24 / 04 / 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndan baca temizliği uyarısı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndan baca temizliği uyarısı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi baca tutuşmasının çok sayıda yangına neden olduğunu belirterek Yaz mevsiminin sonuna yaklaşıldığı bu günlerde mutlaka bacalarınızı temizlettirin uyarısında bulundu...




Yaz mevsiminin sonuna yaklaşıldığı bu günlerde mutlaka bacalarınızı temizlettirin. Kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangın, mal ve can güvenliğini tehdit ederken, doğalgaz ve katı yakıt dumanının yol açtığı karbonmonoksit zehirlenmesiyle de can kayıpları yaşanıyor. 

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, ısınma sezonuyla birlikte, baca tutuşmasının çok sayıda yangına neden olduğunu ve bu yangınların, çoğunlukla, alt katlarında lokanta, pastane gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğine dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu:

“Baca temizliği ihmale gelmez. Bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar, gerek sobaların, gerekse ticari işletmelerde ocakların yakılması sonucu tutuşarak alev alması, baca yangınlarına neden olur. 

Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturur. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir.”


-KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT 

İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da baca tıkanıkları sonucu meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunu hatırlatarak, “Bazı durumlarda, baca üzerinde yuva yapan kuşlar, bu kuşların ölüsü veya çeşitli parçalar kalabilir. Bu gibi durumlarda bacayı ilk kez kullandığımız zamanlarda bile tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu gibi tıkanmalar sonucu da yaktığımız soba, doğalgaz ya da katı yakıtın dumanı dışarıya atılamayacağından ve tahliye edilemeyen gazın geriye dönmesi zehirlenmelere neden olur” diye konuştu. 

Soba zehirlenmelerinde bacadan çıkan dumanın, ters yönden gelen rüzgarın, özellikle lodosun etkisiyle dışarıya çıkamayıp yaşam alanına dönerek karbonmonoksit zehirlenmesi şeklinde görüldüğünü ifade eden Sipahi, buna karşı vatandaşların bacalarına şapka takarak önlem almalarını istedi. 

Katalitik sobaların oksijeni tükettiği için küçük odalarda, yatak odalarında kullanılmasının ölümlere neden olduğuna işaret eden Sipahi, şofbenlerin de kesinlikle banyoda bulundurulmaması gerektiğini vurguladı.


-YILDA EN AZ BİR KEZ TEMİZLETİN

Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun, sanayi işletmelerinde 3-6 ayda bir, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kez bacaların temizletilmesi olduğunu bildiren Sipahi, “Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler” dedi.


-BACA TEMİZLİĞİNİ, UZMANINA YAPTIRIN 

Vatandaşların kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak açmaya çalıştıklarını, ancak bu yöntemlerin yanlış olduğunu vurgulayan Sipahi, bu yöntemlerin, baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olacağı uyarısında da bulundu. 

Bacaların temizlenmesi için İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na gelerek randevu alınması gerektiğini belirten Celil Sipahi, vatandaşların 341 41 60 numaralı telefondan da ayrıntılı bilgi alabileceklerini kaydetti.

Bacalarını temizletmek isteyenlerin, Turgut Özal Bulvarı Numara 9 ANKAMALL yanı, Ata Sanayi bitişiği/Akköprü adresindeki  Ankara  Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na başvurmaları ve 8.30–16.00 saatleri arasında ücreti yatırmaları gerekiyor.


-BACA TEMİZLİĞİ İÇİN ÜCRET TARİFESİ

Kombi bacası 35.40 TL

Soba bacası 35.40 TL 

Kazan bacası (tekli) 70.80 TL 

Kazan bacası (çiftli) 141.60 TL

Şömine bacası 70.80 TL

Barbekü bacası 70.80 TL 

Sanayi ve lokanta bacası 188.80 TL



Ankara Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön