Vadi çevresindeki yapılar tehdit altında.Yapılar boşaltılıyor, kayma devam ediyor. Yan parseller de büyük bir tehlikenin varlığı gözle görülecek düzeyde. Bölgede Ankara'nın 7.5 şiddetinde bir deprem atlatmış gibi görünümü karşısında büyük endişe yaşanmıştır.Ankara Büyükşehir Belediyesinin "sadece yol çöktü şeklinde halen Vadi'de yaşanan afet durumu savsaklar ve geçiştirir tavrı kabul edilir değildir.Hem yetkilileri hem yaşayanları uyarıyoruz.Vadideki basit bir yol çökme olayı değildir. Vadideki yapılaşma durdurulmaz ruhsatlar iptal edilmezse Büyükesat Vadisi mezarlık olabilir. Sorumlusu Vadiyi yapılaşmaya açan Ankara Büyükşehir Belediyesidir. "  

 

"Faciaya Davet"

 

Coğrafyanın doğasına aykırı hareket etmeyi, her şeyi inşaat sektörünün hizmetine sunmaktan bir an bile vazgeçmeyen Büyükşehir Belediyesi'nin akıl dışı uygulamalarının faturasını Ankara halkı çekmemelidir diyen Candan şöyle devam etti. : Vadide yaşananlar Ankara sanki bir deprem atlatmış gibi . İmar planlarında heyelan bölgesi olarak bilinen Vadi'de suyun yer altı ve yer üstü hareketini görmezden gelen ve doğanın gücü ile raks etmeye kalkan Büyükşehir Belediyesinin Vadide yarattığı tahribat karşısında vadi manzaralı trilyonlara daire satan inşaat sektörü suskunluğunu koruyor. Heyelan bölgesi olarak geçmişte  ruhsatları bekletilen inşaatlar olduğunu biliyoruz. Bu ruhsatlar nasıl verildi Büyükşehir açıklamalı,ruhsatı nasıl aldıklarını da, firmalar açıklamalı. İnsan hayatı tehdit altında."

 

"inşaat sektörü bağımlısı davranışlarınızdan vazgeçin"

 

Mimarlar Odası Ankara Şubesinin Semt Temsilciği,  Ankara ilini parsel parsel takip ettiği ve imar planlarını imha planları haline getiren Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin halkın ve Ankara'nın yerleşim dokusu ilke ve esaslarına aykırı her işlemi karşısında kamu görevini yerine getirmek için yoğun çaba içerisinde olup, haklılığını hukuk karşısında savunmak üzere suç duyurunda bulunduklarını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya ise : "Gördüklerimiz karşısından gerçekten şaşkına döndük. Doğa bir kez daha akıl dışı müdahalelere yanıt vermiştir… Toprak ve su hareketlerinin tutulmasını sağlayan fore kazıklar dahi kırıldı ve toprak kaymasını engelleyemedi . Tüm konutların ciddi tehdit altında olduğu vadide yaşananlar doğal değil insanların rant uğruna yarattıkları yapay afet idi ….Artık yeter…inşaat sektörü bağımlısı davranışlarınızdan vazgeçin" dedi.

 

"50 ton bastım temele bişey olmaz dedi, temel çöktü"

 

Candan Yerel yöneticiler halkın can ve mal güvenliğinden sorumludur. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin samimiyetten ve doğruluktan uzak açıklamaları karşısında Büyükesat vadisinde yaşananalar binlerce konut sahibi yurttaşı tedirgin etmeye devam etmekte olduğunu belirtti. Gerçekleştirilen semt temsilciliği toplantısında; Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığının arandığı ve "bir sorun olmadığı "yanıtını alan halkın tedirginliği üzüntü verici idi" diyen Candan: "Bugün tüm konut sahiplerinin evlerini boşaltarak nasıl bir hayatla karşı karşıya kaldıklarını bilemedikleri 40 katlı konutun inşaatını yapan firmanın ise " 50 ton beton bastım temele …bir şey olmaz , önlemi aldım" şeklinde yanıt vermesinin ranta dayalı sistemde insan canın değerinin ne olduğunu gözler önüne sermektedir. Temele atılan 50 ton beton ile vadide bir baskı daha yaratan inşaat firmasının bilmesi gereken tek şey var:  Vadi manzaralı diyerek satış yaptığı konutlarda  insanların can ve mal güvenliği umurunuzda bile değildi, ama şimdi yolun sonu göründü….doğa sizden ve rantınızdan intikamını alıyor." dedi.

 

"Ev alırken Mimarlar Odasına Sorun"

 

Büyükşehir Belediyesi ve inşaat sektörünün uygulamalarına güvenerek ev alanlara yönelik Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş  Candan "ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek Mimarlar Odasına sorun dedi. "Bilimi ve tekniği halkın yararına hizmetine sunan TMMOB'a bağlı odalar olarak kamu yararı içermeyen uygulamalara ilişkin uyarılarımız yapıyoruz. Ancak denetimden uzak, yargı kararlarını uygulamayan bir yönetim sürecinde, güvenilir kurum kalmamıştır. Meslek odalarından denetimden geçmeyen projelerle inşaatlar sürdürülmektedir. Denetimsiz ,plansız, rant odaklı inşaat sektörü, güvenli ve sağlıklı kentleşmeyi tehdit etmektedir. Sağlıklı yerleşim ve konut alırken nelere dikkat edeceğine ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesini arayabilir, bilgi alabilirsiniz" şeklinde konuştu.



Ankara Başkent



Geri Dön